e-Gulden koers: inhaalslag op guldencoin

Wie een beetje de wereld van de cryptomunten volgt kent vast wel de e-gulden (EFL) en gulden (NLG). Nee, het zijn geen broertjes en ze hebben ook niets met elkaar te maken. Toch zijn het beiden cryptomunten van Nederlandse bodem én zijn ze nagenoeg even oud. Opvallend: e-gulden begon niet zo denderend maar maakt nu een flinke inhaalslag op gulden.

Let op: dit betreft een verouderd artikel uit 2019.

De eerste € 1000 gratis verhandelen? Je krijgt deze bonus bij het aanmaken van een Bitvavo-account.

Maak een account aan

Hét moment om in te stappen? Kies je platform.


Gulden was jarenlang de beurslieveling

Er zijn altijd van die beurslievelingetjes, of ze het nu goed doen of niet. Jarenlang was die rol voor gulden (NLG) weggelegd. Terecht, want het bedrijf achter de cryptomunt, Gulden BV, heeft er ook echt iets moois van gemaakt. Een eigen wallet, optimale veiligheid, koppeling met een trade platform, vanuit de wallet aan-en verkopen en last but not least: gulden accepteren voor bedrijven. Zet daar een enthousiaste community achter en het is voor elkaar: met zoveel goeds moet je wel van gulden (NLG) houden.

E-gulden: een slechte start

Tja, dan is het e-gulden toch allemaal minder goed vergaan. Ze begonnen sterk, met een mooie publicatie via de Nederlandse media. Het ging mis toen de oprichters niet konden verklaren waar ruim 5 miljoen e-guldens waren gebleven, én er een groot deel niet aan geïnteresseerden werd uitgekeerd. De initiatiefnemers bleven anoniem en communiceerden niet meer.

De Electronic Gulden Foundation (stichting) nam het hele zaakje over maar het kwaad was al geschied: het vertrouwen was weg. Wat nog steeds terug te zien is in de soms schrijnende reacties op fora en social media.

De e-gulden koers: beter dan gulden

Zonder je blind te staren op het verleden, mag je best eens naar de huidige e-gulden koers kijken. Vergelijk deze gerust met gulden. Dit zijn de ontwikkelingen door de jaren heen, vanaf de oprichting tot nu:

e-gulden

  • 13 augustus 2014: €0,004
  • 13 augustus 2019: €0,078

In een periode van 5 jaar staat de e-gulden koers 1850% hoger. Mooi, maar gulden heeft het vast beter gedaan, toch?

Gulden

  • 13 augustus 2014: €0,00003
  • 13 augustus 2019: €0,00716

Ja, gulden (NLG) staat in deze periode maar liefst 23766% hoger. Toch is er één grote maar: gulden stond begin 2018 nog op een koers van €0,40. Wat betekent dat de munt in anderhalf jaar tijd 98,21% in waarde is gedaald. Ook e-gulden heeft vanaf het hoogste punt moeten incasseren en is 83,7% in waarde gedaald. Minder hard, dat verzacht de pijn toch wel iets.

Vertrouwen in gulden ebt weg, e-gulden wint terrein

De community van gulden (NLG) is allang niet meer zo sterk als vroeger. Er heerst nogal wat onrust rondom deze munt, vooral ook rondom het slack kanaal en telegram groepen. Te strenge ‘regels’, te vaak leden bannen, het heeft er niet toe bijgedragen dat gulden de ‘beurslieveling’ is gebleven. De koers zakte steeds verder weg en staat inmiddels (augustus 2019) onder de cent. Hij lijkt zelfs richting de halve cent te willen, wie zal het zeggen? Update: in september 2019 bereikte gulden de halve cent, om twee weken later terug naar 1 cent te schieten.

Dan de community van e-gulden. Die is nog steeds klein, maar wint langzaam terrein. De e-gulden laat steeds meer van zich horen. De community groeit gestaag, en dat is mooi. Toegeven, het is nog even goochelen met de e-gulden wallets en hoe je deze munt aankoopt of verhandelt. Hier uitleg over de Coinomi wallet, die prima werkt met e-gulden. In 2022 is e-gulden nog maar bij weinig platformen verhandelbaar.

Zelf de e-gulden koers volgen + reageren

Wil je de e-gulden koers volgen? Dit kan via de CoinmarketApp, de Delta-app, maar ook via websites als Coinmarketcap.


GeldKip is een blogger van midden 40. Eigen huis met zonnepanelen (heel milievriendelijk), gezin, bedrijfje én een hond. Droomt van rijkdom en zoekt naar duizend manieren om dat te bereiken. Al die tips en ideeën komen in de blogs tot leven. ✍️Schrijven kost tijd en geld. Daarom staan er in de artikelen soms affiliate linkjes die naar een product of dienst verwijzen. Hiervoor ontvangt GeldKip een vergoeding, waar niet jij maar de adverteerder voor betaalt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *