Bijgewerkt: 27 maart 2023

Tips om geld te besparen zijn altijd welkom. Voor velen is het lastig om zuinig met energie, uitstapjes, boodschappen en andere zaken om te gaan. Daarom is het verstandig om hier voorzichtig mee te beginnen. Een maand zuinig leven is een goede uitvalsbasis.

Ik heb maar liefst 30 tips om een maand zuinig te leven en geld te besparen. Het werkt echt, want in die ene maand kun je tot wel € 500 besparen. Denk je eens in wat je hier allemaal mee kunt doen!

1. De voorraadkast leeg maken

Iedereen kan een maand lang zuinig leven. Het is de vraag wanneer je dit toepast. De meeste mensen vinden het prettig om hier in januari mee te beginnen, de maand waarin je vol goede voornemens zit. Maar wanneer het praktischer is om dit in de zomermaanden te doen dan moet je hiervoor kiezen.

De eerste tip is je voorraadkast leegmaken. Hierdoor voorkom je dat je veel nieuwe boodschappen in huis haalt, en tegelijkertijd maak je oude producten op. Kijk wat je van de producten in je voorraadkast klaar kan maken. Dit vraagt wat creativiteit maar dat lukt jou wel.

2. Zelf koken in plaats van eten bestellen

Eten bestellen of uit eten is een van de duurste methoden. Het is veel beter om zelf te koken. En ook nog eens leuker, want je probeert gelijk nieuwe recepten uit. Heb je een van de nieuwste kookboeken al gezien? Laat je hierdoor inspireren.

3. Koop groenten en fruit op de markt of bij de boer

Het eten van groenten en fruit is gezond, dat is een feit. Maar wist je dat je op de markt of bij de boer veel minder betaalt dan in de supermarkt? Misschien zien de groenten en fruit er niet perfect gevormd uit, maar dit is alleen maar goed. Je geeft op deze manier alle groenten en fruit een kans, waardoor er weinig wordt weggegooid.

Door groenten en fruit op de markt of bij de boer kopen bespaar je tot wel 75% op de supermarktprijs. Dit past prima bij een maand zuinig leven.

4. Drink minder frisdrank

Frisdrank waaronder cola of sinas bevat veel suikers en koolzuur. Je kunt voorstellen dat dit niet zo gezond is. Drink minder frisdrank. Hiermee besteed je aandacht aan je gezondheid en aan je portemonnee. Sinds de invoering van de suikertaks zijn frisdranken namelijk fors duurder geworden.

5. Schakel lampen uit wanneer je niet aanwezig bent

Wanneer je niet in een ruimte aanwezig bent kun je het beste de verlichting uitschakelen. Kijk ook ‘s avonds of grote verlichting wel aan moet staan. Is een schemerlampje niet veel gezelliger? Mocht een lamp aan vervanging toe zijn, stap dan over op ledverlichting. Hiermee bespaar je tot 80% aan energie.

6. Zet de thermostaat een graadje lager

In de maand november kan het met een buitentemperatuur van 10 °C flink koud aanvoelen. Hierdoor ben je geneigd om de verwarming lekker hoog te stoken. Wanneer de winter voorbij is en het wordt langzaam lente, dan vind je 10 °C ineens warm aanvoelen.

Het gaat dus puur om een aanpassing van het lichaam en je eigen beleving. Leer je aan om de thermostaat niet te hoog te zetten. Overdag op 18 °C, ‘s nachts op 15 °C. Natuurlijk mag je jezelf af en toe verwennen, maar zet de thermostaat nooit hoger dan 20 °C en niet langer dan twee uurtjes achter elkaar.

7. Verwijder de bankieren app van je smartphone

Doordat je de bankieren app op je smartphone hebt staan ben je sneller geneigd om een online aankoop te doen. Of om even snel in een winkel te betalen, en misschien wel geld naar een vriend over te maken. Door de bankieren app te verwijderen voorkom je dit soort problemen. Maar alleen doen wanneer je voldoende inzicht in je inkomen en uitgaven behoudt.

