Bijgewerkt: 27 maart 2023

Geldkip biedt verschillende mogelijkheden om online geld te verdienen. Een van die methoden is dropshipping. Vaak gebeurt dit via buitenlandse websites zoals AliExpress of een goedkope groothandel. Dropshipping via bol.com is iets waar niet iedereen kennis van heeft. Toch is het een goede manier om je eigen dropshipping webshop te beginnen. Je doet immers zaken met of via een betrouwbaar en Nederlands platform.

Korte informatie over dropshipping

Dropshipping is een e-commerce bedrijfsmodel waarbij je als verkoper geen voorraad aanlegt. Je werkt samen met een dropshipper. Zodra een klant een bestelling plaatst wordt het product door de fabrikant of leverancier naar de klant verzonden.

Voordelen

 • Geen inkoop van producten
 • Geen opslagruimte nodig
 • Niet verantwoordelijk voor verzending
 • Lage kosten

Er zijn twee manieren om met dropshipping via bol.com te werken:

 1. Je start je eigen webshop en stuurt de gegevens van je klanten door naar een bol.com leverancier. Deze verstuurt het product naar jouw klant.
 2. Je opent een webshop op bol.com zelf. Je biedt hier producten aan die je niet op voorraad hebt maar via een dropshipping partij naar de klant laat versturen.

Telkens wanneer je hieronder iets over de mogelijkheden ziet, dan staat er een cijfertje bij (1 of 2). Dit verwijst naar de methode waar je voor kiest:

 1. Je hebt een eigen webshop en gebruikt bol.com als leverancier
 2. Je hebt een webshop op bol.com zelf en maakt gebruik van een (buitenlandse) dropshipping leverancier

Hoe werkt dropshipping bol.com?

Wanneer je voor dropshipping via bol.com kiest dan heb je geen eigen voorraad nodig. Je kunt dus direct een webshop starten en hier je producten in plaatsen. Dit kan zelfs wanneer je de producten nog nooit gezien hebt of zelf een beoordeling hebt kunnen geven.

Een belangrijk voordeel van dropshipping via bol.com is dat je met lage kosten te maken krijgt. Je bespaart op de inkoop van producten en het huren van opslagruimte. Mogelijk betaal je wel voor de verzendkosten die leverancier maakt, maar deze zullen zo laag mogelijk zijn.

Een nadeel is dat de concurrentie tussen dropshipping webshops ontzettend groot is. Juist vanwege deze eenvoudige methode is het voor iedereen makkelijk om een dropshipping bedrijf op te zetten. Je eigen webshop opzetten en onderhouden was nog nooit zo goedkoop en eenvoudig.

Hoe bol.com dropshipping werkt hangt een beetje van de gekozen werkwijze af.

 1. Je hebt een eigen webshop en gebruikt bol.com als leverancier: je moet voor elke bestelling contact opnemen met de verkoper op bol.com.
 2. Je hebt een webshop op het platform van bol.com: de klant plaatst een bestelling en die stuur je door naar een dropshipping leverancier. Die zorgt ervoor dat het product naar de klant wordt toegestuurd.

Problemen waar je bij dropshipping via bol.com tegenaan loopt

Om verschillende redenen is dropshipping via bol.com niet de meest geschikte optie. Hieronder zie je met welke 4 problemen je te maken krijgt.

1. Geen internationale verzendingen

Heb je alleen Nederlandse klanten dan is dropshipping bij Bol.com mogelijk. Het wordt pas echt een probleem wanneer je ook internationale klanten hebt. Bol.com is en Nederlands platform. Het verzendt producten naar Nederland en naar België. Maar niet naar bijvoorbeeld Frankrijk, Australië of Japan.

 1. Wanneer je bol.com als leverancier gebruikt dan heb je een probleem. De producten kunnen namelijk niet naar het buitenland verzonden worden.
 2. Aan de andere kant, ben je zelf een bol.com verkoopbaar dan kun je producten niet naar het buitenland laten sturen. Dit maakt het gebruik van Bol.com om je dropshipping producten aan te bieden heel beperkt.

Je moet dus van tevoren nadenkt juist waar je klanten vandaan komen. Als ook maar 10% buiten Nederland of België woont dan heb je al een probleem.

2. Het platform is geen professionele dropshipping platform of leverancier

Als webshop geen voorraden beheren maar producten inkopen bij leveranciers. Maar wel op een moment dat er een bestelling staat. Bij verschillende dropshipping leveranciers kun je de bestelling direct doorplaatsen. De leverancier pakt dit op en verzorgt alles voor jou. Betaling richting de leverancier doe je vaak per bulk, per week of per maand.

 1. Je hebt een probleem wanneer je bol.com als leverancier gebruikt. Dit is heel omslachtig want je moet elke bestelling apart plaatsen en betalen. Dit kan ten koste gaan van de verzendtijd. Bol.com is hierdoor een minder geschikt platform voor dropshipping.
 2. Heb je een interne webshop op het platform van bol.com? Bol.com staat bekend om de snelle verzending. Wanneer je met een buitenlandse partij samenwerkt dan kan het dat verzending veel te lang duurt. Je hebt uitdagende tijd om het product te leveren dus dropshippen vanuit China kun je vergeten.

3. Geen onderhandelingen over prijzen mogelijk

 1. Stel dat bol.com je leverancier is. Misschien niet de beste keuze van de producten op dit platform zijn soms duurder dan in andere webshops. Hierdoor ga je met een dure leverancier in zee.
 2. Heb je een webshop op bol.com dan kun je ook problemen hebben met de prijzen. Bol.com verplicht de verkopers om minimumprijzen te hanteren. Hierdoor kun je niet zo goed concurreren met andere dropship webshops die buiten bol.com actief zijn. Bovendien moet je soms hoge commissie aan bol.com afstaan waardoor je mogelijk minder winst maakt.

