Bijgewerkt: 28 maart 2023

De waarde achter de digitale munt

Tegenwaarde is de geldwaarde van een transactie. Maar het kan ook om de waarde van geld in aandelen, effecten of valuta gaan. Je spreekt dus over de toekomstige waarde. Vaak wordt gezegd dat bitcoin een bepaalde tegenwaarde heeft. Maar is dat wel zo?

Bitcoin is een zeer volatiele activa. Het wordt niet door overheden ondersteund. Dit betekent dat er geen officiële waarde aan bitcoin hangt.

Waarom bitcoin geen tegenwaarde heeft

Je koopt bitcoin voor een bedrag van € 25.000 aan. Dan zou je zeggen dat de waarde € 25.000 is. Helaas is dit niet zo want de prijs is van verschillende factoren afhankelijk. Het is een kwestie van vraag en aanbod op de markt. Media-aandacht heeft een positieve of negatieve invloed op de prijs.

De tegenwaarde van een bitcoin is nul. Dit komt omdat je bitcoin niet bij een bank kan inleveren. De overheid geeft je er geen geld voor. Wanneer je bitcoin wil verkopen ben je afhankelijk van potentiële kopers. Heeft niemand interesse dan blijf je met je bitcoin zitten.

Dat is dus de reden waarom bitcoin geen officiële tegenwaarde heeft. Toch heeft het een bepaalde waarde. Hieronder laat ik zien hoe je de waarde bepaalt.

Onderzoek de vraag en het aanbod van bitcoins

Op momenten dat er veel bitcoins worden aangeboden en de vraag hiernaar laag is, daalt de prijs. Is het aanbod laag en de vraag hoger dan stijgt de prijs. Je moet weten hoeveel mensen deze crypto willen kopen en hoeveel er beschikbaar zijn. Dit geeft je een goed beeld van de tegenwaarde van een bitcoin.

Vergeleken met traditionele valuta

Het kan soms lastig zijn om de waarde van bitcoin te begrijpen. Daarom is het altijd goed om dit te vergeleken met je vertrouwde valuta. Velen vergelijken bitcoin met de dollar. Maar voor Europeanen is het makkelijker om een vergelijking met de euro te maken.

Zorg dat je die vergelijking altijd in dezelfde valuta maakt. Dus niet het ene moment en dollars en het andere moment in euro’s of yens. Wanneer je met verschillende valuta werkt dan treden er enorme prijsverschillen op.

Houd economische en politieke situaties in de gaten

De waarde van bitcoin wordt beïnvloed door economische en politieke gebeurtenissen. Daarom is het belangrijk om op de hoogte blijven van het laatste nieuws. Enkele voorbeelden die van invloed zijn op de prijs van bitcoin:

  • Veranderingen in overheidsregulering
  • Wereldwijde handelsovereenkomsten
  • Inflatiecijfers
  • Geopolitieke spanningen

Neem dit soort dingen mee bij het bepalen van de bitcoin waarde.

Bekijk de historische prijsbewegingen

Bitcoin heeft in het verleden sterke prijsschommelingen ondergaan. Dat zal in de toekomst ook zo blijven. Analyseer de historische prijsbewegingen van bitcoin. Dit geeft je waardevolle inzichten. Bedenk wel dat historische prestaties geen garantie voor toekomstige resultaten bieden.

Enkele van de belangrijkste historische prijsbewegingen van Bitcoin zijn de prijsstijgingen in 2017, gevolgd door een grote correctie in 2018. In 2020-2021 steeg de prijs van Bitcoin weer fors, waarbij het zijn vorige hoogste punt in 2017 overtrof. Sindsdien is de prijs van Bitcoin weer sterk gedaald.

De technologische en innovatieve aspecten

Bitcoin maakt gebruik van interessante technologieën zoals blockchain. Het is een gedecentraliseerd en versleuteld grootboeksysteem. Het maakt transacties tussen gebruikers en het netwerk veilig. Er is geen tussenpersoon zoals een bank of een betalingsverwerker nodig. Bovendien wordt deze valuta niet door een centrale autoriteit zoals een regering of bank beheerd. Hierdoor is het niet gevoelig voor inflatie.

Een ander innovatief aspect is dat het programma code open source is. Dit betekent dat het vrij beschikbaar is voor iedereen om te gebruiken, aan te passen en te verbeteren. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van veel andere cryptovaluta’s. Maar ook van toepassingen van blockchain-technologie in verschillende sectoren.

Kijk naar de innovatieve aspecten en hoe deze worden toegepast. Het kan de manier waarop we over geld en financiën denken drastisch veranderen.

Toekomstige groeimogelijkheden

Ondanks dat bitcoin sinds 2009 bestaat is het nog steeds niet volwassen. Het heeft dus veel potentie om in de toekomst te groeien. Juist dat bepaalt de tegenwaarde van een bitcoin.

Er zijn nog veel uitdagingen en obstakels om te overwinnen. Maar er is dus ook veel kans op groei en uitbreiding. Een van de grootste groeimogelijkheden is verdere acceptatie van bitcoin als betaalmiddel. Momenteel wordt de bitcoin niet breed geaccepteerd. Dit kan in de toekomst veranderen. Steeds meer bedrijven beginnen bitcoin als betalingsoptie accepteren. Sommige landen overwegen zelfs om het als wettig betaalmiddel te erkennen.

Ook de ontwikkeling van nieuwe toepassingen en gebruikersscenario’s is interessant. Zo kan bitcoin gebruikt worden voor slimme contracten. Maar ook voor de implementatie van blockchain-technologieën zoals binnen de gezondheidszorg, de logistiek en vastgoed.

Wanneer bitcoin meer geaccepteerd wordt leidt dit ook tot verdere groei van de markt. Dit betekent meer vraag naar bitcoin en andere cryptocurrencys. Uiteindelijk neemt de waarde van bitcoin toe, en natuurlijk ook van de andere munten. Uiteraard is ook dit niet gegarandeerd.

Hoe is de waarde van bitcoin te rechtvaardigen?

Het is duidelijk dat er officieel geen tegenwaarde van bitcoin is. Maar het heeft wel een handelswaarde. Sommige beleggers vinden de schaarste interessant. Ze zijn van mening dat bitcoin beschermt tegen inflatie. Anderen vinden het juist een alternatief en veilig betaalmiddel.

Bitcoin wordt vaak als het digitale goud gezien. Met betrekking tot schaarste heeft het zeker overeenkomsten met goud. Dit komt omdat er in totaal maar 21 miljoen bitcoins beschikbaar zijn. Ondertussen groeit het aantal mensen dat hierin geïnteresseerd. Dit betekent dat de schaarste uiteindelijk de prijs van bitcoin omhoogstuwt.

Schaarste alleen is natuurlijk ook niet alles. Wanneer niemand geïnteresseerd is in bitcoin dan heb je helemaal niks aan die schaarste. De waarde wordt daarom ook door andere factoren bepaald. Zo vinden velen het interessant dat je bitcoin goed kunt verdelen. Een satoshi is de kleinste eenheid van bitcoin. 1 Satoshi staat gelijk aan een 100.000.000e deel van bitcoin.

Zolang het netwerk draait blijven mensen toegang hebben tot bitcoin. Maar dit kan ook een risico zijn. Wat als het internet wereldwijd uitvalt? Dan is er geen toegang tot crypto. Het is dus belangrijk om met dit soort risico’s rekening te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.