8. Breng meer tijd op social media door in plaats van in de kroeg

Natuurlijk is een pilsje met vrienden in de kroeg drinken hartstikke gezellig, maar ook erg duur. Tijdens een maand zuinig leven laat je de kroeg voor wat het is. Breng vooral veel tijd op social media door en blijf op deze manier in contact met familie en vrienden.

9. Geen wegwerpdoekjes maar een uitwasbare poetsdoek

Gebruik tijdens het schoonmaken geen wegwerpdoekjes maar uitwasbare poetsdoek en. Goed voor je portemonnee maar vooral voor het milieu.

10. Vul je eigen flesje met water of drank

Koop geen kleine flesjes frisdrank of water. Vul je eigen flesje met je favoriete drank. Handig om mee te nemen naar het werk, de sportschool of wanneer je een wandeling of fietstocht maakt. Bewaar lege flesjes in de koeling, hierdoor krijgen bacteriën weinig kans om te groeien.

11. Maak zelf fruitwater

Koop fruit bij de boer en maak je eigen fruitwater. Vul een kan of fles met water en doe hier schijfjes citroen, ananas, sinaasappel of stukjes appel in. Er zijn ook veel andere stukjes fruit die geschikt zijn voor het maken van fruitwater. Leuk om te doen en ook weer een mooie geldbesparing.

12. Kijk een leuke film op Netflix, niet in de bioscoop

Het is leuk om een film in de bioscoop te bekijken, maar wanneer je een maand zuinig leeft moet je dit echt even achterwege laten. Misschien heb je een abonnement op Netflix of Videoland. Heb je dit niet, dan kun je een vriend of familielid vragen of je gebruik mag maken van zijn/haar account. Het is toch maar voor een maandje.

Maak er een gezellige avond van en kijk een van die leuke films of populaire series. Je vergeet helemaal het bestaan van de bioscoop.

13. Maak gebruik van nachtstroom

Heb je een dubbele meter met dagstroom en nachtstroom? Zet energievretende apparaten ‘s nachts aan. Denk hierbij aan de vaatwasser, wasmachine en wasdroger.

14. Schakel de eco-stand van elektrische apparaten in

Steeds meer moderne apparaten zijn voorzien van een ecostand. Dit zijn onder andere de wasmachine en vaatwasser, maar ook de airco en zelfs de stofzuiger. Maak zo vaak mogelijk gebruik van de energiebespaarstand.

Tip: koppel een P1-meter aan je slimme meter. Zo zie je direct wat de energiebesparingen oplevert. Niet alleen handig tijdens je maand zuinig leven, maar het hele jaar door.

15. Hang de was aan de waslijn

Vooral in de zomermaanden hoef je de wasdroger niet te gebruiken. Hang het wasgoed lekker in het zonnetje te drogen. Of in de wintermaanden op zolder, of in een ongebruikte slaapkamer. Wanneer je het wasgoed binnenhuis te drogen hangt is het belangrijk dat je af en toe goed ventileert.

De wasdroger kost tussen de € 3 en € 4,50 per keer, er is namelijk veel warmte nodig om de was droog te krijgen. Wanneer je geen zonnepanelen hebt is het beter om de wasdroger zo min mogelijk aan te zetten.

16. Maak zelf cadeautjes voor een verjaardag

Hoe kun je nog meer een maand zuinig leven, al helemaal wanneer er wat verjaardagen op de planning staan? Maak zelf cadeautjes. Wees hier creatief in en ga aan de slag met spulletjes die je nog thuis hebt liggen. Maak zelf een verjaardagskaart, een tegoedbon, zelfgemaakte bierviltjes, een speciale muziek-cd of een fotolijstje.

17. Ruil woonaccessoires

Wil je tijdens je maand zuinig leven nieuwe woonaccessoires aanschaffen? Doe dan gelijk aan minimaliseren. Kijk eerst welke oude woonaccessoires je niet meer wil hebben. Probeer deze met anderen te ruilen. Het levert je nieuwe woonaccessoires op en je woonkamer of slaapkamer krijgt een heel andere uitstraling. En nog gratis ook!

18. Koop tweedehands kleding

Kijk eens op Vinted, hier staat heel veel leuke tweedehands kleding. Vaak nog gloednieuw en tegen een laag prijsje. Tweedehands kleding kopen bespaart je een hoop geld en het is beter voor het milieu.

