Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je hebt € 50 en wil dit beleggen. Bijvoorbeeld in aandelen, grondstoffen of crypto. Kan dat? Ja natuurlijk, je kunt altijd 50 euro beleggen. Je bepaalt zelf waar je het in investeert. En ook via welk platform. Je bent er zelfs vrij in om op een later moment meer te beleggen of bij te kopen. Laten we stap voor stap doorlopen hoe je met 50 euro belegt. Onderaan het artikel vind je wat ideeën omtrent geschikte cryptocurrency of aandelen.

Crypto of aandelen

Allereerst moet je voor jezelf uitmaken waar je die 50 euro in gaat steken. Is dat crypto of aandelen? Hieronder vind je in het kort de verschillen en voor- en nadelen van deze twee.

Crypto of cryptocurrency bestaat uit verschillende soorten digitale valuta. De meest bekende is bitcoin. Crypto vormt een eigen klasse binnen de financiële wereld. Je verhandelt het zelf zonder dat een bank of een derde partij hier toezicht op houdt. Koersen kunnen enorm snel stijgen of dalen. Hierdoor vallen winsten hoog of juist laag uit.

Aandelen zijn stukjes bedrijven die je verhandelt. Hieronder vallen ook opties, warrants en andere vergelijkbare producten. De betrouwbaarheid van aandelen is groter dan bij crypto. Het rendement zit hem in een waardestijging van de aandelen, soms vindt er een winstuitkering (dividend) plaats. Koersen zijn bij aandelen vrij stabiel, ook kan dit per aandeel wisselen.

Een handelsaccount aanmaken

Heb je voor jezelf bepaald of je voor crypto of aandelen gaat? Sommige beleggers kiezen voor beiden. Wanneer je met 50 euro wil beleggen heb je niet zoveel keuze, het bedrag is te klein om goed te kunnen spreiden.

Voordat je start met beleggen moet je eerst een handelsaccount aanmaken. Bij beleggen in aandelen doe je dit vaak via je eigen bank of een gespecificeerde bank. Je opent een beleggersrekening. Hiertegenover staat een tegenrekening: in veel gevallen je standaard betaalrekening. Het is niet mogelijk om een spaarrekening als tegenrekening op te geven.

Ben je geïnteresseerd in crypto? Dan maak je een account bij een cryptobeurs aan. Bijvoorbeeld bij het Nederlandse Bitvavo, waar je tijdelijk de eerste € 1000 gratis handelt.

Een andere optie is je aanmelden bij een buitenlandse handelsbeurs. Omdat crypto niet gereguleerd is maakt het niet zoveel uit waar je een account opent. Wel ben je verplicht om je overal middels je ID-gegevens te registreren.

Kies nooit voor een zeer kleine of onbekende handelsbeurs. Enerzijds krijg je met slippage te maken, het verschijnsel waarbij je teveel handelskosten betaalt. Aan de andere kant zijn de kleine of onbekende handelsbeurzen niet altijd betrouwbaar.

Geld storten

Stort 50 euro op je handelsaccount. Dit doe je vanaf je tegenrekening. Bij veel beurzen geldt er een minimum stortbedrag van 5 tot 10 euro. Bij een broker kan het minimum stortbedrag zelfs hoger liggen.

Het is aan te raden om je € 50 in één keer te storten. Je bepaalt zelf of je he tegoed in één keer besteedt of toch over twee of drie verschillende aandelen of crypto.

Je allereerste aankoop

Staat het geld op je account dan plaats je een kooporder. Het is aan te raden om de aankoopprijs iets lager in te stellen dan de huidige marktprijs. Meestal wordt de order wel uitgevoerd, al kan dat enkele uren duren. Met een beetje pech stijgt de prijs voordat je een aankoop hebt kunnen doen.

50 euro investeren: een aantal tips en ideeën

Weet je niet zo goed wat je met 50 euro aan moet kopen? Hieronder vind je enkele ideeën. Houd er rekening mee dat de aandelen- en cryptomarkt continu verandert.

1. Koop crypto met een lage waarde

Droom je ervan om miljonair te worden? Dan is dit je kans, en slechts met € 50 beleggen. Koop crypto met een zeer lage waarde aan. Dat maakt je cryptomiljonair (helaas niet in euro’s). Munten met een zeer lage waarde kunnen soms 20% of meer per dag stijgen. Maar natuurlijk ook dalen. Daarom moet je op het juiste moment aan- en verkopen. Enkele voorbeelden omtrent populaire crypto met een lage waarde zijn:

 • Shiba Inu Coin
 • Floki
 • Luna Classic
 • Dogecoin
 • BitTorrent
 • WINkLink
 • Dent
 • VeThor Token
 • Holo
 • Smooth Love Potion
 • Verge
 • Reef
 • Akropolis

Bovenstaande munten worden veel verhandeld waardoor je ze altijd kwijt krijgt (of aan kunt kopen). Koop één tot drie van deze munten en laat ze enkele maanden staan. Het zal je verbazen wat sommige munten enorm in waarde toe kunnen nemen.

Bitcoin of ethereum

50 euro investeren in bitcoin of ethereum behoort ook tot de mogelijkheden. Dit zijn de twee grootste cryptomunten en er wordt veel in gehandeld. Het is niet zo dat je hier snel rijk mee wordt maar het is een betrekkelijk veilige investering. Voor zover investeren in crypto veilig kan zijn.

Aandelen kopen voor 50 euro

Je bent nooit verplicht om een heel aandeel te kopen. Je kunt namelijk ook in een deel van een aandeel beleggen. Dat is handig wanneer je voor een duurder aandeel gaat zoals ASML of Wolters Kluwer. Die aandelen zijn niet verkrijgbaar voor minder dan € 50.

Populaire aandelen zijn KLM, Unilever, Adyen, Shell, Aegon en Philips. Er zijn natuurlijk nog veel meer aandelen verkrijgbaar. Alles wat in de top 20 staat is een aanrader. Dit zijn redelijk stabiele en veilige investeringen.

Natuurlijk zijn er ook veel goedkope aandelen verhandelbaar. Goedkoop wil niet zeggen dat ze slechter zijn, deze aandelen kunnen zeker in koers stijgen. Soms nog wel sneller dan bij de grote aandelen. Aan de andere kant moet je een beetje voorzichtig zijn met hele goedkope aandelen. Dat ze zo goedkoop zijn komt omdat er weinig interesse in is. Of omdat er sprake is van een grote verwatering. Dit betekent dat de aandelen naar verhouding weinig waard zijn.

Gemiddeld rentepercentage per jaar

Bij aandelen ligt het gemiddeld rentepercentage op 8% per jaar. Voor crypto geldt een gemiddeld rentepercentage van 7% op jaarbasis. Toch zijn er beleggers die veel hogere winsten behalen. Dat zijn vaak de beleggers die met veel geld investeren. Ze nemen financiële risico’s. Soms staan ze op verlies maar doordat ze hun portefeuille zeer goed spreiden staan ze vaker op winst.

Met 50 euro beleggen moet je rekening houden met gemiddelde rentepercentages. Het maakt je geen miljonair maar wie weet, in het verleden zijn er ook mensen geweest die met een heel klein bedrag stinkend rijk zijn geworden. Ben jij de volgende GeldKip?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.