Per 1 juni 2023 verdwijnt de acceptgiro. Dit komt omdat steeds minder mensen hier gebruik van maken. Bedrijven versturen hun factuur liever digitaal. Consumenten geven aan dat ze het fijner vinden om een factuur via de e-mail te ontvangen en vervolgens online te betalen. Het is dus gedaan met de acceptgiro.
Het ontstaan van de acceptgiro
In 1977 werd de acceptgiro ingevoerd. Dit gebeurde door de Post, Cheque en Girodienst (PCGD), in samenwerking met de banken. In de beginperiode zag de acceptgiro er als een ponskaart uit. Het was een betaalproduct dat steeds breder werd ingezet.
Begin jaren 80 verdween de ponskaart en werd deze vervangen door het Optisch Leesbaar Acceptgiroformulier (OLA). Dit formulier was wat makkelijker in een document te plaatsen. Het duurde nog tot 1992 voordat de acceptgiro onderdeel werd van het Nationaal Betalingscircuit.
Van blauwe naar gele acceptgiro
De blauwe acceptgiro die van halverwege de jaren 80 tot 2002 werd gebruikt verdween uiteindelijk. In het jaar 2002 werd de gulden voor de euro gevangen. Toen verdween ook de blauwe acceptgiro. Hij kreeg een geel kleurtje. Het was niet langer een blauw guldenformulier maar een geel euro-acceptgiroformulier.
Omdat hiermee ook het IBAN-banknummer zijn intrede deed werden de 10 vakjes vervangen voor in totaal 18 vakjes.
Hoe een acceptgiro betalen in zijn werking gaat (of ging)
Bedrijven versturen een acceptgiro zodat je makkelijk de factuur of de rekening kan voldoen. Op de acceptgiro staan vaak al wat dingen ingevuld. Meestal staan de gegevens, het rekeningnummer van bedrijf en het bedrag vooraf ingevuld. Soms is het nodig om het bedrag zelf nog in te vullen.
De acceptgiro is voorzien van een betalingskenmerk. Aan de hand hiervan ziet het bedrijf of de rekening betaald is. Je hoeft de acceptgiro alleen maar van een handtekening te voorzien. Soms moet je ook nog je rekeningnummer invullen. Hierna gaat de acceptgiro naar de bank.
Met de acceptgiro geef je de bank opdracht om het geld naar een bepaalde rekening te storten. De bank zorgt ervoor dat het bedrag naar het juiste rekeningnummer wordt overgemaakt. Hierbij wordt het betalingskenmerk doorgegeven.
Een acceptgiro online betalen
Steeds meer mensen betalen online hun acceptgiro. Dit doe je middels internetbankieren. Log hiervoor op je online bankomgeving in. Je hoeft nu alleen maar een overboeking te doen waarbij je het betalingskenmerk vanaf de acceptgiro overneemt.
Een andere methode is een acceptgiro online betalen met behulp van de bankieren app. Open de app en log in. Klik vervolgens op Overboeking en ga naar het gedeelte Omschrijving of Betalingskenmerk. De acceptgiro is aan de onderzijde voorzien van een code. Scan deze code met de camera van de smartphone. De app zorgt ervoor dat alle gegevens op de juiste plaats komen te staan. Controleer de betalingsgegevens en verzend de opdracht.
De kosten voor papieren incasso lopen op
Wie online geld overmaakt weet hoe snel dit gaat. Bovendien is het ook nog eens hartstikke goedkoop. Papieren incasso is flink wat duurder. Er moet namelijk gebruik worden gemaakt van een acceptgiro. Het bedrijf moet deze maken en naar de klant versturen. De klant moet de acceptgiro invullen en persoonlijk naar de bank brengen. Hierna moet de bank de acceptgiro verwerken.
Al die extra handelingen kosten tijd en geld. Omdat papieren incasso zo duur is geworden zal de acceptgiro verdwijnen. Ook door het feit dat steeds minder mensen hier gebruik van maken. De acceptgiro is vanaf 1 juni 2023 verleden tijd.
Ieder jaar daalt het gebruik
Het gebruik van de acceptgiro is zo snel gedaald dat deze wel moet verdwijnen. Hij is van 300 miljoen transacties naar 2 miljoen transacties per jaar gedoken. De daling bedroeg in de periode 2019-2022 maar liefst 30% per jaar.
Kan ik na die datum nog met acceptgiro betalen?
Wanneer je na 1 juni 2023 een acceptgiro ontvangt dan kun je deze niet meer betalen. De bank zal hem niet als betaalmiddel accepteren. Je kunt er in feite dus helemaal niks mee. Misschien brandt hij goed in de open haard of kan als opvulling voor de kattenbak dienen.
Hoe je toch kan betalen
Ben je helemaal gewend aan de acceptgiro? Dan is het zaak om snel op iets anders over te stappen. Er zijn meerdere mogelijkheden om een betaling te verrichten. Dit kan via mobiel of internetbankieren. Ook kun je gebruik maken van een overboekingskaart van de bank. Daarnaast is automatische incasso een optie, al helemaal wanneer het om een maandelijks terugkerende factuur gaat.