19. Repareer kapotte kleding

Wanneer kleding kapot is moet je het niet zomaar weggooien. Vaak is het mogelijk om dit zelf te repareren, of je laat dit door een handig familielid doen. Gun kleding een tweede ronde.

20. Maak je eigen moestuin of kruidentuin

Hoe leuk is het om groenten, fruit en kruiden uit je eigen tuin te halen? Het voorjaar is de ideale periode om een moestuin of kruidentuin te beginnen. Je hoeft hier geen grote tuin voor te hebben, want je kunt ook gebruik maken van de zogenaamde ‘vierkante meter tuin’. Zoiets past zelfs op een klein balkon.

21. Eet maximaal vijf keer per week vlees

Wist je dat veel vlees nuttigen niet alleen duur is, maar ook slecht voor het milieu? Het is aan te raden om niet meer dan vijf keer per week vlees te eten. Wees voorzichtig met de aankoop van vegetarische producten, want die kunnen erg duur zijn. Wees creatief en haal vegetarisch recepten uit een van de eerdergenoemde kookboeken. Groenten, fruit en andere benodigdheden koop je op de markt of bij de lokale boer.

22.  Leen boeken en tijdschriften in de bibliotheek

Koop geen nieuw tijdschrift of een leesboek, de hele bibliotheek staat hier vol mee. Vraag wat een abonnement kost of probeert via iemand anders een boek of tijdschrift te lenen. Dit past zeer goed bij een maand zuinig leven.

23. koop kerstcadeautjes midden in de zomer

Valt je maand van zuinigheid midden in de zomer? Veel winkels geven in juni flinke korting op producten en kleding. De ideale maand om kerstcadeautjes te kopen. Dit kan al snel meer dan 70% aan besparing opleveren.

24. Verdun je frisdrank met water

Eerder heb je kunnen lezen dat frisdrank niet goed is voor je gezondheid, en ook nog eens duur. Door je frisdrank met water te verdunnen bespaar je een hoop geld en is dit minder belastend voor je gezondheid. Het is in het begin even wennen maar na een tijdje weet je niet beter.

25. Gebruik een stekkerdoos om sluipverbruik te voorkomen

Veel elektrische apparaten kunnen alleen in de stand-by mode staan. Hierbij verbruiken ze een klein beetje energie, dit wordt lekstroom of sluipverbruik genoemd. Door het elektrisch apparaat op een stekkerdoos met schakelknop aan te sluiten voorkom je sluipverbruik.

26. Ga carpoolen

Laat eens wat vaker de auto staan en vermijd het openbaar vervoer. Wanneer je collega toch elke dag met de auto naar het werk rijdt is dit ideaal om mee te rijden. Of kijk of iemand in je omgeving dezelfde kant opgaat. Soms moet je een kleine vergoeding betalen, maar het is nog altijd goedkoper dan zelf de auto of het openbaar vervoer nemen.

27. Doe nooit met honger boodschappen

Ga nooit vlak voor etenstijd en met een lege maag naar de supermarkt. Doe je boodschappen na het avondeten. Of, indien je ‘s middags gaat, eet eerst je lunch. Met honger boodschappen doen zorgt ervoor dat je vooral veel chips, koek, snoep en snacks koopt. Daar heb je weinig aan en het is ook nog eens hartstikke duur.

28. Koop geen voorverpakte gesneden groenten

Hoe makkelijk is het om voorverpakte gesneden groenten in je gerecht te verwerken? Het bespaart veel tijd maar kost ook veel geld. Koop liever verse groenten, en bij voorkeur op de markt of bij de boer.

29. Vervang gloeilampen door ledlampen

Heb je nog ouderwetse gloeilampen in huis? Ondanks dat je een maand zuinig leeft is dit het moment om een kleine investering te doen. Vervang zoveel mogelijk gloeilampen door ledlampen. Met ledverlichting bespaar je tot wel 80% op de energiekosten.

30. Neem 24 uur bedenktijd voordat je een grote aankoop doet

De laatste tip die betrekking heeft op een maand zuinig leven: doe niet zomaar een grote aankoop. Neem een hele dag de tijd om hierover na te denken.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.