Moet je belasting betalen over de inkomsten?

Enquêtes invullen voor geld, cadeaubonnen of shoptegoed. Een leuke manier om je inkomen te verhogen. Niet dat het veel verdient maar toch, alle kleine beetjes helpen. Wordt dit als standaard inkomen gezien en moet je hier belasting over betalen? Een vraag die mij afgelopen week werd gesteld. Dus besloot ik om hier iets over te schrijven.

Ik ben geen boekhouder, belastingadviseur of jurist. Maar ik heb wel veel ervaring met het online invullen van enquêtes.

Dit verdien je met het invullen van vragenlijsten

Een enquête noem je ook wel een vragenlijst. Meestal krijg je dit soort vragenlijsten via een platform aangeboden. Bijvoorbeeld een online spaarprogramma. Je vult enquêtes voor bedrijven in. De informatie die je geeft is voor bedrijven zeer belangrijk. Het geeft een beter beeld over hoe consumenten tegen hun producten of diensten aankijken.

In ruil voor deze informatie ontvang je een beloning. Die beloning ligt ergens tussen de € 0,50 en € 4 per volledig ingevulde enquêtes. Het komt zelden voor dat je € 7 ontvangt, hoewel het hier en daar wel beloofd wordt.

Per enquêtewebsite kun je maandelijks ongeveer 10 vragenlijsten invullen. Dat levert je maximaal 50 euro per maand op. Wanneer je bij een stuk of zeven van deze websites bent aangesloten dan is dat toch 350 euro per maand.

De hoeveelheid werk die je eraan hebt

Het nadeel is dat het je ontzettend veel tijd kost. Per enquête ben je tussen de 15 en 30 minuten kwijt. Omgerekend verdien je dus € 0,50 tot € 2 per uur. Leuk dat je dat wil doen, maar wist je dat je hier ook nog belasting over moet betalen?

Bepaal of je belasting over de inkomsten betaalt

Enquêtes invullen en belasting betalen, het is niet altijd nodig. Je moet eerst bepalen of je belastingplichtig bent.

Ontvang je momenteel een inkomen of uitkering en betaal je hier belasting over? Je ziet dit op je loonstrook of het overzicht dat je van de uitkeringsinstantie krijgt. Wanneer je op dit moment belasting betaalt dan moet je dit ook over andere verdiensten doen. Dus wanneer je het invullen van enquêtes als bijbaantje doet dan betaal je inkomstenbelasting.

De drempel

Misschien betaal je op dit moment geen inkomstenbelasting. Dan moet je naar de drempel kijken. Wanneer je inkomen boven een bepaalde drempel uitkomt kan betaal je belasting. Hoe vervelend het ook is.

Wat is die drempel precies? Dat is niet zomaar te zeggen. Dit hangt namelijk van verschillende factoren af. Wel is duidelijk dat je per jaar ongeveer € 9000 belastingvrij kunt verdienen. Dus wanneer de verdiensten voor het invullen van enquêtes, inclusief eventuele andere inkomsten, niet hoger zijn dan € 9000 per jaar dan zit je goed.

€ 9000 per jaar komt overeen met 750 euro per maand. Dan weet je wat je maandelijks belastingvrij kunt verdienen.

Zit je hier toch boven? Over de eerste € 73.031 betaal je 36,93% belasting. Daar gaat wel nog de algemene heffingskorting vanaf. En wanneer je als ondernemer of voor een bedrijf werkt dan heb je recht op arbeidskorting. Dat is niet het geval wanneer je alleen maar enquêtes invult.

Zo geef je de inkomsten op

De meeste mensen moeten elk jaar verplicht belastingaangifte doen. Dit geldt zeker voor mensen met een koopwoning, beleggingen of veel spaargeld. Maar ook voor ondernemers.

Je verdient geld met het invullen van enquêtes. Dit wil je aan de belastingdienst geven. Hoe je dat doet? Je telt de inkomsten van de verschillende enquêtesites bij elkaar op. Die vul je vervolgens bij het gedeelte ‘Inkomsten uit overige werkzaamheden’ in.

Je hoeft maar één keer per jaar de inkomsten op te geven. Zorg dus dat je alle verdiensten over het hele jaar door geeft.

