Bijgewerkt: 27 maart 2023

Weet je wat er maandelijks binnenkomt en waar je geld naartoe gaat? Lukt het om te sparen en heb je een buffer voor grote uitgaven? Veel huishoudens hebben helemaal geen inzicht in hun financiën. In dit artikel leer je een financieel overzicht voor je huishouden maken.

Een huishoudboekje aanschaffen

Het begint allemaal met de aanschaf van een huishoudboekje of een kasboek. Hierin houd je elke week bij wat je inkomsten en uitgaven zijn. Alleen op die manier krijg je een goed financieel overzicht van je huishouden. In plaats van een huishoudboekje of kasboek kun je gebruik maken van een app, maar heel praktisch is dit niet. Ouderwets schrijven werkt nog het meest effectief.

Sommige van deze huishoudboekje zijn voorzien van geldenvelopjes. Ideaal om wekelijks een budget voor je boodschappen opzij te zetten. Hiermee leg je jezelf financiële beperkingen op. Dit helpt om elke maand beter met je geld uit te komen.

Alle inkomsten opschrijven

Op de linkerpagina schrijf je alle inkomsten op. Denk hierbij aan het volgende:

 • Loon, salaris of inkomsten uit werk of arbeid
 • Geld dat je via een uitkering ontvangt
 • Toeslagen zoals huurtoeslag en zorgtoeslag
 • Geld dat je van de belastingdienst terugkrijgt
 • Een bonus die je ontvangt
 • Geld dat je hebt uitgeleend en terugkrijgt

Het is geweldig wanneer je 50 euro op straat vindt, maar eigenlijk valt dit ook onder inkomsten. Neem dit dus zeker in het financieel overzicht mee.

Weet wat een normaal uitgavepatroon is

Het is belangrijk dat je weet wat een normaal uitgavepatroon is. Misschien liggen jouw uitgaven veel te hoog of juist lager dan normaal. Hoeveel je maandelijks uitgeeft hangt van verschillende zaken af zoals de hoogte van de huur en de hypotheek, je energieverbruik, verzekeringen, boodschappen en uitstapjes.

Nederlanders zijn maandelijks tussen de € 500 en € 1500 aan vaste lasten kwijt. Met betrekking tot boodschappen ligt dit op gemiddeld € 660 per maand voor een vierpersoons huishouden.

De grootste kosten zitten hem in een auto. Maar ook uitstapjes zijn de laatste tijd veel duurder geworden. In 2003 gaven Nederlanders ongeveer € 6,50 per persoon per uitstapje uit. In 2022 is dit gestegen naar ruim € 17 per persoon.

Financieel overzicht huishouden: de uitgaven noteren

Nu je weet wat een normaal uitgavepatroon is begin je met het noteren van je uitgaven. Ga voor een volledige weergave. Noteer op de rechterpagina het volgende:

 • Huur of hypotheek
 • Gas, water en licht
 • Verzekeringen en zorgkosten
 • Abonnementen
 • Boodschappen, kleding en huishoudelijke producten
 • Uitstapjes en hobby
 • Uitgaven voor huisdieren en tuin

Schrijf echt alles op. Ook al gaat het om een paar euro of misschien wel 50 cent, je mag helemaal niks missen. Anders klopt je financieel overzicht straks niet meer. Ook sparen valt onder de uitgaven. Net als geld dat je in aandelen of cryptocurrency steekt. Leen je geld uit? Ook dit schrijf je onder het gedeelte ‘uitgaven ‘, maar de terugbetaling valt juist weer onder inkomsten.

Het verschil tussen vaste lasten, boodschappen en vrije tijd

Het is vaak lastig om te bepalen wat vaste lasten zijn. Behoren boodschappen nu wel of niet tot de vaste lasten en hoe zit het met uitgaven voor sport, hobby of vrije tijd? Vaste lasten zijn terugkerende kosten waarbij je verplicht bent om dit te betalen. Vaak heb je een verplichting richting een (financieel) dienstverlener, een provider of leverancier.

Onder de vaste lasten vallen dan ook de huur en hypotheek, energiekosten, internet en tv, je mobiel abonnement, de zorgverzekering en andere verzekeringen.

Boodschappen valt niet onder de vaste lasten want je gaat geen betalingsverplichting aan. Dit geldt ook voor dingen die je voor je huishouden koopt, kleding en schoenen, hobbymateriaal of uitstapjes.

Elke maand sparen

Het is aan te raden om elke maand wat te sparen. Volgens het Nibud is het verstandig om maandelijks 10% van je netto-inkomen te sparen. Ligt je netto inkomen op € 2400 en zou je dus elke maand € 240 moeten sparen. Hieruit kun je opmaken dat het Nibud helemaal geen rekening houdt met de hoge vaste lasten en de boodschappen die duur zijn geworden.

Lukt het je om 5% van je netto-inkomen te sparen dan is dit ook prima. Alle kleine beetjes helpen, zelfs wanneer je een tientje per maand opzij zet. Probeer wel een financiële buffer te creëren. Deze moet voor een gezin ongeveer € 5000 zijn. Zo kun je altijd onverwachte kosten betalen, bijvoorbeeld een kapotte wasmachine of het schilderen van de kozijnen of muren.

Samenvatting financieel overzicht huishouden

Met een huishoudboekje, budgetplanner of kasboek houd je grip op het financieel overzicht van je huishouden of gezin. Hieronder een samenvatting en enkele aandachtspunten.

 1. Gebruik altijd een fysiek kasboekje
 2. Leer jezelf aan om alle inkomsten uitgaven direct op te schrijven
 3. Werk met een weekbudget voor boodschappen
 4. Bespaar op energie
 5. Kijk wat je van de belastingdienst terug kunt krijgen
 6. Spaar maandelijks 5% tot 10% van je netto inkomen
 7. Leer van de financiële fouten die anderen maken

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.