Bijgewerkt: 27 maart 2023

Een tweede baan voor extra inkomen, soms ontkom je hier niet aan. Het leven is flink duur geworden. Niet altijd is het gunstig om een bijbaan naast je fulltime te hebben. Je moet rekening houden met de belastingdienst en hoe je de tijd indeelt. Ook moet je nadenken over een bijbaan elders in loondienst of dat je iets voor jezelf doet.

Wat je moet weten over belasting betalen

Wanneer je een bijbaan naast je fulltime hebt dan betaal je over die tweede baan ook inkomstenbelasting. Dat is niet altijd gunstig. Je kunt namelijk maar bij één werkgever aangeven dat je gebruik wil maken van de algemene heffingskorting. Dat is een korting op de te betalen loonbelasting.

Je haalt het meeste voordeel wanneer je de algemene heffingskorting toepast op de baan waar je het meest verdient. Dat is je fulltime baan. De bijbaan levert minder op dus hierop moet je zeker geen heffingskortingen toepassen.

In de praktijk komt het erop neer dat je over je bijbaan best veel belasting betaalt. Hoeveel dat is hangt een beetje van je gezamenlijk inkomen af:

  • Inkomen tot 73.031 euro: 36,93%
  • Inkomen boven 73.031 euro: 49,50%

7 geweldige bijbaantjes om naast je fulltime baan te doen

Of je nu voor een bijbaan in loondienst kiest of een eigen onderneming hebt, het is belangrijk dat je iets doet waar je blij van wordt. Je moet het niet alleen voor het geld doen. Hieronder vind je 7 leuke bijbaantjes die goed te combineren zijn met je fulltime baan.

1. Uber chauffeur

Werk je overdag dan is een bijbaan als Uber chauffeur ideaal. Dit doe je namelijk in de avonduren, in het weekend of wanneer het je uitkomt. Je bent eigen baas en bepaalt dus ook je werktijden. Iedereen kan Uber chauffeur worden. Dit zijn de voorwaarden:

  • Je hebt een voertuig dat niet ouder dan 7 jaar is (volledig elektrische auto niet ouder dan 9 jaar)
  • Je hebt een rijbewijs dat niet verlopen is
  • Je beschikt over een bankrekening, dit hoeft geen zakelijke rekening te zijn
  • Je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel

Per rit draag je commissie af aan Uber, dit komt uit op 25% commissie per rit. Uber-partners verdienen tussen de € 20 en € 30 per uur.

2. Krantenwijk

Het is misschien geen droombaan maar met een krantenwijk kies je voor een makkelijke bijbaan. Omdat je dit vroeg in de ochtend of juist later op de middag/avond doet is dit goed te combineren met je fulltime baan. Je zit niet aan bepaalde werktijden vast, zolang de kranten of de folders maar vóór een specifieke dag of tijdstip bezorgd zijn.

Met een krantenwijk of het bezorgen van folders verdien je tussen de € 300 en € 400 per maand. Een mooi bedrag dat elke maand op je rekening staat.

3. Een bijbaan in de zorg

Vind je het leuk om anderen te helpen? Kies dan voor een bijbaan in de zorg. Het is de ideale bijbaan voor studenten of wanneer je naast je normale werk wat bij wil verdienen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Denk hierbij aan huishoudelijk medewerker, verzorgende of ouderenzorg.

Met dit werk verdien je tussen de € 13 en € 20 per uur, afhankelijk van leeftijd, werkervaring en werkgever.

4. Werken in de horeca

Wanneer je voor een baan in de horeca kiest weet je dat er altijd vraag naar jou is. De horeca is namelijk een drukke branche. Vaak werk je in de avonduren, de weekenden of in de vakanties. Hierdoor is een bijbaan in de horeca zeer geschikt om met je normale baan te combineren.

Populaire banen zijn in de bediening, barmedewerker, gastvrouw/man, keukenhulp of afwashulp. De verdiensten liggen tussen de € 12 en € 18 per uur. Sommige baantjes in de horeca worden zwart uitbetaald. Dat kan gunstig zijn omdat je dan meer overhoudt (niet tegen de belastingdienst zeggen).

5. Fotograferen

Maak je prachtige foto’s? Ontwikkel jezelf in het maken van trouwfoto’s, portretfoto’s, dierenfotografie of productfotografie. Hier is altijd vraag naar. Heb je oog voor interieur dan kun je ook nog interieurfotograaf worden. Makelaars en interieurstylisten werken graag met je samen.

Een andere optie is fotograferen en je foto’s op een stockwebsite verkopen. Het voordeel hiervan is dat je nooit aan afspraken vastzit. Je fotografeert wanneer jij wil, plaatst de foto’s online en ontvangt inkomsten terwijl je met je fulltime baan bezig bent. Ideaal toch?

6. Websites bouwen

Dagelijks komen er tientallen nieuwe websites bij. De meeste websites zijn zakelijk of er hangt een verdienmodel achter. Door het groeiend aantal websites moeten ondernemers of webmasters zich zien te onderscheiden. Dit betekent een mooiere en betere website dan de concurrent.

Vind je het leuk om websites te bouwen of teksten te schrijven? Dan ligt het werk voor het oprapen. Bied je diensten online aan, bijvoorbeeld via Werkspot of Freelancer. Kijk ook eens op de website Sitedeals, hier kom je in contact met potentiële klanten.

7. Je woning verhuren

Misschien heb je een latrelatie en breng je veel tijd bij je partner door. Of moet je voor werk lange tijd naar het buitenland. Dat je woning een tijd leegstaat is hartstikke zonde want je vaste lasten gaan gewoon door. Verhuur je woning via Airbnb of particulier.

De makkelijkste manier is je woning aan toeristen verhuren, je hoeft je dan niet aan al die strenge eisen te houden. Verhuur je het huis aan een gezin, stelletje of alleenstaande met het doel dat ze hier gaan wonen? Dan ben je officieel verhuurder en moet je zorg dragen voor de huurders. Ook moet je dan een huurcontract opstellen.

Hoeveel uur mag je werken met twee banen?

Twee fulltime banen, mag dat? Nee, wanneer dit voor langere periode is dan mag je maximaal 48 uur per week werken. Over een periode van vier weken mag je maximaal 55 uur per week werken. Werkgevers moeten zich hieraan houden. Hierbij is het wel belangrijk dat je beide werkgevers over je werktijden inlicht. Dit is zelfs verplicht!

Het kan natuurlijk dat je in loondienst bent en daarnaast iets voor jezelf doet. Kom je in dit geval boven de 48 tot 55 uur per week uit? Dan mag dit wel. Je werkgever hoeft geen rekening te houden met werkzaamheden die je ‘in je vrije tijd’ doet.

De werkgever verbiedt dat je een bijbaan neemt

In sommige gevallen kan de werkgever je verbieden dat je een tweede baan neemt. Dit moet dan altijd in de arbeidsovereenkomst staan. Kun je niks hierover in de arbeidsovereenkomst vinden? Dan sta je er vrij in om zonder toestemming een bijbaan te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.