Bijgewerkt: 27 maart 2023

Het komt regelmatig voor dat de cryptomarkt instort. Wanneer je nog niet zo lang in cryptocurrency zit dan is dit waarschijnlijk je eerste keer. Waarom stort de cryptomarkt in en wat te doen bij extreme koersdalingen? Geen paniek, je geld is echt niet ineens weg.

Stijgende en dalende koersen

Handelen in cryptocurrency lijkt op beleggen in aandelen, toch is er een groot verschil tussen deze twee. Aandelen hebben een onderliggende waarde. Die waarde wordt bepaald door de winst van het bedrijf. Je spreekt dan ook wel van een winst per aandeel. Daarnaast wordt de waarde bepaald door vraag en aanbod.

De koers van cryptocurrency is alleen maar gebaseerd op vraag en aanbod. Meer dan 99% van de cryptomunten heeft geen onderliggende waarde. Stijgende en dalende koersen worden hier voornamelijk door nieuws, emoties en verwachtingen bepaald. De koersen van cryptomunten kunnen hierdoor sneller stijgen en dalen, soms met wel 50% per dag.

Waarom stort cryptomarkt in?

De cryptomarkt stort in en dat is niet zomaar. Veel mensen raken door een instortende cryptomarkt in paniek en verkopen alles wat ze bezitten. Door een verkoopgolf storten de koersen nog verder in. Eigenlijk heeft al die paniek een domino-effect.

Waarom stort de cryptomarkt in? In veel gevallen heeft dit met nieuws vanuit de buitenwereld te maken. Bijvoorbeeld regelgeving omtrent de handel in cryptocurrency. Zoals in 2021 toen China besloot om betalingen met cryptocurrency onmogelijk te maken. En enkele maanden later toen China aangaf dat alle handel in crypto verboden wordt. Of in 2022, de oorlog Rusland-Oekraïne en de renteverhogingen door de VS.

Invloed van bedrijven en influencers

Koersen kunnen ook beïnvloed worden door bedrijven of influencers. Toen Elon Musk van Tesla in februari 2021 bekend maakte dat ze bitcoin gingen accepteren, steeg de koers enorm. In mei 2021 zag Tesla van dit idee af waarna de koers weer flink daalde.

John McAfee, bekend van de virusscanner, wist in 2017 de koers van Verge flink omhoog te krijgen. Hierna deed hij dit ook met andere munten maar uiteindelijk was zijn geloofwaardigheid weg. In 2021 is McAfee zelfs beschuldigd van fraude rondom het cryptocurrency systeem. Het blijkt dat hij samen met nog wat anderen zijn Twittervolgers aanspoorden om te investeren in bepaalde cryptocurrencys waardoor de koersen stegen. Vervolgens kon hij ze met winst verkopen.

Aflopen van termijncontracten

Er wordt veel gehandeld in bitcoinfutures (termijncontracten). Bij een termijncontract maken twee partijen afspraken over de prijs van een onderliggende waarde waartegen ze kunnen kopen of verkopen. Uiteindelijk hoeft de onderliggende waarde niet te worden geleverd of gekocht, maar is er wel sprake van winst of verlies op het contract.

Wanneer bitcoinfutures bijna aflopen dan heeft het vaak ook invloed op de koers. Vaak is deze invloed maar van korte duur waarbij de koers binnen drie dagen weer hersteld. Dit kan dus niet direct een reden zijn van een cryptomarkt die instort, maar kan wel medebepalend zijn.

Cryptomarkt stort in: kopen of verkopen?

Heb je cryptomunten in bezit en stort de hele cryptomarkt in? Niet alleen bitcoin maar ook overige cryptomunten (altcoins) verliezen snel aan waarde. Dit gaat met soms wel 20% per dag. Over het algemeen duurt deze instorting tussen de 3 en 5 dagen, hierna gaat de daling langzamer of stabiliseert. Na die stabilisatie kunnen er twee dingen gebeuren:

  • Een zijwaartse beweging waarbij de koersen gedurende enkele weken op hetzelfde niveau blijven
  • Herstel met een prijsstijging van 0,3% tot 2% per dag

Moet je kopen of verkopen wanneer de cryptomarkt instort? Dat hangt van verschillende zaken af. Bijvoorbeeld je verwachtingen. Denk je dat de koersen nog verder dalen, dan zou je eerst kunnen verkopen en tegen een lagere prijs weer terug kunnen kopen. Hiermee beperk je een eventueel verlies. Verkopen is ook aan te raden wanneer je met geld speculeert waar een lening aan vasthangt. Of wanneer je het geld direct nodig hebt.

Kopen wanneer de koersen dalen

Op zich zijn er niet veel mensen die direct kopen wanneer de koersen dalen. Vaak wordt in het begin een afwachtende houding aangenomen. Mensen durven pas weer te kopen wanneer de koersen stabiel zijn of weer gaan stijgen. Eigenlijk loop je dan achter de feiten aan want je had veel goedkoper in kunnen slaan.

Wanneer de cryptomarkt instort, je voldoende lef en geld hebt dan zou je eigenlijk (bij) moeten kopen. Dat is de methode waarmee Warren Buffet rijk mee is geworden. Hij had het lef om aandelen te kopen die bijna niemand anders wilde hebben. Om vervolgens te verkopen wanneer iedereen overmoedig werd en de prijzen flink stegen.

Wat je moet doen bij extreme koersdalingen

Natuurlijk is het nooit leuk om de waarde van je portefeuille flink te zien slinken. Bedenk dat dit er gewoon bij hoort. De cijfers kunnen niet altijd in het groen staan. Een correctie is normaal, vooral na een snelle stijging. Onzekerheden en nieuws hebben ook altijd invloed op de koersen. Negatief nieuws wordt gelukkig snel vergeten en volgt zich op door positief nieuws.

Op het moment dat je in paniek verkoopt is de kans vrij groot dat je veel geld kwijtraakt. Tenzij het je lukt om juist weer goedkoper in te slaan. Dat is nu net het probleem waar velen tegenaan lopen, ze vinden geen geschikt koopmoment. Er wordt dan pas weer aangekocht op het moment dat de prijs veel hoger staat dan je eerdere verkoopprijs. Logisch dat je dan verlies maakt.

Word je zenuwachtig wanneer de cryptomarkt instort, dan kun je het beste de komende dagen niet kijken. Volg geen nieuws, kijk niet naar je portefeuille en ga lekker wat anders doen. Je zult merken dat de koersen uiteindelijk weer aantrekken.

Kan alles ooit op nul staan?

Theoretisch gezien is het mogelijk dat bitcoin en andere cryptocurrency ooit op nul komen te staan. In de praktijk zal dit niet van de een op de andere dag zijn. Alleen wanneer overheden een totaalverbod op cryptocurrency leggen, dan zouden koersen hard kunnen dalen. Dan nog zal er altijd een (stiekeme) handel in cryptocurrency plaatsvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.