Een gouden handdruk is een ontslagvergoeding. Je kunt het ook zien als een schadeloosstelling, je hebt immers (tijdelijk) geen werk en inkomen. Het geldbedrag ontvang je in één keer van de werkgever. Hier betaal je uiteraard belasting over, de werkgever is verplicht om dit in te houden. Zit er eigenlijk wel een financieel voordeel aan een gouden handdruk? Ja, maar dan moet je er wel iets mee doen.

Gouden handdruk uitkering

De gouden handdruk is een eenmalige uitkering die je van de werkgever ontvangt. Deze krijg je alleen bij ontslag, maar niet in alle gevallen. Word je op staande voet ontslagen dan ontvang je deze uitkering niet. Je krijgt hem ook niet wanneer je contract afloopt.

In deze gevallen heb je recht op een gouden handdruk:

  • Ontslag via kantonrechter
  • Ontslag via UWV

Je wordt in deze situaties ontslagen vanwege bedrijfseconomische redenen, persoonlijke redenen of na twee jaar ziekte. In deze gevallen heb je recht op een gouden handdruk, ook wel ontslagvergoeding of transitievergoeding.

De hoogte van de uitkering

Bij collectief ontslag of ontslag met wederzijds goedvinden is er vaak sprake van een gouden handdruk. Om de hoogte van de uitkering te berekenen wordt er gebruik gemaakt van de kantonrechtersformule. Deze ziet er zo uit:

Aantal gewogen dienstjaren x bruto maandinkomen x correctiefactor

De correctiefactor is afhankelijk van de leeftijd van de werknemer:

  • Tot 35 jaar – 0,5
  • Tussen 35 en 45 jaar – 1
  • Tussen 45 en 55 jaar – 1,5
  • Boven 55 jaar – 2

Financieel voordeel van de gouden handdruk

Het is de bedoeling dat de werkgever de gouden handdruk rechtstreeks op je bankrekening stort. Je mag dit niet op een spaarrekening of beleggingsrekening laten storten. Wil je dit wel, dan moet je dit zelf overboeken.

De werkgever moet belasting inhouden. Dit betekent dat je altijd het netto bedrag ontvangt: je hoeft zelf geen belasting meer af te dragen. Je betaalt aardig wat belasting, daarom is het de vraag wat het financieel voordeel van een gouden handdruk is.

Hieronder vind je drie methoden om meer financieel voordeel uit de gouden handdruk te halen.

Lijfrentepolis of banksparen

Is dit mogelijk, gebruik dan een deel of misschien wel de hele ontslagvergoeding voor inleg in banksparen of een lijfrentepolis. Bij banksparen is het wel de bedoeling dat het om een bancaire lijfrente gaat. Wat houdt lijfrente precies in? Hierbij doe je een eenmalige of periodieke storting (premie betalen) waarbij je een lijfrenteverzekering opbouwt. Het bedrag wordt later periodiek aan je uitgekeerd, dit noem je de lijfrente.

Voordeel van een lijfrenteverzekering is dat je later voor een extra inkomen zorgt. Bijvoorbeeld wanneer je met pensioen gaat. Wanneer je premies betaalt of stortingen doet, en dit is ten behoeve van de lijfrente rekening, dan mag je deze onder bepaalde voorwaarden aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting.

Dit levert je direct financieel voordeel van de gouden handdruk op. Je hoeft namelijk geen inkomstenbelasting te betalen, dit doe je pas op het moment dat je de lijfrente-uitkering ontvangt. Bovendien wordt je vermogen ook niet belast in box drie (vermogensbelasting).

De ontslagvergoeding middelen

Door de gouden handdruk oftewel ontslagvergoeding stijgt je inkomen in dat jaar. Hierdoor komt een gedeelte waarschijnlijk in de hoogste belastingschijf terecht. Je zou dan een stuk meer inkomstenbelasting moeten betalen. Gelukkig kun je gebruik maken van een middelingsregeling.

Je ontslagvergoeding middelen gaat over drie aaneengesloten jaren. Hiervan neem je het gemiddelde inkomen per jaar. Zo bepaal je hoeveel belasting je moet betalen. Het voordeel: je brengt je gemiddelde inkomen over dat ene jaar fors omlaag, waardoor je niet meer in de hoogste belastingschijf terecht komt. Een goede accountant kan je hierbij helpen.

Beleggen in aandelen of cryptocurrency

Zie je een lijfrenteverzekering of het middelen van de ontslagvergoeding niet zitten? Neem de zaken zoals ze zijn en ontvang gewoon het netto bedrag op je rekening. Investeer dit vervolgens in aandelen of cryptocurrency. Met een goede voorbereiding, wat kennis en geluk maak je winst. Zo haal je die betaalde inkomstenbelasting weer terug.

Investeren in crypto en over de eerste € 1000 handelskosten niets betalen? Via onderstaande link ontvang je die bonus bij handelsplatform Bitvavo (zonder deze link niet geldig).

Bepaal vooraf hoeveel je in aandelen of cryptocurrency wil steken. Doe dit zeker niet met het gehele bedrag, houd altijd een gedeelte achter. Beleggen brengt risico’s met zich mee.

Wat kun je nog meer doen met een gouden handdruk?

Er zijn natuurlijk nog meer manieren om je gouden handdruk goed te besteden. Denk maar eens aan het aflossen van de hypotheek, hiermee breng je de maandelijkse lasten omlaag. Bovendien bouw je een spaarpot op: bij verkoop van de woning houd je meer over.

De spaarrentes zijn niet meer zo aantrekkelijk. De gouden handdruk op een spaarrekening zetten is veilig, maar levert je heel weinig op. Na inflatie blijft er misschien een negatief rendement over. Bekijk dus hoe je het grootste financieel voordeel uit een gouden handdruk haalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.