Bijgewerkt: 27 maart 2023

Investeren in crypto

Iedereen houdt er zijn eigen beleggingsstrategie op na. De één investeert voor de lange termijn, de ander doet aan daytraden. Nummer drie gaat voor Dollar Cost Averaging en weer een ander kiest voor de Buy low, sell high strategie.

Wat doet Geldkip? Ik investeer sinds 2011 in crypto en sinds 1995 in aandelen, warrants en opties. Ik begon al op zeer jonge leeftijd met beleggen.

Natuurlijk maakte ik fouten. Had ik het allemaal over kunnen doen dan was ik nu miljonair geweest. Van fouten kun je leren en dat deed ik. Aan de hand hiervan ontwikkelde ik de Geldkip beleggingsstrategie.

Uitleg over de Geldkip beleggingsstrategie

Feitelijk bestaat deze strategie uit een aantal factoren. Deze zijn samengesteld aan de hand van resultaten uit het verleden, het uitfilteren van fouten en toekomstverwachtingen.

Regel 1: Je inleg goed spreiden

Als ik één ding heb geleerd is dat je de inleg goed moet spreiden. Toen ik in 1995 mijn eerste aandelen kocht zakte de prijs direct na aankoop omlaag. Uiteindelijk stond ik op 7% verlies en ik kon niks anders doen dan afwachten. Het duurde negen maanden voordat ik dit aandeel met winst kon verkopen.

Voorkom dat je vast komt te staan. Zorg voor een goede spreiding van je portfolio. Hierbij maakt het niet uit of je in aandelen, opties, NFT’s of crypto’s handelt: zorg dat er minstens 10 items in je portfolio staan.

Regel 2: Beleg nooit met emoties

Ooit kocht ik de cryptomunt Gulden (NLG) (nu MUNT) aan. Dat deed ik tegen een koers van 8 cent. Uiteindelijk steeg hij door naar € 0,35 en begon toen aan een daling. Maar ja, het was een Nederlands project met een enthousiaste community. Je leert mensen kennen die dezelfde munt als jou hebben. Die in een mooie toekomst geloven. Emoties begonnen mee te spelen, dan denk je er niet aan om te verkopen. Niet met winst en al helemaal niet met verlies.

Dat was mijn eigen fout: beleggen met emoties. Ik had mijn emoties uit moeten schakelen en met winst moeten verkopen. Dat deed ik uiteindelijk tegen een koers van 3 cent. Tegenwoordig staat de koers op 1/10e cent dus je zou kunnen stellen dat het project dood is.

Een goede vriend van mij werkte ooit bij Imtech. Hij vertelde mij dat ik Imtech aandelen moest kopen. Ik begreep hem wel, wanneer je voor een bedrijf werkt dan heb je hier emoties bij. Dan is het logisch dat je vol emotie die aandelen wil kopen. Gelukkig had ik van mijn eerdere fout geleerd en legde ik die vriend uit dat Imtech op omkiepen stond. Natuurlijk geloofde hij dat niet, totdat het bedrijf drie maanden later faillissement aanvroeg. Oh ja, die vriend heeft gelukkig een nieuwe en zeer goede baan kunnen vinden.

Wat ik je mee wil geven: beleg nooit maar dan ook nooit met emoties. Natuurlijk, wanneer je een crypto een tijd in je bezit hebt dan ga je er een beetje van houden. Maar wanneer het moment daar is om te verkopen moet je de emoties uit kunnen schakelen.

Regel 3: Wees waakzaam voor verwatering

Nog zoiets waar ik door schade en schande wijzer van ben geworden: het risico op verwatering. Dit is iets dat niet alleen bij aandelen maar nog meer bij crypto een grote rol speelt. Wat is verwatering precies? Dat is wanneer er steeds meer aandelen of tokens bijkomen, waardoor de gemiddelde waarde omlaag gaat.

