Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je hebt een probleem: de ex-partner betaalt geen kinderalimentatie. Helaas komt dit vaker voor dan je denkt. Dit kan vanaf het begin af aan het geval zijn geweest, maar ook plots stoppen. Ook zijn er ex-partners die de indexering over de alimentatie niet betalen.

Het niet nakomen van de alimentatieverplichting leidt vaak tot een gevecht. Wat moet je doen? Wanneer de alimentatie bij de rechtbank is vastgelegd, dan kun je het LBIO inschakelen. Lukt dit niet, dan zijn er nog wat andere methoden om de kinderalimentatie op te eisen.

[do_widget id=custom_html-3]

Problemen rondom de kinderalimentatie

De cijfers omtrent het niet betalen van een andere alimentatie zijn schrikbarend hoog. Vroeg of laat ontstaat in driekwart van de gevallen een probleem met de betaling hiervan. Soms gaat het om tijdelijke problemen maar deze kunnen ook langdurig zijn.

De ex-partner mag in ieder geval nooit zomaar stoppen met betalen van kinderalimentatie. Ook niet wanneer er sprake is van een nieuwe partner of ander werk. Dit moet namelijk altijd in overleg of opnieuw worden vastgelegd.

Bij betalingsproblemen is het belangrijk om hier niet te lang mee te wachten. Er zijn verschillende instanties die de alimentatie kunnen innen. Dit kan zelfs tot 5 jaar, dus er is altijd hoop.

Oorzaken van niet betalen kinderalimentatie

Er zijn diverse redenen waarom de ex-partner geen kinderalimentatie meer betaalt. Soms is er sprake van onwil, bijvoorbeeld bij onvrede over de hoogte van de alimentatie. Ook kan het zijn dat de alimentatiegerechtigde meer alimentatie gaat eisen. In andere gevallen kan er onenigheid zijn over de omgangsregeling. Ex-partners gebruiken hun macht met betrekking tot de kinderalimentatie om een omgangsregeling op te eisen.

Maar ook andersom wordt vaak gedaan, dan worden de kinderen bij de ex-partner weggehouden zolang er geen alimentatie wordt betaald. Je kunt je indenken dat in beide gevallen de kinderen de dupe zijn. Kinderalimentatie is immers geen kijk geld.

Ook kan het zijn dat het inkomen van de alimentatieplichtige daalt. In dit geval kan de ex-partner gewoonweg niet betalen. Het is dan belangrijk om dit onderling te bespreken en eventueel een advocaat in te schakelen. Er kan een nieuwe berekening van de kinderalimentatie worden gemaakt.

Geen inkomen maar wel vermogen

Vaak wordt gedacht dat er bij geen inkomen ook geen alimentatieplicht geldt. Maar let op want ook vermogen telt mee. Denk hierbij aan vermogen uit een erfenis, smartengeld, een flinke bonus, zakelijk vermogen of wanneer de ex-partner de loterij wint. Ook in het bezit zijn van cryptocurrency of beleggingen telt mee.

Ex-partner betaalt geen kinderalimentatie: het geld opeisen

Wanneer de ex-partner geen kinderalimentatie betaalt is dat natuurlijk heel vervelend. Belangrijk is dat de ex-partners met elkaar in gesprek gaan. Waarom wordt er geen kinderalimentatie meer betaald? Hoe kan dit probleem worden opgelost?

Soms komen de ex-partner er onderling uit. In andere gevallen is het nodig om een advocaat in te schakelen. Deze zal een brief naar de ex-partner sturen met het verzoek om alimentatie te blijven betalen. Wanneer deze opties niet werken is het nodig om andere stappen te ondernemen.

Het LBIO inschakelen

Het LBIO staat voor inning alimentatie en ouderbijdrage. Het LBIO kan de alimentatie bij de betalingsplichtige opeisen. Dit kan alleen wanneer de bijdrage door de rechter is vastgesteld. Het is dus belangrijk dat je die vaststelling op papier hebt. Dit zul je ook aan het LBIO moeten tonen.

De betalingsachterstand moet minimaal €10 bedragen. Daarnaast moet echt sprake zijn van minimaal één maand achterstand. Ook mag de achterstand niet ouder zijn dan 6 maanden. Het is belangrijk dat de betalingsplichtige op de hoogte is van het bankrekeningnummer waarop hij of zij de alimentatie over moet maken.

Niet altijd kan het LBIO helpen. Bijvoorbeeld wanneer het officiële woonadres niet te achterhalen is of wanneer de betalingsplichtige geen of onvoldoende inkomsten of vermogen heeft. Lukt het wel om de kinderalimentatie te innen? De betalingsplichtige betaalt een vergoeding aan het LBIO. De alimentatiegerechtigde betaalt niks voor de diensten die het LBIO verricht.

  • Alimentatieplichtige = degene die alimentatie moet betalen
  • Alimentatiegerechtigde = degene die alimentatie ontvangt

Het NLAI inschakelen

NLAI staat voor Nationaal loket alimentatie inning. Ook dit bureau kan achterstallige of niet betaalde kinderalimentatie opeisen. Het verschil met het LBIO is dat het NLAI inning van alimentatie en indexering tot 5 jaar terug kan vorderen. Ook is er bij dit bureau geen beschikking van de rechtbank nodig. Ideaal voor mensen die de alimentatie onderling hebben afgesproken.

Het NLAI is een zusterorganisatie van Agin gerechtsdeurwaarders. Ze werken op basis van no cure no pay. De alimentatiegerechtigde betaalt in dit geval een honorarium wanneer er resultaat is geboekt. Er wordt gemiddeld 12% provisie berekend.

Kinderalimentatie na overlijden ex-partner

Je ex-partner betaalt geen kinderalimentatie en komt te overlijden. Kun je de niet betaalde annotatie alsnog opeisen? Ja dit is mogelijk. Je kunt de achterstallige kinderalimentatie dan bij de erfgenamen vorderen. Dit kan soms wel voor problemen zorgen. Zo zijn de kinderen van de ex-partner (dus ook jouw kinderen) de eerste erfgenamen. Feitelijk zou je de kinderalimentatie dus bij je eigen kinderen moeten vorderen.

Wanneer kinderen de erfenis weigeren en andere familie aanvaardt het wel, dan zijn zij de erfgenamen. Je kunt de niet betaalde kinderalimentatie dan bij deze erfgenamen opeisen het vorderen kan tot vijf jaar terug.

Denkt dat het terugvorderen van de kinderalimentatie ook emotionele reacties met zich meebrengt. Daarom is het niet altijd verstandig om hiervoor te kiezen. Al helemaal weet wanneer je de verstandhouding goed wilt laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.