Bijgewerkt: 27 maart 2023

Al jarenlang weten bedrijven en buitenlandse beleggers dividendbelasting te ontwijken. Hiermee besparen ze veel geld.

Dividendbelasting betaal je wanneer je dividend ontvangt. Dit is een deel van de winst dat een bedrijf aan aandeelhouders betaalt. (Mede)eigenaren zijn de eerste aandeelhouders, maar ook werknemers en investeerders kunnen aandeelhouders zijn.

Dividendbelasting ontwijken is een slinkse manier om zoveel mogelijk geld te besparen. Lees hoe de winstuitkering werkt, hoeveel belasting je betaalt en hoe je hier onderuit komt. Maar ook wat de gevolgen hiervan zijn.

Dividend is een winstuitkering

Wanneer een bedrijf winst maakt dan moet er iets met deze winst gebeuren. De winst kan in het bedrijf geïnvesteerd worden. Maar dit kan ook uitgekeerd worden aan de aandeelhouders. Dit laatste is alleen van toepassing wanneer er ook sprake is van aandelen, zoals bij een BV of NV.

Dividend wordt in geld uitbetaald of in (nieuwe) aandelen. Dit gebeurt eenmaal per jaar, maar alleen wanneer er ook winst aanwezig is.

Dividendbelasting betalen: tarieven van 2023

De dividendbelasting 2023 verschilt van 2022. Een dividenduitkering vanuit de BV aan de DGA is in 2023 zwaarder belast. De BV of NV moest in 2022 15% op het dividend inhouden. De DGA betaalt nog eens 12% extra aan belasting.

Vanaf 2024 gaat het totale tarief van 26,9% omhoog naar 31%. Dividenduitkeringen tot € 67.000 worden verlaagd naar 24%. 2023 is dus het laatste jaar waarin de regels van 2022 gelden.

Dividendbelasting ontwijken

Het is nooit leuk om belasting te betalen, al helemaal niet wanneer je belasting over een winstuitkering moet afstaan. Je rekent jezelf rijk, want je houdt veel minder over.

Kun je dividendbelasting ontwijken? Dit gebeurt vooral bij buitenlandse beleggers. Die weten via een aantal slimme constructies de dividendbelasting te ontlopen. In Nederland zelf is het heel lastig om dit te ontwijken. Dit komt omdat de uitkering openlijk plaatsvindt. Banken zijn tegenwoordig verplicht om transacties en tegoeden aan de belastingdienst door te geven.

Vergeet de belastingaangifte bij buitenlandse beleggingen niet

De meeste beleggers zijn in eigen land actief. Maar het kan ook dat je een buitenlandse belegging doet. In dit geval is het belangrijk om de dividendbelasting niet te vergeten. Doe eenmaal per jaar aangifte.

Kun je de dividendbelasting terugvragen?

In een aantal situaties kun je vrijstelling krijgen. Hierbij hoef je geen dividendbelasting te betalen. Het hangt er vanaf of de ontvanger een bedrijf of particulier is. En ook of je binnen of buiten Nederland woont. Een belastingadviseur kan hierover adviseren.

Betaalde dividendbelasting kun je in veel gevallen niet terugvragen of terugvorderen. Dat is hetzelfde als loonbelasting betalen en deze later terugvragen. Dit kan alleen wanneer je te veel belasting betaald hebt. Toch kun je in sommige situaties als particulier de betaalde belasting alsnog terugvorderen. Een boekhouder of accountant kan je hier meer over vertellen.

De gevolgen bij het niet betalen van de belasting

Sommige beleggers kunnen de dividendbelasting niet betalen. Hun geld zit vast in de aandelen. Toch zit je aan een betalingsverplichting vast. Hier zijn verschillende oplossingen voor:

  • Een deel van de aandelen verkopen
  • Belasting betalen met spaargeld
  • Betalen met loon of andere inkomsten
  • Een betalingsregeling treffen

Het slechtste wat je kunt doen is niet betalen en ook niks van je laten horen. Dit kan tot een hoge boete leiden. Bovendien kom je onder de aandacht van de fiscus, waardoor ze je soms jarenlang achtervolgen. Dit is zeker geen pretje en moet je ten alle tijden zien te voorkomen.

Kun je de dividendbelasting niet betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de belastingdienst. Vaak is het mogelijk om een betalingsregeling te treffen. Hiermee toon je de bereidwilligheid om te betalen, en komt er een oplossing voor je probleem.

Bedenk echter dat je geen oneindig uitstel van betaling kunt krijgen. Bovendien kan een betalingsregeling extra kosten met zich meebrengen.

De boete wanneer je geen belasting betaalt

Wanneer je helemaal geen belasting betaalt of dividendbelasting ontwijkt moet je niet alleen de verschuldigde belasting alsnog betalen, ook kan de fiscus een extra boete opleggen. Die boete bedraagt vaak 100% van de verschuldigde belasting, maar kan nog hoger oplopen.

Wat is voordeliger, dividend of salaris?

Voor ondernemers met een BV is het de vraag of ze zichzelf salaris of dividend uit moeten keren. Het gaat er namelijk om dat je de meest voordelige optie neemt. Wil je een aanvullend inkomen, dan is dividend uitkeren de beste oplossing. Je betaalt dan ook minder belasting.

Wil je echter binnenkort een woning kopen en een hypotheek afsluiten, dan is het veel interessanter om een zo hoog mogelijk salaris te hebben. Dan zou je dus beter jaarlijks extra salaris uit kunnen keren. Bedenk echter dat je hierover veel meer belasting betaalt.

Overigens is het DGA salaris voor 2023 vastgesteld op € 51.000 per jaar. Dit is het minimum dat een DGA moet ontvangen. Alleen bij uitzondering kun je vragen om een lager DGA-salaris. Het maximale tarief met betrekking tot dividendbelasting bedraagt 38%, en kan nooit hoger zijn. Wel is dit in veel gevallen lager.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.