Bijgewerkt: 27 maart 2023

Zolang je cryptocurrency niet verkoopt heb je geen winst of verlies. Het moment van cryptowinst uitbetalen zal vroeg of laat aanbreken. Hoe moet je crypto uitcashen en welke gevolgen heeft dit met betrekking tot belasting betalen? Peace-of-cake, maar ik leg het toch uit.

Crypto winst uitbetalen: belangrijke informatie

Een slimme GeldKip verdient geld met cryptocurrency. Tips hierover vind je op deze website, maar dat terzijde. Je wil crypto winst uitbetalen maar weet niet zo goed of dit wel verstandig is. Bij een kleine winst zullen de transactiekosten dermate hoog zijn, dat je uiteindelijk op verlies staat. De transactiekosten oftewel fee is afhankelijk van:

 • Welke cryptocurrency je verkoopt
 • Waar de crypto staat opgeslagen
 • Op welk platform je wil verkopen

Welke cryptocurrency

Bij verkoop van crypto betaal je altijd fee of transactiekosten. De kosten variëren heel erg, ze worden mede bepaald door drukte op de blockchain en hoe groot het netwerk is. Bitcointransacties kunnen in zeer drukke tijden en met weinig miners erg duur zijn. Ethereum is sowieso al wat duurder met betrekking tot de fee. Terwijl XRP (Ripple), Litecoin en veel kleine munten betrekkelijk goedkoop zijn.

De manier van opslag

Staan de cryptomunten op een handelsbeurs? Dan hoef je ze niet te verplaatsen en verkoop je ze rechtstreeks. Maar wanneer crypto op een hardware wallet of in een privewallet staat, moet je ze eerst naar de beurs overmaken. Dit brengt extra kosten met zich mee, waardoor de cryptowinst kleiner wordt.

Het platform

Grote handelsbeurzen hanteren een fee van 0,10% tot 0,50%. Cryptowinst uitbetalen bij een broker kost je tussen de 1% en 2% per transactie.

Verkoop van crypto – de werkwijze

Het is belangrijk dat je de verkoopkosten zo laag mogelijk houdt. Kies daarom voor een handelsbeurs met lage transactiekosten, zo houd je netto meer van de winst over. Bitvavo is een Nederlandse handelsbeurs met zeer lage transactiekosten (maximaal 0,25%). Meld je via GeldKip aan en ontvang een welkomstbonus van € 1000 vrij handelen.

Maak een account aan op Bitvavo

Wil je crypto winst uitbetalen en staat dit nog niet op de handelsbeurs? Verplaatst ze dan hier naartoe. Bij Bitvavo werkt dit als volgt, en bij veel beurzen op een vergelijkbare manier:

 • Log in op je account
 • Klik via de startpagina op de munt die je wil verkopen
 • Klik bovenaan op het gedeelte ‘Storten’
 • Typ, indien van toepassing, de akkoordverklaring (“begrepen”)
 • Kopieer het walletadres
 • Ga naar je privéwallet
 • Maak de munten over naar het gekopieerde adres

Het duurt enkele minuten tot enkele uren voordat de munten in je account zichtbaar zijn. Nu is het tijd om de crypto winst uit te betalen. Bij Bitvavo kan dit via het handelsplatform of via de brokerfunctie.

Handelsplatform

 • Klik binnen het account op ‘Geavanceerd’
 • Zoek naar de juiste markt (de munt die je wil verkopen)
 • Plaats een verkooporder

Brokerfunctie

 • Klik op de munt die je wil verkopen
 • Klik op ‘Verkoop’

Waarschuwing: wanneer je middels de brokerfunctie verkoopt, valt de nettowinst wat lager uit.

Crypto winst en belasting betalen

Het uitcashen van crypto is niet zo moeilijk, maar wat moet je met de winst doen? Investeer dit opnieuw of verzilver het. Belasting betalen is nooit leuk maar je ontkomt er niet aan. Het is echter de vraag of je de cryptowinst aan de belasting moet opgeven.

Nee, enkel de winst geef je niet aan de fiscus op. Wat je wél opgeeft is de gehele waarde van je portfolio. Dus ook wanneer je op verlies staat of je munten nog niet hebt verkocht.

Het is een beetje vreemd om belasting te betalen over iets dat je niet in handen hebt. Helaas heb ik die regels niet bedacht, maar de overheid. Het kan dus dat je meer belasting betaalt dan dat je aan winst binnenhaalt. Dat werkt een beetje als volgt.

Winst en verlies crypto berekenen + belasting ontwijken

Je koopt voor € 100.000 aan crypto. De waarde hiervan daalt en je portfolio is nu nog maar € 80.000 waard. Het is tijd voor de belastingaangifte en je moet doorgeven dat je € 80.000 aan crypto hebt. Met de heffingsvrije drempel van ongeveer € 50.000 moet je over de overige € 30.000 belasting betalen.

Maar stel nu dat je cryptowinst hebt gecasht. Van € 100.000 ben je naar € 120.000 gegaan. Het maakt niet uit of je deze winst opnieuw investeert of op je spaarrekening zet: het is en blijft vermogen. Dat vermogen geef je op, in dit geval € 120.000. Trek daar de heffingsvrije drempel van € 50.000 vanaf en je moet over € 70.000 belasting betalen.

GeldKip-tip: zorg dat je vóór 1 januari je geld aan iets uitgeeft dat je toch al nodig had, zoals een nieuwe badkamer of een auto. Door je vermogen onder de heffingsvrije drempel te laten komen betaal je geen belasting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.