Alles heeft een waarde. Denk maar aan je bankstel, televisie of woning. Maar ook jij als persoon hebt een waarde. Bijvoorbeeld vanwege de kennis of ervaring. Daarnaast heeft elke persoon een medische waarde. De aarde is een bron van grondstoffen er valt dus veel geld aan onze planeet te verdienen.

Wat is de aarde waard? Om de waarde te bepalen is het belangrijk om alle grondstoffen bij elkaar op te tellen. Zouden we de planeet aan buitenaardse wezens verkopen dan geeft dit een bepaalde opbrengst.

De handel in grondstoffen

Het lijkt misschien een beetje gek om de aarde te verkopen maar er is zeker handel in planeten. Niet dat mensen dit met buitenaardse wezens doen maar op aarde handelen we wel in planeten. Zo is het mogelijk om een stukje maandgrond te kopen. Sommige bedrijven verkopen ook stukjes andere planeten. Je ontvangt dan een certificaat van eigendom. Dat is totaal nutteloos maar voor sommigen wel leuk.

De waarde van de aarde zit hem in de handel in grondstoffen. De aarde levert de volgende grondstoffen:

 • Goud en zilver
 • Fossiele grondstoffen zoals aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool
 • Diamanten en edelstenen
 • Mineralen en metalen
 • Aardgas
 • Vlees, kip, vis, schaal- en schelpdieren
 • Granen
 • Hout
 • Zand
 • Water

Grondstoffen zijn de basismateriaal om hier eindproducten van te maken. Sommige grondstoffen zijn altijd aanwezig zoals zon of water. Andere grondstoffen kunnen we ook zelf kweken zoals vlees en granen. Maar voor sommige grondstoffen moeten we echt de aarde induiken. Dit zijn onder andere olie, aardgas, diamanten en goud.

Berekening van de waarde van de aarde

Ik heb je nu uitgelegd hoe de waarde van de aarde tot stand komt. Nu is het belangrijk om te kijken wat die waarde daadwerkelijk is.

Jaarlijks wordt er ongeveer 85 miljard ton kilo per jaar aan grondstoffen gewonnen. Dit zorgt voor uitputting van de aarde maar er is nog steeds voldoende aanwezig. De waarde van een grondstof is afhankelijk van de soort. Wanneer je alles uitspreidt dan kost 1 kg grondstof ongeveer € 0,80.

Dit betekent dat we jaarlijks voor 68 miljard euro uit of van de aarde halen. Dat is in ieder geval duidelijk, maar wat is de waarde van de aarde?

Hierbij is het belangrijk om naar de handelswaarde te kijken. Websites die verkocht worden hebben een waarde van 12 maal de jaaromzet. Bij bedrijven gaat het juist om 1 tot 1,5x de jaaromzet of 5x de nettowinst.

Omdat er veel grondstoffen op aarde zijn zal de waarde op ongeveer 10 maal de jaaromzet uitkomen. Oftewel 10 × 68 miljard euro = 680 miljard euro. We kunnen de aarde, zonder aardse bezittingen en mensen, verkopen voor 680 miljard euro. Nu is de kans dat buitenaardse wezens euro’s, dollars of andere aards geld hebben betrekkelijk klein maar de gedachte is leuk.

Werkelijke waarde van de aarde

Natuurlijk ligt de werkelijke waarde van de aarde veel hoger. Je hebt namelijk niet alleen met grondstoffen en handelswaarde te maken maar ook met bezittingen. Denk hierbij aan gebouwen, machines, producten en nog veel meer. Ook is er veel geld in omloop. Dit bedraagt ongeveer 1,6 biljoen euro. Alles bij elkaar opgeteld wordt de aarde ineens fors duurder.

Stel dat een andere planeet de aarde inclusief alle mensen wil kopen. Dan moet er ook nog een waarde aan al die mensen worden gehangen. Voor een gezond levensjaar wordt € 80.000 uitgetrokken. Er leven meer dan acht miljard mensen op aarde, dus de waarde van al die mensen ligt op 640 biljoen euro (€ 640.000.000.000.000).

Alles bij elkaar opgeteld is dit de waarde van de aarde:

 • Handelswaarde: 680 miljard euro
 • Geldwaarde: 1,6 biljoen euro
 • Crypto: 980 miljard euro
 • Bezittingen: 3 biljoen euro
 • Mensen: 640 biljoen euro

De aarde, inclusief grondstoffen, bezittingen, mensen en al het geld, is te koop voor een slordig bedrag van 646,2 biljoen euro. De grootste waarde zit hem in al die mensen, al is het natuurlijk vreemd om een bedrag aan een mens te hangen.

Wie gaat de aarde kopen?

Maak je niet druk, niemand gaat de aarde kopen. Al staan er buitenaardse wezens op de stoep, geen enkel mens denkt erover om de planeet te verkopen. Het is ook niet iets dat een groepje personen zomaar kan beslissen. Dat kan alleen diegene doen van wie de aarde is.

Maar van wie is de aarde dan? Van helemaal niemand. De aarde en de lucht kunnen we niet bezitten. Landen claimen stukjes grond, net als dieren een bepaald territorium hebben. Maar wanneer het er echt op aankomt dan is de aardse planeet van iedereen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.