Bijgewerkt: 27 maart 2023

Stel dat bitcoin € 40.000 kost. Wat kost 1 bitcoin kopen dan exact? Bij de een betaal je € 40.016 (dus € 16 extra kosten) en bij de ander € 40.800. Een groot verschil, maar waarom is dit eigenlijk? Sommige platformen graaien het geld onder je neus vandaan, daar wordt geen enkele GeldKip blij van. Tijd om de opties goed met elkaar te vergelijken.

DeFi platform: goedkoopste methode

Bitcoin kopen op een DeFi platform zou het goedkoopst moeten zijn. Dit is een decentraal platform, er staat dus geen bedrijf achter. De handel vindt rechtstreeks tussen gebruikers plaats en je betaalt alleen de gebruikelijke fee oftewel transactiekosten. Dit is de beloning voor de validators die transacties aan het netwerk beveiligen.

Het nadeel van een DeFi platform is dat dit niet gereguleerd is. Wanneer een hackaanval plaatsvindt ben je alles kwijt, daar waar een centraal platform hier een verzekering voor heeft afgesloten. Bovendien kunnen de transactiekosten heel erg wisselen. Wanneer het handelsvolume stijgt en er vinden meer transacties plaats, dan zal ook de gas fee stijgen.

Een aantal bekende DeFi trading platformen zijn Balancer, Helena en KyberSwap. Wil je hier bitcoin kopen, dan kan dit alleen door te ruilen tegen een andere munt. Betalen met iDEAL of geld via de bank overmaken is niet mogelijk.

Een crypto exchange

De tweede keuze om niet teveel te betalen is een cryptocurrency exchange. Daar zijn er ontzettend veel van, zowel binnen als buiten Europa. Alle handelsplatformen zijn gereguleerd. Sommigen zijn zeer veilig en betrouwbaar, anderen vormen een groter risico.

Op een cryptohandelsbeurs krijg je ook te maken met transactiekosten. Die kosten bestaan gedeeltelijk uit de gebruikelijke gas fee, en een beloning voor het platform zelf. Die moeten namelijk het platform onderhouden en beveiligen, iets dat veel geld kost.

De verschillen met betrekking tot transactiekosten zijn soms enorm groot. Kijk dus even welk platform de beste keuze is.

Bitvavo

Een Nederlands handelsplatform dat ook als broker fungeert. Dit Nederlands bedrijf staat bekend om de lage transactiekosten. Je betaalt maximaal 0,25% per transactie. Voor het kopen van bitcoin betaal je maximaal 0,15%. Grote handelaren betalen 0,04%, dit is bijna niks.

Koop je 1 bitcoin op Bitvavo tegen een prijs van € 40.000, dan betaal je in totaal € 40.060. Hele grote handelaren zouden dan € 16 in plaats van € 60 aan kosten betalen. Je bent pas een echte GeldKip als je ook nog eens gebruik maakt van de welkomstbonus, waarbij je over de eerste € 1000 helemaal geen kosten betaalt. Die bonus krijg je via de aanmeldlink.

Meld je aan bij Bitvavo

Binance

Een van de grootste exchanges wereldwijd, heeft ook zijn eigen stablecoin. Wanneer je Binance Coin tokens staakt dan ontvang je 25% korting op de transactiekosten. Onder normale omstandigheden bedragen die transactiekosten 0,10%. Eén bitcoin kopen tegen een prijs van € 40.000 kost je dus € 40.400.

Ik persoonlijk ben niet zo’n fan van Binance omdat het platform al meerdere keren gehackt is. In 2019 werden 7000 bitcoins gestolen en in 2021 voor miljoenen euro’s aan bitcoin gestolen bij een hackaanval op Binance Smart Chain.

Coinbase

De trading fees bij het groot platform Coinbase ligt tussen de 0,02% (voor grote handelaren) tot 0,20% (voor de kleine handelaren). Hiermee liggen de transactiekosten een beetje gelijk met Bitavo en Binace. In 2021 werd Coinbase gehackt, waarbij 6000 gebruikers het slachtoffer werden. Alle gebruikers kregen hun gestolen crypto terug.

Bitcoin kopen bij een broker

Wie niet zo bekend is met de handel in crypto, kan ook bij een broker terecht. Deze tussenpersoon doet al het werk, zoals aankopen en verkopen. Feitelijk doet een broker niks anders dan een voorraad crypto inkopen en deze te koop aanbieden. Maar ook crypto van gebruikers opkopen en deze dan weer doorverkopen aan andere gebruikers of een handelsbeurs.

Bij een broker hoef je niet veel te doen, alleen maar aan te klikken of je bitcoin of een andere munt wil kopen. Hierbij geef je door wat je investering is of hoeveel munten je wil hebben. De broker toont de aan- of verkoopprijs inclusief transactiekosten. Je kunt dus niet meebieden op de prijs, onderhandelen is niet mogelijk.

Voor een broker kun je het best in eigen land terecht. Brokers uit buitenland zullen echt niet goedkoper of beter zijn.

Litebit

Een bekende Nederlandse broker met een ruim aanbod aan crypto. Deze brokerdenkt zorgvuldig over het aanbod na. Alleen betrouwbare munten of crypto met potentie wordt toegelaten. De handelsposten variëren, maar wanneer je hier 1 bitcoin koopt dan betaal je 1,25% aan transactiekosten. Bij verkoop bedraagt dit 0,7%.

Meld je aan bij Litebit

Bitcoinmeester

Een oude rot in het vak, vooral bekend vanwege het grote aanbod. De transactiekosten zijn hier wel hoger. Eén bitcoin kopen betekent 2% aan transactiekosten, dit is in vergelijking met andere aanbieders vrij hoog. Wanneer je grotere bedragen verhandelt dan komen de transactiekosten op 1,5% uit, oplopend tot 0,25%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.