Bijgewerkt: 3 april 2023

Beleg je actief in cryptocurrency? Dan mag je Fear & Greed Index zeker niet overslaan. Deze indicator laat zien hoe het met de gemoedstoestand van crypto beleggers is. Aan de hand hiervan herken je een koop- of verkoopsignaal veel makkelijker. Leer hoe je de Fear & Greed Index gebruikt en waar je hem kunt vinden.

Bekijk de Fear & Greed Index

Hieronder vind je de Fear & Greed Index met betrekking tot cryptocurrency. Deze is altijd actueel. Wil je weten hoe je de Fear & Greed Index gebruikt en welke informatie je hier uithaalt? Lees dan gerust verder.

Latest Crypto Fear & Greed Index

Van angstig tot hebzuchtig

Dankzij de Fear & Greed Index zie je hoe beleggers zich voelen: angstig, neutraal of hebzuchtig.

  • Fear = angst
  • Greed = hebzucht

Wanneer de wijzer in het oranje tot donkeroranje staat, dan betekent dit dat er angst tot extreme angst heerst. Staat het wijzertje in het gele gebied dan voelen beleggers zich neutraal. Wanneer de wijzer uitslaat naar het groene gedeelte dan zijn ze optimistisch tot hebzuchtig.

Signaal tot kopen of verkopen

Op het moment dat beleggers angstig zijn zullen ze weinig crypto kopen. Cryptocurrency is immers risicovol. In angstige tijden ontstaat er ook een verkoopgolf. Hierdoor dalen de koersen. Beleggers die op zoek zijn naar koopjes die kunnen beter op dit moment instappen.

Bij optimisme worden beleggers hebzuchtig. Ze zijn bang de boot te missen en kopen steeds meer aan. Koersen stijgen snel of flink. Dit kan natuurlijk niet eeuwig doorgaan, ooit corrigeert de koers weer. Staat de wijzer in het groen (Greed) dan kan dit uiteindelijk een verkoopsignaal zijn.

Zo wordt de Fear & Greed Index samengesteld

De Fear & Greed Index ontstaat natuurlijk niet zomaar. Hij wordt samengesteld aan de hand van verschillende factoren en analyses. Welke dat zijn, dat lees je hieronder.

Eerst nog even dit: betaal over de eerste € 1000 geen handelskosten. Je ontvangt die bonus wanneer jij je via onderstaande link bij het Nederlandse Bitvavo aanmeldt.

Volume van cryptocurrency

Elke cryptocurrency kent een dagelijks handelsvolume. Hoe meer er in een munt gehandeld wordt, hoe beter dit is. Angst resulteert in voorzichtigheid, je ziet dat het volume dan afneemt. In de Fear & Greed Index wordt gelet op het handelsvolume van bitcoin. Het volume telt in de analyse voor 25% mee.

Volatiliteit

In de wereld van cryptocurrency kom je vaak de term volatiliteit tegen. Dit betekent de wisselvalligheid of beweeglijkheid van cryptocurrency. Het is een feit dat crypto erg volatiel is, meer dan bij aandelen. Wanneer crypto sterk op en neer beweegt, dan kan dit een teken zijn van snel stijgende of dalende koersen. Dit hangt weer samen met angst of hebzucht. Volatiliteit weegt voor 25% mee.

Activiteit op social media

Soms wordt cryptocurrency uitvoerig op social media besproken. Wanneer iedereen het over crypto heeft dan kun je wel spreken van enthousiasme. De Fear & Greed Index let vooral op activiteiten op Twitter. Data wordt hier verzameld waarbij er vooral gekeken wordt naar gebruikte hashtags voor verschillende cryptomunten. De activiteit op social media wordt voor 15% meegewogen.

Dominantie op de markt

Bitcoin is de eerste en grootste cryptomunt en erg dominant. Dit betekent dat de munt een groot aandeel van de totale cryptowaarde in beslag neemt. Ooit had bitcoin als enige cryptocurrency een dominantie van 100%. In maart 2022 is dit afgenomen tot 43,6%.

Wanneer de dominantie van bitcoin toeneemt is dit een teken dat beleggers minder vertrouwen hebben in altcoins. Maar bij optimisme en hebzucht neemt de dominantie van bitcoin juist af. De Fear & Greed Index neemt de dominantie van bitcoin mee. Dit heeft een weging van 10%.

Huidige Google trends

Er wordt ook gekeken naar de huidige trends op Google. Wanneer mensen op Google veel zoeken naar bitcoin of vergelijkbare zoekopdrachten, is dit een signaal dat ze willen kopen. Je ziet de koers in diezelfde periode (langzaam) stijgen. Bij angst neemt de interesse af, er wordt veel minder in Google naar bitcoin gezocht.

Door Google Trends te analyseren wordt duidelijk of beleggers er zin in hebben, of juist niet. Trends gegevens wegen voor 10% mee.

Enquêtes: momenteel niet actief

In het verleden werden enquêtes meegenomen in de Fear & Greed Index. Er werd wekelijks een poll gehouden om te bekijken hoe beleggers tegen de cryptomarkt aankeken. In het begin werd de uitslag voor 15% meegenomen, maar dit is inmiddels teruggedraaid. Een verstandige keuze want enquêtes zijn makkelijk te beïnvloeden.

Fear & Greed Index in je beleggingsstrategie

Beleg je actief in cryptocurrency of zoek je een goed aankoopmoment, dan is de Fear & Greed Index zeker iets om in de gaten te houden. Het geeft je namelijk een signaal om te kopen of te verkopen. Natuurlijk is het belangrijk om ook andere zaken goed in de gaten te houden. Je beleggingsstrategie bestaat namelijk uit verschillende factoren en signalen.

Wil je meer inzicht krijgen in beleggen in cryptocurrency? Koop dan het boek cryptocurrency voor dummies.

Bekijk cryptocurrency voor dummies

Deze boeken zijn veelal in het Engels maar een aanrader voor iedereen die nog niet zo bekend is met cryptocurrency. Voor degene die moeite heeft met Engels zijn er ook een aantal Nederlandstalige boeken verkrijgbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.