Inkomsten uit het buitenland

Het kan natuurlijk dat je op buitenlandse website enquêtes invult. De vraag is dan of dit belast wordt in het land waar je woont of waar je werkt. Woon je in Nederland? Dan geef je de buitenlandse inkomsten aan de Nederlandse fiscus op.

Natuurlijk waakt de belastingdienst ervoor dat je in meerdere landen inkomstenbelasting betaalt. Werk je bijvoorbeeld in loondienst bij een buitenlands bedrijf dan krijg je aftrek van de Nederlandse belasting. Zo hoef je geen dubbele belasting te betalen. Maar wanneer je online enquêtes invult dan is dit niet van toepassing. Je betaalt dan gewoon in Nederland inkomstenbelasting. Niet in dat andere land, daar hebben landen onderling specifieke afspraken over gemaakt.

Hoe zit het met cadeaubonnen of shoptegoed?

Niet altijd krijg je contant uitbetaald. Het kan ook dat de uitbetaling middels een cadeaubon of shoptegoed plaatsvindt. De vraag is of je hierover belasting moet betalen. Ja, in de basis wel. De belastingdienst ziet andere vormen van beloning namelijk ook als inkomsten.

Dit betekent dat cadeaubonnen ter waarde van € 10 gelijk staat aan een inkomen van € 10. En wanneer je shoptegoed ter waarde van € 25 ontvangt dan staat dit gelijk aan € 25 verdienen.

Dit geldt eigenlijk met alles. Stel dat je ergens werkt en in ruil hiervoor krijg je kost en inwoning. Dan moet je een inschatting maken van de waarde hiervan. Vervolgens geef je dit op aan de belastingdienst en betaal je hier inkomstenbelasting over.

Wat gebeurt er wanneer ik het inkomen niet doorgeef?

Stel dat je 50 of misschien wel 300 euro per maand met het invullen van enquêtes verdient. Je hebt helemaal geen andere inkomsten en ook geen uitkering. Dan hoef je deze verdiensten echt niet bij de belastingdienst op te geven.

Maar wanneer je andere inkomsten hebt dan wordt het een ander verhaal. Je bent dan verplicht om alle inkomsten door te geven. Doe je dit niet en moet je eigenlijk belasting betalen? Dan ben je strafbaar. De belastingdienst kan je een boete geven. Bovendien moet je de verschuldigde inkomstenbelasting alsnog betalen.

Hoe vaak controleert de belastingdienst mij?

Heb je elk jaar netjes je inkomsten opgegeven? Wanneer je niks geks doet dan zal de belastingdienst je echt niet zomaar controleren. Ze hebben wel wat beters te doen. Bijvoorbeeld het controleren van grote bedrijven of van belastingontduikers.

Misschien heb je nog nooit je verdiensten aan de belastingdienst opgegeven. Wanneer de belastingdienst denkt dat je een laag inkomen hebt dan kun je dit zo laten. Het is niet zo dat ze komen kijken of je een paar tientjes met het invullen van vragenlijsten verdient.

Heb je in het verleden problemen met de belastingdienst gehad? Dan is de kans aanwezig dat ze je extra streng controleren. Al helemaal de eerste vijf jaar nadat je ‘stout’ bent geweest.

De belastingdienst ontwijken

In sommige gevallen kun je de belastingdienst heel makkelijk ontwijken. Bijvoorbeeld door je uit te laten betalen op je PayPal account. Vervolgens koop je hier weer iets leuks van. Wanneer het om enkele tientjes per maand gaat zal niemand hierachter komen. Maar wanneer je elke maand € 3000 op je PayPalaccount laat storten en je geeft het vervolgens weer uit, dan gaat het wel opvallen.

Waar kan ik meer hulp krijgen?

Misschien heb je hulp nodig bij het invullen van de belastingaangifte. Of weet je niet zeker of je de inkomsten die je met enquêtes verdient, op moet geven. Sommigen raden je aan om contact op te nemen met een accountant of belastingadviseur. Ik persoonlijk zou dat niet doen. Het kost veel geld en staat niet in verhouding met wat je verdient.

Het is tegenwoordig heel makkelijk om online je belastingaangifte in te vullen. Zaken zijn al vooraf ingevuld. Bijvoorbeeld tegoeden op je bankrekening en je inkomsten of uitkeringen. Omdat de belastingdienst niet weet dat je enquêtes invult moet je het zelf nog even toevoegen. Een kind kan de was doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.