Bijgewerkt: 27 maart 2023

Wanneer je een rekening niet betaalt krijg je eerst een herinnering en een aanmaning van het bedrijf. Hierna mag het bedrijf een incassobureau inschakelen. Sommige incassobureaus gaan agressief te werk. Hierdoor lijkt het alsof ze alle macht in handen hebben. Toch mag een incassobureau niet alles doen. Ze mogen bijvoorbeeld geen beslag op je inkomsten leggen.

Een incassobureau of een deurwaarder

Er is best wel een verschil tussen een incassobureau of een deurwaarder. Crediteuren (degene die het geld nog krijgt) zullen vaak eerst een incassobureau inschakelen. Pas wanneer dit niets oplevert komt de deurwaarder om de hoek kijken. Dit is een openbaar ambtenaar en heeft de wettelijke bevoegdheid om een betaling af te dwingen.

Het is dus belangrijk om te weten of je te maken met een incassobureau of een deurwaarder. Dit is altijd terug te zien op brieven, mails of sms’jes die je ontvangt.

Wat mag een incassobureau niet doen?

Een incassobureau probeert de debiteur over te halen om te betalen. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld het sturen van een e-mail, sms, een brief of door te bellen. Ook mag een incassobureau aanmaningen versturen en een betalingsregeling opstellen.

Tot zover de zaken die een incassobureau mag doen. Er zijn ook nog wat dingen die ze absoluut nooit mogen doen maar soms toch proberen. Hieronder vind je enkele dingen die een incassobureau niet mag doen!

Beslag op loon, uitkering of goederen leggen

Sommige incassobureaus dreigen met loonbeslag of beslag op inboedel of goederen. Die dreiging is reëel wanneer je niet betaalt. Het is niet zo dat die dreiging van het incassobureau uit mag gaan. Wanneer het bureau geen geld kan innen dan leggen ze de opdracht terug bij de opdrachtgever. Deze kan besluiten om de gang naar de rechtbank te maken. Dan pas wordt een deurwaarder ingeschakeld.

Een deurwaarder mag wel loonbeslag of beslag op goederen leggen. Wanneer dat gebeurt ben je verplicht om hieraan mee te werken. Dat is wettelijk zo bepaald.

Dreigt een incassobureau om ergens beslag op te leggen? Laat je hier niet door van de wijs brengen. Dat mogen ze nooit doen.

Kosten in rekening brengen voor herinneringen, aanmaningen of administratie

Een incassobureau mag rente in rekening brengen, alsmede btw over de incassokosten. De incassokosten bedragen 15% over de eerste € 2500. Over de volgende € 2500 bedraagt dit maximaal 10%. Hierna wordt dit steeds verder afgebouwd.

Verstuurt het incassobureau herinneringen of aanmaningen? Dan mogen hier geen extra kosten voor in rekening worden gebracht. Ook onder de noemer administratiekosten mag het bureau niks in rekening brengen. Wanneer het bureau dit wel doet mag je hiertegen in verweer gaan. Je hoeft dit soort kosten niet te betalen.

Stalken of pesten

Sommige incassobureaus gaan wel heel ver om het openstaande bedrag te vorderen. Het is wel eens voorgekomen dat medewerkers zich schuldig maken aan stalken of pesten. Dit is verre van professioneel gedrag. Bovendien staat het geheel los van de vordering.

Het bureau mag je via de normale wegen benaderen. Het is echter niet toegestaan dat ze je op social media toevoegen om op deze manier contact te leggen. Ook mogen ze je niet via een (openbaar) forum benaderen of berichten over jou op internet plaatsen.

Incassoprocedure niet opschorten

Stel dat je een incassobureaubrief van een bureau ontvangt. Het toeval wil dat je de openstaande rekening gisteren al hebt betaald. Dat kan gebeuren, deze twee zaken kunnen net langs elkaar heen lopen. Wat een incassobureau niet mag doen is de procedure door blijven zetten. Wanneer je aangeeft dat de rekening al is voldaan moeten ze de incassoprocedure opschorten.

Het is dus niet zo dat je verplicht bent om dubbel te betalen. Een rekening kan maar één keer voldaan worden.

Een niet bestaande rekening laten betalen

De ACM waarschuwt regelmatig voor agressieve incassobureaus. Deze bellen consumenten op en melden dat er nog een rekening betaald moet worden. De consument wordt hierbij flink onder druk gezet. Wanneer je informatie over de rekening vraagt krijg je die niet of er wordt vaag over gedaan.

Meestal is onduidelijk welk incassobureau belt. Wanneer je hier toch naar op zoek gaat dan blijken ze vaak vanuit het buitenland te opereren. Ook gebruiken ze verschillende fictieve namen. Soms wordt er zelfs misbruik gemaakt van de naam van een bestaand incassobureau.

Wanneer je door een incassobureau wordt gebeld is het belangrijk om altijd een papieren- of digitale versie van de rekening op te vragen. Zo kun je op je gemak bekijken om welke rekening het gaat. Op de rekening moet altijd staan namens welk bedrijf het incassobureau de vordering doet.

Weet je zeker dat je bij dit bedrijf nooit iets hebt gekocht of besteld? Neem rechtstreeks contact met dat bedrijf op. Wanneer uit hun administratie blijkt dat je geen wanbetaler bent dan is het verstandig om aangifte tegen dat incassobureau te doen.

Dit mag wel: korting geven

Het lijkt een beetje gek dat je korting op je betalingsachterstand krijgt. Toch doen sommige incassobureaus dit. Het kan wanbetalers overhalen om sneller te betalen. Hiermee kan het bureau het dossier succesvol sluiten. Wellicht haalt het incassobureau minder geld op maar het is altijd beter dan niets.

Wees wel een beetje voorzichtig met vage rekeningen waarop je korting krijgt. Oplichters weten namelijk dat mensen gevoelig zijn voor korting. Op die manier kunnen ze zich als incassobureau voordoen en je onterecht een rekening laten betalen.

Een gerechtsdeurwaarder als incassobureau

Soms lijkt het alsof een incassobureau beslag legt op loon of goederen. Dit komt omdat het incassobureau tegelijkertijd een gerechtsdeurwaarder is. Of eigenlijk andersom: een gerechtsdeurwaarder mag ook als incassobureau optreden.

Omdat er vaak gebruik wordt gemaakt van hetzelfde briefpapier of hetzelfde logo kan dit tot verwarring leiden. Daarom even heel duidelijk gezegd: een incassobureau mag exact hetzelfde als een schuldeiser (dit is het bedrijf/de particulier waaraan je nog geld schuldig bent). Alleen een deurwaarder mag ook een dagvaarding uitbrengen en aan inbeslagname doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.