Neem nu Antonov plc. Nee dat is niet de vliegtuigbouwer. Antonov plc was ooit een bedrijf dat versnellingsbakken maakte. Ze hadden patent op een uniek model aangevraagd. Dat zou het helemaal worden! De aandelen waren belachelijk goedkoop dus ik kocht er een zooitje van. Uiteindelijk begreep ik waarom ze zo goedkoop waren. Elke maand weer bracht het bedrijf nieuwe aandelen uit. Zogenaamd voor het financieren van nieuwe ontwikkelingen maar ik denk dat ze een nieuw koffiezetapparaat, een etentje en wat nieuwe onderbroeken nodig hadden.

Hoe dan ook, door het continu uitgeven van nieuwe aandelen bleef de waarde dalen. Uiteindelijk is het bedrijf failliet gegaan.

Met crypto is dat ook zo. Wees voorzichtig met munten waarvan er continu nieuwe bijkomen. Dat hoeft niet direct een probleem te zijn, mits er aan de andere kant ook munten verbrand worden. De balans moet goed zijn. Maar wanneer er meer munten bijkomen dan afgaan dan heb je in de toekomst een probleem.

Regel 4: Investeer periodiek

Dit wordt ook wel de Dollar Coat Avarege genoemd en maakt onderdeel uit van de Geldkip beleggingsstrategie. Het is eenvoudig: je legt maandelijks een vast bedrag in. Bijvoorbeeld elke maand € 50 of € 200, net wat je kunt missen. Je moet hhier heel consequent in zijn.

Wat je met je inleg doet? In ieder geval niet elke maand dezelfde munt aankopen. Elke maand koop je iets anders aan, en dat mag ook iets zijn wat al in je portfolio zit.

Regel 5: Lange termijn beleggen én daytraden

De meeste beleggers maken een keuze: ze investeren voor de lange termijn of gaan voor de daghandel. De Geldkip beleggingsstrategie bestaat uit een mix van beiden. Ik beleg samen met mijn partner en als team hebben we op een aantal handelsplatformen twee accounts. Eén is voor de lange termijn handel. Het gaat om crypto die we voor minimaal een kwartaal laten staan.

Het andere account is voor de daghandel (daytraden). Met dit account handelen we dagelijks in crypto, waarbij we posities op dezelfde dag nog sluiten.

Het voordeel van deze strategie is dat je het beste uit twee werelden haalt. Door dagelijks de handelen krijg je heel veel inzicht in actuele en historische koersen. Het is dus vaker voorgekomen dat ik winst maakte met de daghandel, en een week later zag dat de koers plots 30% lager stond. Dan koop je die munt juist voor de lange termijn aan.

Regel 6: Koop wanneer anderen bang zijn

Misschien krijg je vraagtekens bij het laatste zinnetje van regel vijf: iets kopen dat 30% in de min staat. Ook dat maakt onderdeel uit van de Geldkip beleggingsstrategie. Zodra de markt flink bloedt, en het liefst al enkele dagen, begin ik met aankopen. Alles wat 30% of meer én sinds afgelopen zeven dagen in de min staat, vind ik interessant. Want de kans dat je hiermee binnen zeven dagen een winst van 10% of meer maakt is betrekkelijk groot.

Door de jaren heen heb ik gemerkt dat de kans hierop ongeveer 72 % bedraagt. Ja je hebt altijd nog die 28 % kans dat de koers nog verder daalt. Maar goed, je moet uiteindelijk een keuze maken. En mijn keuze is dat ik koop zodra crypto zeven dagen of langer daalt, voor 30% of meer.

Feitelijk maak je misbruik van de angst van andere beleggers. Dit heet ook wel omgekeerd beleggen: je doet iets dat totaal tegendraads is. Risicovol maar in veel gevallen winstgevend.

Regel 7: Verkopen wanneer anderen hebberig worden

Mijn laatste regel is dat je koopt zodra de markt hebberig wordt. De koersen stijgen en iedereen wil kopen. Dat is het moment om met winst te verkopen. Bedenk dat er na die hebberigheid weer een ommekeer komt. Mensen gaan twijfelen, de eerste verkopen beginnen en uiteindelijk ontstaat er een lichte angst. Dit resulteert in een verdere koersdaling.

Ja, dit is een patroon dat je keer op keer tegen komt. Elke flinke stijging wordt gevolgd door een correctie. Maak van dit soort momenten gebruik van aan te kopen of te verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.