Bitcoin vreet enorm veel energie. Daarom zijn er veel tegenstanders met betrekking tot deze munt. Omdat het milieu belangrijk is, zal duurzame crypto ook meer aandacht krijgen. Experts verwachten dat duurzame crypto projecten het uiteindelijk gaan winnen. Hier vind je enkele van die milieuvriendelijke crypto’s.

In duurzame crypto handelen?  Bitvavo heeft een groot aanbod milieuvriendelijke cryptovaluta. Als kers op de taart handel je de eerste € 1000 gratis. 

Meld je aan en ontvang die bonus

Het energieverbruik van bitcoin

PoW / Proof of Work of is een stroomvretend systeem dat het bitcoinnetwerk veilig houdt. Een netwerk van duizenden computers wereldwijd is met de blockchain verbonden. Al die computers staan 24 uur per dag te loeien, en trekken heel veel stroom weg. Europa wil PoW-munten gaan verbieden. Maar niet alleen bitcoin, alle PoW-crypto.

Dat verbod houdt in dat een crypto-asset geen PoW- crypto mag aanbieden, uitgeven of verhandelen. De Europese Unie bepaalt uiteindelijk of crypto en onder welke voorwaarden dan wél is toegestaan. De EU-landen kwamen er in 2022 niet uit en halverwege maart was het verbod weer van de baan. Met het risico dat het verbod er uiteindelijk toch komt, want uitstel is nog geen afstel.

Duurzame crypto: Proof of Stake

Je kunt natuurlijk rustig afwachten of bitcoin en andere PoW-munten verboden gaan worden. Je kunt er gif op innemen dat bitcoin ooit op het Europese strafbankje belandt. Er is echter niks gezegd over Proof of Stake (PoS). Dit komt omdat dit soort crypto juist hartstikke duurzaam is.

PoS is een systeem waarbij gebruikers hun munten vasthouden. Op die manier werken ze mee aan de beveiliging van het netwerk. Er is dus geen computerrekenkracht nodig, en dat bespaart weer een hoop stroom.

Ook het Lightning Network is duurzaam. Hierbij is het mogelijk om als een sneltrein transacties te versturen zonder dat dit een bulk aan energie kost. Op die manier is het mogelijk om bitcoin tóch duurzaam te maken.

De werking van het Lightning Network

Dus bitcoin wordt uiteindelijk niet verboden in Europa? Ja en nee. Het minen van bitcoin zal wel verboden worden, omdat hier een veel te hoog energieverbruik mee gepaard gaat. Het Lightning Network werkt als een laagje bovenop de bestaande blockchain. Je verstuurt bitcoin vanuit een lightning wallet, zo komt hij op het Lightning Network terecht. Hierna maak je verbinding met een node op dit netwerk. En dan… is er koffie, terwijl je bitcoin wordt verstuurd.

De transacties die je op dit netwerk doet gaan niet alleen razendsnel, maar verschijnen ook niet op de normale bitcoin blockchain. Je kunt eventueel bitcoin weer vanuit de Lightning Network halen en naar je normale bitcoin wallet het versturen. Die transactie is wel zichtbaar op de blockchain, en je hebt hiermee weer energieverbruik. Die laatste transactie is dus niet zo duurzaam.

Duurzame crypto projecten

In principe vallen alle PoS-coins onder de duurzame crypto projecten. Toch is er duurzame cryptovaluta die nog meer met het milieu bezig is. Een zeer duurzame cryptocurrency is Solarcoin, dat zich bezighoudt met het opwekken van zonne-energie. Dus niet alleen de transacties zijn milieuvriendelijk, maar er zit ook een goed idee achter.

Een andere duurzame cryptocurrency is Cardano, dat transacties valideert middels PoS. Het verbruikt slechts een fractie van de energie die bitcoin wegvreet. Dat geeft toch een goed gevoel?

Nog meer milieuvriendelijke munten: Sigmum, Iota en Stella Mumens. Maar ook Tron (erg populair) en Eos.

Kleine munten zijn soms energievreters

Veel kleine cryptovaluta werken inmiddels Proof of Stake en zijn hiermee een verbetering van bitcoin. Maar niet allemaal werken ze zo. De populaire Shiba Inu Coin blijft maar groeien. Niet direct in koers, alhoewel hij in 2021 miljoenen procenten is gestegen. Maar vooral in aantal gebruikers. Allemaal gelukszoekers, maar hoe milieuvriendelijk is deze kleine munt nu eigenlijk?

Helemaal niet, Shiba Inu Coin werkt net als bitcoin op basis van Proof of Work. Nu zijn de transacties met betrekking tot Shiba nog niet zo groot als bij bitcoin, maar wanneer deze munt door blijft groeien dan gaat hij echt een energieprobleem vormen.

Zal bitcoin ooit overgaan op Proof of Stake?

Om bitcoin echt duurzaam te krijgen zou deze over moeten stappen op Proof of Stake. In The New York Times verscheen in 2021 een artikel waarbij een journalist beweerde dat bitcoin in de toekomst PoW achter zich laat en overstapt op PoS. BTCdirect weerspreekt dit juist weer, en is er stellig van overtuigd dat dit nooit gaat gebeuren.

De kans dat BTCdirect de plank misslaat is vrij groot. Zonder milieuvriendelijk alternatief heeft bitcoin straks geen bestaansrecht meer. Al helemaal niet wanneer alle landen PoW-munten verbieden. Dan zit er niets anders op dan gebruik te maken van het PoS- systeem.

Natuurlijk is het zo dat bij PoS degene met de meeste bitcoins ook de hoogste beloning krijgt. De rijken worden rijker en de armen worden armer. Maar is dat niet hoe het al eeuwenlang eraan toegaat? Dat heeft weinig met bitcoin te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.