Bijgewerkt: 27 maart 2023

We bestellen steeds meer online. Je eigen koeriersbedrijf starten is dan ook een goed idee. Weet je niet waar je moet beginnen? Zit je bijvoorbeeld met vragen als koerier tarieven en of je koerier kan worden met je eigen auto? Geldkip geeft tips over het starten van je eigen koeriersbedrijf.

Dit is waarom je een koeriersbedrijf moet starten!

Heb je al bedacht waarom je een eigen koeriersbedrijf beginnen moet? Nou, hier zijn echt goede redenen voor. Ik zet de belangrijkste redenen (en voordelen) op een rij.

Veel vrijheid. Dat is een feit, een eigen koeriersbedrijf starten betekent namelijk dat je zelf je tijd indeelt.

De wereld ontdekken. Of in ieder geval eigen land. Als koerier kom je op heel veel plaatsen waar je eerder nooit was geweest.

Grote vraag naar koeriers. Een eigen bezorgdienst beginnen verzekert je niet 100% van werk maar je weet in ieder geval dat hier wel veel vraag naar is.

Een inkomen. Natuurlijk doe je het niet alleen omdat je het leuk vindt maar ook om hier iets aan over te houden. Hoeveel je verdient zie je bij het onderdeel zzp koerier tarieven.

Koerier worden met eigen auto, kan dat?

Je wil een eigen koeriersbedrijf beginnen maar je hebt geen geld voor de aanschaf van een bestelbus. Kan je koerier worden met eigen auto? Ja hoor, natuurlijk kan dat. Je moet je wel afvragen of dit zo handig is. Het kan namelijk dat je veel of grote pakketten moet vervoeren. Passen deze wel allemaal in de eigen auto?

Hoe zit het belastingtechnisch wanneer je een eigen bezorgdienst begint met je eigen auto? Wanneer je de privé auto zakelijk gebruikt dan mag je je de btw over onderhoud en het gebruik aftrekken. Daarnaast is het belangrijk om een kilometeradministratie bij te houden.

Maak je veel kilometers en moet je veel pakketten bezorgen dan is het misschien toch handiger om voor een (tweedehands) bestelbus te gaan. Het is even zoeken maar je vindt al leuke tweedehands bestelbussen vanaf € 2500. Je kunt hier ook een lening voor afsluiten, soms zelfs zonder BKR check.

Ferratum: tot € 1500 lenen zonder BKR check

Krediet Groep Nederland: lening vanaf € 5000 mét BKR check

Stappenplan eigen koeriersbedrijf starten

Laten we stap voor stap beginnen met een eigen koeriersbedrijf. Hieronder de belangrijkste tips en aandachtspunten.

Eisen eigen koeriersbedrijf beginnen

Voor het starten van een koeriersbedrijf ben je in het bezit van een geldig rijbewijs. Je beschikt over een betrouwbare auto/bestelbus met navigatiesysteem. Uiteraard ben je een goede chauffeur en kun je goed met mensen omgaan. Bovendien ben je stressbestendig en hebt geen 9-5 mentaliteit. Wanneer dit allemaal op jou van toepassing is dan heb je de goede instelling om een eigen koeriersservice te beginnen.

Aanschaf van een goede bestelwagen

Of je nu voor een tweedehands of nieuwe bestelwagen gaat: let vooral op de inhoud en het brandstofgebruik. Een grote laadruimte met zijdeur is ideaal, vooral wanneer je bij mensen voor de deur staat. Moet je laden en lossen met behulp van een heftruck dan kies je liever voor een bus met een deur aan de achterzijde.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Een eigen koeriersbedrijf starten kan alleen met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Maak online een afspraak en vergeet de gevraagde papieren niet mee te nemen. De inschrijving kost € 50.

Btw-nummer aanvragen

Als koerier moet je btw afdragen. Daarom moet je een btw-nummer aanvragen, dit doe je via de boekhouder of rechtstreeks bij de belastingdienst.

Een website opzetten

Je kunt natuurlijk je eigen koeriersbedrijf beginnen en dit op je Facebook laten weten, maar hiermee haal je niet veel opdrachten binnen. Zorg dat je een goede website hebt. Het liefst een website die goed vindbaar is in zoekmachines. Hiervoor kun je bij een online marketingbureau (doorgaans erg duur) of bij een SEO tekstschrijver terecht (een stuk goedkoper en net zo effectief).

Hier vind je een goede SEO tekstschrijver

Een netwerk opbouwen

Het helpt natuurlijk ook wanneer je een netwerk opbouwt. Belangrijk om te concurreren met de dominerende grote koeriersbedrijven. Misschien is het zelfs mogelijk om je als zzp’er bij een van de grote  koeriersbedrijven aan te bieden. Denk hierbij aan DHL, PostNL en UPS.

Zzp koerier tarieven

Wat kun je als zzp koerier verdienen? Het uurtarief van zzp’ers mag niet onder de € 16 uitkomen. De zzp koerier tarieven voor beginners ligt vaak op € 20 per uur. De volgende zzp koerier tarieven zie je veel voorbijkomen (uurtarieven)

  • Kleine bestelbus: € 35 – € 45
  • Grote bestelbus:  € 37,50 – € 47,50
  • Wachttijd: € 6 – € 8 per kwartier
  • Gewichtstoeslag vanaf 50 kg: 20% – 30%
  • Nachttoeslag: 25% – 35%

Daarnaast kun je rekening houden met overnachtingskosten, iets waarmee je te maken krijgt wanneer je ritten van meer dan 1000 km maakt. Vergeet ook niet de kosten voor tol en veerdiensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.