4. Klantgegevens zijn niet geschikt voor marketingdoeleinden

 1. Wanneer je bol.com als leverancier gebruikt dan is het de vraag voor wie de klantgegevens zijn. Is dit voor jou als webshop of voor bol.com als leverancier? Er zijn nu twee partijen die als webshop functioneren en klantgegevens ontvangen. Dit komt omdat bol.com geen officiële leverancier is, maar een webshop.
 2. Komt er een bestelling via je bol.com shop binnen? Het probleem is dat je de klantgegevens niet voor marketingdoeleinden mag gebruiken. De klantgegevens zijn namelijk in handen van bol.com.

Dit probleem kom je mogelijk ook bij andere dropshipping leveranciers tegen. Toch is het zo dat een buitenlandse leverancier niet veel aan Nederlandse klantgegevens heeft, terwijl een leverancier uit Nederland dit wel heeft.

De regels omtrent dropshippen op bol.com. (2)

Dit gedeelte is bedoeld voor mensen die een webshop op het platform van bol.com openen en gebruikmaken van een (buitenlandse) dropshipping leverancier (2).

Bol.com is een van de grootste e-commerceplatforms in Nederland. Het biedt dropshippers de mogelijkheid om producten te verkopen via hun platform. Het is dus toegestaan om dropshipping op bol.com toe te passen.

Voordat je hiermee begint zijn er wat dingen waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk dat je een betrouwbare leverancier vindt. Je wilt kwaliteitsproducten leveren en ook de klantenservice moet goed zijn. Je kunt niet met rommel aankomen, dat is op bol.com ongewenst.

Toch is het zo dat er steeds meer bol.com leveranciers zijn die goedkope Chinese producten aanbieden. Deze producten kom je tegen iets lagere prijzen op webshops zoals Wish of AliExpress tegen. Ze maken winst door de producten tegen hogere prijzen te verkopen. Wellicht is dit ook jouw gedachte.

Wanneer het product niet aan de wensen van de klant voldoet dan ben je verplicht om het binnen de zichttermijn terug te nemen. Ook al heeft de leverancier en niet jij het verstuurd.

Iets anders waar je rekening mee moet houden is dat je verantwoordelijk bent voor de garantie. Jij bent immers degene die het product te koop aanbiedt of het importeert. Daar kun je de leverancier niet de schuld van geven. Wanneer de klant een klacht heeft dan moet jij die als verkoper afhandelen.

Geen producten via bol.com inkopen (1)

Dit stukje tekst is bedoeld voor mensen die bij Bol.com producten willen bestellen om aan hun eigen klanten door te sturen (1).

Wanneer je geïnteresseerd bent in producten op bol.com dan moet je er rekening mee houden dat hier soms hele goedkope artikelen uit Aziatische webshops tussen zitten. Hierdoor betaal je mogelijk teveel waardoor je winstmarge te laag is. Beter kun je dan AliExpress als dropshipping leverancier kiezen.

Waarom dropshippen via Bol interessant is (2)

Ondanks de nadelen die je hebt kunnen lezen is het voor sommige ondernemers interessant om te dropshippen via Bol. Namelijk wanneer je hier zelf actief bent als verkoper en exclusieve producten aanbiedt. Het is soms even zoeken naar het soort producten maar wanneer je een van de eerste in Nederland met je unieke assortiment bent dan kun je hier veel geld op verdienen.

Een ander voordeel is dat bol.com aan goede marketing doet. Het staat hoog in de organische zoekresultaten en daar profiteer jij als bol.com verkoper van. Je maakt geen kosten voor marketing waardoor je meer overhoudt voor andere zaken. Bijvoorbeeld voor het laten maken van goede productbeschrijvingen.

Dat laatste is wel belangrijk want een goede tekst verschijnt hoger in de bol.com zoekresultaten. Hiermee vergroot je de kansen op een hoge omzet.

Veel consumenten vinden bol.com betrouwbaar. Ze kopen hier klakkeloos producten aan zonder te kijken of het ergens anders goedkoper verkrijgbaar is. Als verkoper profiteer je van het vertrouwen dat consumenten in het platform hebben.

Zo werkt het algoritme op bol.com (2)

Het is belangrijk dat je producten bovenaan in de zoekresultaten van bol.com verschijnen. Het is vechten om een hoge positie in die zoekresultaten. De beste verkopers staat bovenaan. Het maakt niet uit of jij goedkoper bent of een snellere levertijd heeft. Bol.com kijkt naar het aantal positieve reviews dat een verkoper ontvangt.

Daarnaast spelen de titel, de omschrijving en de verdere inhoud van de pagina een belangrijke rol. Hoe beter deze is afgestemd op de behoefte van de klant, hoe groter de kans dat je bovenaan staat. Het is goed om te weten dat het algoritme van bol.com anders werkt dan van Google of een zoekmachine.

Krijg je negatieve recensies of maak je een fout? Dan word je hierop afgestraft. Dit betekent dat je producten lager in de zoekresultaten komen te staan. Bedenk dat bol.com strenge regels hanteert.

Cursus dropshipping bol.com

Op het internet worden verschillende cursussen aangeboden die over dropshipping op bol.com gaan. In deze cursus leer je wat dropshipping is, hoe je dit aanpakt en hoe je het beste uit je verkooptechniek haalt. Over het algemeen is elke dropshipping cursus geschikt, deze hoeft zich niet per se op bol.com te richten. Goed om te weten want hierdoor kun je ook op zoek naar een goedkopere cursus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.