Bijgewerkt: 27 maart 2023

Gaan de koersen stijgen of dalen? Hoe staan beleggers ervoor en wat zijn hun verwachtingen? De Fear And Greed Index is een bijzondere tool. Hij toont de emoties van beleggers. Soms wordt deze index als beleggingsmethode gebruikt, maar eigenlijk loop je dan achter de feiten aan.

Gratis € 1000 handelen! Bij Bitvavo betaal je tijdelijk geen handelskosten. Geldig via de aanmeldlink.

Meld je aan bij Bitvavo

Wat is de Fear And Greed Index?

Ooit was de cryptomarkt nieuw en onderontwikkeld. Koersen werden niet zo goed bijgehouden als tegenwoordig. Ook ontbrak het aan betrouwbaar nieuws, het was voornamelijk fakenieuws dat de ronde deed.

Vanaf 2017 werd crypto serieuzer. Steeds meer websites werden rondom cryptocurrency gebouwd, met goed nieuws en actuele koersen. Maar wat is de Fear And Greed Index en wat heeft dit met crypto te maken? Heel veel, want deze index toont exact hoe beleggers zich voelen.

De index bestaat uit een dashboard met een indeling van 0-100. Het wijzertje geeft aan of beleggers zich extreem angstig tot erg optimistisch voelen.

Gericht op bitcoin

De Fear And Greed Index betekenis is niks anders dan ‘angst en hebzucht indexering’.

  • Fear = angst
  • Greed = hebzucht

Het is helaas niet zo dat deze index een weergave van alle beleggers toont. Nee, hij is specifiek gericht op bitcoin. Dat geeft soms een vertekend beeld. Want wanneer beleggers massaal in bitcoin stappen betekent dit niet dat investeerders ook andere munten aankopen. En wanneer veel beleggers bitcoin verlaten en de koers daalt, kunnen specifieke munten juist enorm in koers stijgen.

Zo werkt de Fear And Greed Index

Deze index is gericht op bitcoin, maar werkt ook middels een aantal indicatoren. Er wordt gebruik gemaakt van de volgende indicatoren:

Handelsvolume

Het handelsvolume is altijd belangrijk. Bij een hoog handelsvolume zie je koersen vaak stijgen. Neemt het handelsvolume af, dan blijven koersen stabiel en kunnen zelfs dalen. De Fear And Greed Index kijkt naar het handelsvolume van bitcoin. Deze factor telt voor 25% mee in de index.

Volatiliteit

Het stijgen of dalen van de koers noem je ook wel volatiliteit. De huidige koersbeweging wordt vergeleken met de afgelopen 30 dagen en de afgelopen 90 dagen. Wanneer de volatiliteit hoger is dan normaal, dan kan dit duiden op veel angst of juist overmoedigheid.

Het gebruik op social media

Hoe vaak wordt er over bitcoin op social media gesproken? De Fear And Greed Index kijkt vooral naar gebruikte hashtags op Twitter. Heeft iedereen het over bitcoin dan is dit een teken van enthousiasme. Dit onderdeel heeft een wegingspercentage van 15%.

Marktdominantie

Ooit had bitcoin een marktdominantie van 100%, maar dit is inmiddels afgenomen tot minder dan 50%. Hoe dominanter bitcoin is, hoe meer kans dat de koers (flink) stijgt. Dominantie telt voor 10% mee.

Google Trends

Wanneer mensen bitcoin willen kopen wordt er veelvuldig in Google gezocht. Daarom kijkt de Fear And Greed Index ook naar trendy zoekopdrachten wanneer het om bitcoin gaat. Dit telt ook weer voor 10% mee.

Onderzoek wordt niet meer meegenomen

Vroeger werd de Fear And Greed Index medebepaald door een onderzoek onder investeerders. Dit kan een vertekend beeld geven omdat investeerders met opzet verkeerde antwoorden geven. Vroeger telden dit soort onderzoeken voor 15% mee, tegenwoordig is dit achterwege gelaten. Het is ook niet helemaal bekend of onderzoeken in de toekomst weer worden meegewogen.

De waarde van deze index

Wat is de Fear And Greed Index eigenlijk waard om als beleggingsstrategie te gebruiken? Helemaal niks! Een echte GeldKip laat zich niet leiden door de Fear And Greed Index. Deze loopt namelijk altijd achter op de feiten. Wanneer de index zegt dat iedereen extreem angstig is, dan gaat het over de afgelopen dagen. Hij loopt minimaal 24 uur achter, en daarom heb je er niet zoveel aan.

Achteraf klopt het vaak wel

Maar het is wel zo dat de Fear And Greed Index achteraf vaak klopt met het koersverloop van bitcoin. Op zich is dat ook niet zo moeilijk, iedereen kan achteraf een dergelijke index maken.

Conclusie: Fear And Greed Index is onbruikbaar

Sommige investeerders laten zich nog steeds leiden door de Fear And Greed Index. Wanneer je een beetje goed nadenkt dan is deze index totaal onbruikbaar. Het is alsof je naar het verleden kijkt, dit zegt weinig over de toekomst.

Ook is deze index een beetje misleidend. Stel nu dat de indicatoren op groen staan, dit betekent dat iedereen positief is over crypto. Koersen stijgen en dat is altijd goed. Maar beleggers weten ook wel dat die koersstijgingen ergens stoppen. Een groene indicator zou dus een teken zijn van dalende koersen in de toekomst, maar dit hoeft helemaal niet te gebeuren. Die indicatoren deugen dus eigenlijk helemaal niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.