Bijgewerkt: 27 maart 2023

Het opstellen van een testament voor je huisdier

Ben je vermogend en heb je een of meerdere huisdieren? De erfenis nalaten aan het huisdier is vooral in Amerika erg populair. Hier ontvangen honden en katten soms meer dan 1 miljoen euro. In Nederland is dit iets anders geregeld.

Wettelijke en gekozen erfgenamen

Je hebt de wettelijke en zelfgekozen erfgenamen. De wettelijke erfgenamen zijn echtgenoot/ partner, kinderen, ouders en overige familieleden. Zijn er geen erfgenamen (bloedverwanten), dan gaat de erfenis naar de staat.

Zelfgekozen erfgenamen moeten altijd in een testament vermeld staan. Het kan hier om (verre) familie, vrienden, collega’s of een goed doel gaan. Iedereen die in leven is kan erven.

Huisdieren na overlijden ?

Met partner of kinderen is het na je overlijden vaak goed geregeld. Wat gebeurt er met je huisdier na overlijden? Staat er niks in het testament, dan is het aan de nabestaanden om over de huisdieren te beslissen. Zijn er geen erfgenamen, dan belandt het huisdier vaak in het asiel.

Het is helemaal een hype: je erfenis nalaten aan het huisdier. Kan dit in Nederland?

Regels erfenis nalaten aan huisdier

In de VS is het heel normaal dat huisdieren na het overlijden van hun baasje een erfenis krijgen Zo ontving het Maltezer Leeuwtje Trouble na het overlijden van Leona Helmsley maar liefst 13 miljoen klinkende euro’s. De kat Massimo ontving na het overlijden van baasje Maria Assunta een bedrag van 11 miljoen euro plus 3 woningen.

Wat in Amerika kan, lukt helaas niet altijd binnen Europa. In Nederland is het niet mogelijk om je erfenis aan een huisdier na te laten.

Waarom kan een huisdier niet erven?

In Amerika is een huisdier een levend wezen. Natuurlijk is dat bij ons ook zo, maar de wet zegt iets anders. Amerikaanse honden en katten hebben dezelfde status als mensen. Hierdoor kunnen ze erven van hun baasjes. In Frankrijk hebben dieren de status levend wezen met gevoel. Toch kunnen Franse huisdieren niet erven.

Nederlanders zijn een stuk botter. Volgens het Nederlands recht is een huisdier een ding (voorwerp). Je kunt eigenaar zijn van een ding, in dit geval een huisdier en dit ook erven. Een huisdier wordt in Nederland niet als een zelfstandig persoon of rechtspersoon gezien. Dit is de reden waarom een Nederlands huisdier geen erfgenaam kan zijn.

Overigens is GeldKip wél een rechtspersoon: je mag altijd je erfenis aan mij nalaten!

Erfenis via huisdier nalaten

Er is wel een mogelijkheid om de erfenis indirect aan het huisdier na te laten. Dit doe je door het dier na overlijden bij familie, vrienden of binnen een nieuw gezin te plaatsen. Je mag het vermogen (erfenis) aan plaatsing en verzorging van het huisdier koppelen. Dit heet ook wel testamentaire last. Iemand kan pas aanspraak maken op de erfenis wanneer deze het huisdier in zijn gezin opneemt én verzorgt.

Nalaten aan de dierenbescherming

Heb je hart voor dieren dan kun je ook (een deel van) de erfenis aan de dierenbescherming nalaten. Ook dit werkt middels een testament. In het testament kun je één of meerdere personen of organisaties tot erfgenaam benoemen. Wil je dat dit de Dierenbescherming is, dan moet dit ook specifiek in het testament staan. Overigens bepaal je zelf hoeveel de dierenbescherming erft. Dit kan om een vast bedrag of een percentage van het vermogen gaan.

Let op: kinderen hebben altijd recht op hun legitieme kindsdeel. Hierdoor is het niet mogelijk om 100% van het vermogen aan iemand anders na te laten.

Huisdier door de dierenbescherming laten verzorgen

Is er niemand die na je overlijden voor je huisdier kan of wil zorgen? De dierenbescherming kan deze taak op zich nemen. Vermeld in het testament dat het huisdier na overlijden wordt opgevangen door de dierenbescherming. Deze organisatie verzorgt het dier en kan deze herplaatsen. Hierdoor krijgt het dier een nieuwe toekomst.

Het dier door de dierenbescherming laten opvangen staat los van een eventuele erfenis. Houd wel rekening met eventuele kosten voor herplaatsen. Het is fijn wanneer de dierenbescherming een vergoeding ontvangt, bij leven of uit de erfenis. Dit is echter niet verplicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.