Bijgewerkt: 27 maart 2023

Mensen die huurtoeslag ontvangen moeten vanaf 2022 goed opletten. Ruim 300.000 huishoudens krijgen minder toeslag. Aan de andere kant zijn er ook veel huishoudens die juist extra huurtoeslag gaan ontvangen. Wat gaat er veranderen met de huurtoeslag en welke invloed heeft dit op mij? In dit artikel vind je antwoord op de meest gestelde vragen.

Nieuw systeem huurtoeslag vanaf 2024

Het kabinet heeft in juni 2022 laten weten dat de huurtoeslag vanaf 2024 verandert. Er geldt dan nog wel een overgangstermijn van vijf jaar. Dit betekent dat de aanpassing verspreid over vijf jaar wordt doorgevoerd. Mensen die erop achteruit gaan voelen de pijn dus niet direct, maar wordt jaarlijks wel een beetje meer.

1 miljoen mensen profiteert van het nieuwe systeem

Ruim 1 miljoen Nederlanders zal blij zijn met de nieuwe huurtoeslag. Berekend is dat deze groep maandelijks ongeveer € 63 aan extra toeslag krijgt. Dat is per jaar iets meer dan € 750 oftewel een hele maand huur, misschien wel anderhalve maand die je gratis krijgt.

300.000 mensen voelen de pijn

Daar waar er winnaars zijn, heb je ook altijd verliezers. Door het nieuwe systeem huurtoeslag zullen 300.000 mensen financiële pijn voelen. Ze krijgen maandelijks € 28 minder, maar dit kan oplopen tot € 98 per maand aan verlies.

In het ergste geval betekent dit een achteruitgang van € 1176 per jaar. Oftewel ongeveer twee maanden aan huur extra betalen. In het beste geval betekent het een financieel verlies van € 312 per jaar. Dat is voor de meesten nog wel te overzien, maar pijn doet het zeker.

Wat verandert er met de huurtoeslag?

Tot het jaar 2024 wordt voor de toeslag gerekend met de daadwerkelijke huur die de aanvrager betaalt. Dit onderdeel gaat veranderen, want voortaan wordt gerekend met een vast huurbedrag. Dit wordt ook wel het normbedrag genoemd. Er zijn drie verschillende normbedragen:

  • Voor jongeren tot 21 jaar: € 442,46
  • Voor huurders vanaf 21 jaar: € 520
  • Voor gezinnen vanaf 9 personen: € 597
  • Voor mensen met een handicap en aangepaste woning: € 597

Ik betaal nu minder huur, welke gevolgen heeft dit voor mij?

Vooral jongeren en senioren profiteren van de nieuwe regeling. Dit komt omdat jongeren vaak in goedkopere appartementen of starterswoningen zitten. Meestal ligt de huurprijs voor een appartement tussen de € 300 en € 440 per maand. Ook een starterswoning kan net onder de € 520 aan huurprijs liggen. Ditzelfde geldt voor seniorenwoningen, die zijn vaak ook wat goedkoper.

Wanneer de huurprijs lager dan € 442,46 (jongeren) of € 520 per maand bedraagt, dan krijg je meer huurtoeslag dan voorheen.

Mijn huurprijs bedraagt meer, krijg ik nog wel huurtoeslag?

Ja, wanneer je meer dan € 520 huur per maand betaalt krijg je nog steeds huurtoeslag. Tenminste, wanneer je hier normaal ook recht op zou hebben. Wel is het zo dat de je minder toeslag krijgt. Het verlies bedraagt € 28 tot wel € 98 per maand. Hoe hoger de huur, hoe meer je erop achteruit gaat.

Kan ik huurtoeslag krijgen wanneer ik iets in de vrije sector huur?

Voorheen konden mensen met een woning in de vrije huursector geen huurtoeslag aanvragen. Vanaf 2024 is dit wel mogelijk, maar alleen wanneer je een laag inkomen hebt. Op de website van de belastingdienst (toeslagen.nl) maak je een proefberekening. Je ziet dan direct of je recht hebt op deze toeslag, ook wanneer je in de vrije sector huurt.

Is dit van invloed op de koopkracht?

Veel Nederlandse gezinnen (met kinderen) hebben het financieel moeilijk. Ze wonen vaak in een sociale huurwoning waarbij de huurprijs tussen de € 550 en € 700 ligt. Juist deze groep gaat minder toeslag ontvangen. Dit is van invloed op de koopkracht. Je hebt hierdoor maandelijks minder te besteden.

Is de nieuwe huurtoeslag makkelijker of moeilijker?

Dankzij de huurtoeslag 2024 is het aanvragen hiervan makkelijker. Er kunnen minder snel fouten worden gemaakt. Dit verkleint de kans dat er later een terugvordering plaatsvindt.

Kan de verandering met betrekking tot huurtoeslag nog worden aangepast?

Het is goed dat jongeren meer kans krijgen om een woning te huren. Maar het is natuurlijk niet leuk dat een klein gedeelte van de huurders erop achteruitgaat. Het kabinet bekijkt de komende tijd of dit plan kans van slagen heeft. Mocht er toch nog een aanpassing nodig zijn, dan wordt dit via de media bekend gemaakt.

Dus ja, er is altijd een (kleine) kans dat de nieuwe huurtoeslag alsnog wordt aangepast. De toekomst zal het uitwijzen.

Bespaart het kabinet hier geld mee?

Ruim 1 miljoen mensen profiteert van de nieuwe regeling, tegenover 300.000 mensen die erop achteruit gaan. Dus nee, het kabinet bespaart met de nieuwe huurtoeslag geen geld. Sterker nog, het kost ze per jaar 300 miljoen euro extra. Het is dus zeker geen bezuiniging maar een extra uitgave.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.