Bijgewerkt: 1 december 2023

Ontdek hoe je een stabiel passief inkomen naast je pensioen opbouwt.

Een passief inkomen opbouwen naast je AOW en pensioen? Voor velen noodzakelijk, zo hoog zijn de pensioenen niet. Maar het kan ook dat je wat royaler wil leven dan je nu doet. In deze blog laat ik zien hoe je op een stabiele manier extra geld verdient zonder er veel tijd in te steken. Start vandaag nog met het opbouwen van een financiële buffer. Het is nooit te laat om te beginnen!

Wat is passief inkomen en hoe werkt het?

Passief inkomen is een inkomen dat je verdient zonder dat je er actief voor werkt. Het is een inkomen dat blijft binnenkomen, zelfs als je op dat moment niks doet. Een voorbeeld is het verhuren van een huis of een kamer.

Het geld komt dus binnen zonder dat je er op dat moment iets voor hoeft te doen. Passief inkomen kan ook uit investeringen, beleggingen of royalties bestaan. Of de verkoop van iets.

Ondanks dat je er weinig voor hoeft te doen wil dit niet zeggen dat het een eenvoudige methode is. Het kost veel tijd om een passief inkomen op te zetten. Je investeert in het begin meer tijd dan dat het oplevert. Ben je met pensioen dan kun je deze tijd wat makkelijker vrijmaken.

De voordelen van een passief inkomen naast je AOW en pensioen opbouwen

Na de opstartfase houd je meer tijd over voor de leuke dingen in het leven. Bijvoorbeeld met familie en vrienden doorbrengen. Of leuke uitstapjes maken. Dat is natuurlijk niet het enige voordeel. Wanneer je AOW en misschien pensioen ontvangt dan zorgt deze methode voor extra inkomsten.

Hieronder alle voordelen van een passief inkomen naast je AOW:

  • Financiële zekerheid
  • Meer vrije tijd
  • Flexibiliteit
  • Opbouwen van rijkdom
  • Mogelijkheid om te reizen
  • Meer controle over je leven
  • Extra inkomen voor noodgevallen

Investeren in vastgoed als vorm van passief inkomen

De hoogte van de AOW (basispensioen) is geen vetpot. Investeren in vastgoed kan je AOW aanvullen. Bij vastgoed investeringen koop je een woning of ander onroerend goed. Dit verkoop je met winst door of verhuur je. Vooral huur wordt als passief inkomen gezien.

Wanneer je in vastgoed investeert profiteer je vaak van waardevermeerdering. De waarde van vastgoed stijgt in de loop van de tijd. Op de lange termijn verdien je hier nog meer geld mee.

Het opzetten van een affiliate marketing bedrijf

Affiliate marketing is erg populair. Het is een vorm van online marketing waarbij je producten of diensten van anderen promoot. Je verdient commissie op basis van de verkopen die je genereert. Ook dit is geen snel rijk worden methode. Het opzetten van een affiliate marketing kost vooral in het begin veel tijd.

Het voordeel is dat je geen eigen producten of diensten hebt. Je runt dit verdienmodel vanuit huis. Ook bepaal je zelf hoeveel tijd je erin steekt.

Voor deze vorm van passieve inkomsten heb je een blog, website of social media-account nodig. Hierbij is het belangrijk dat je publiek naar je toe weet te trekken. Bij affiliate marketing moet je ook weten hoe je de producten op de juiste manier promoot.

Ja, het kost tijd en moeite om hier een succes van te maken. Maar als het eenmaal loopt is het een redelijk stabiele bron van passief inkomen.

Het verdienen van royalties met intellectueel eigendom

Intellectueel eigendom is het bezit van ideeën en creaties van de geest. Dat zijn onder andere muziek, boeken en software. Met intellectueel eigendom in je bezit verdien je geld door het te verkopen of licenseren. De oudere garde artiesten doet dit massaal, waarmee ze veel geld voor de intellectuele eigendommen ontvangen.

Maar je kunt ook iets in licentie geven. Stel dat je een liedje schrijft en dit wordt op de radio gedraaid. Dan verdien je geld met royalties. Dit betekent dat je een percentage ontvangt van de opbrengst die wordt gegenereerd door het gebruik van jouw liedje.

Het gebruik van beleggen als middel voor passief inkomen

Beleggen is vooral onder senioren een geliefde bezigheid. Maar natuurlijk ook een manier om na je AOW een passief inkomen op te bouwen. Bij beleggen koop je aandelen, obligaties of andere financiële instrumenten. Je koopt laag en verkoopt met winst. Dat klinkt heel eenvoudig maar in de praktijk is het dat niet.

Op de lange termijn kan beleggen voor een passief inkomen zorgen. Het jaarlijks rendement bij beleggen in aandelen bedraagt gemiddeld 7%. Voor cryptocurrency is dit 8%. Er zijn altijd beleggers die veel hogere winsten behalen.

Dankzij beleggen spreid je het risico. Je investeert immers in verschillende soorten beleggingen. Ben je niet zo bekend met beleggen? Verdiep je dan eerst in de materie.

Het creëren van een online cursus

Het maken van een online cursus kan veel voldoening geven. Je ontwikkelt lesmateriaal en deelt hierbij je kennis en expertise. Ondertussen verdien je hier geld mee. Hoe maak je zo’n cursus?

Allereerst kies je een onderwerp waar je veel vanaf weet. Je moet er achter staan om je kennis met anderen te delen. Hierna maak je een plan voor de cursus. Wat ga je behandelen, hoeveel lessen worden het en hoe lang duurt elke les?

De volgende stap is de vormgeving van de cursus. Ga je bijvoorbeeld video’s opnemen, of werk je met geschreven teksten? Een combinatie van beide kan ook. En hoe ga je je cursus aanbieden? Via een website, of via een platform?

Een belangrijk onderdeel is het testen van je cursus. Zorg dat je mensen hebt die jouw cursus willen volgen en vraag hen om feedback. Dit helpt bij het verbeteren van de cursus. Zo stem je de cursus nóg beter op de wensen van de doelgroep af.

Eindelijk is de cursus klaar. Nu is het tijd om deze te lanceren. Zet een promotiecampagne op en verspreid dit in je netwerk. Of adverteer zodat mensen je weten te vinden.

Het kan enige tijd duren voordat je cursus goed verkoopt. Maar wanneer het eenmaal zo is dan verdien je een passief inkomen. Voorzie de cursus regelmatig van updates. Op die manier profiteer je nog jarenlang van de inkomsten.

Is een passief inkomen van invloed op AOW?

Je mag naast je AOW of aanvullend pensioen extra bijverdienen. Dit heeft geen invloed op de hoogte van AOW en pensioen. Laat je hier dus niet door tegenhouden en begin met het opbouwen van passieve inkomsten.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.