Bijgewerkt: 27 maart 2023

Tips voor financiële onafhankelijkheid

Steeds meer mensen streven naar financiële vrijheid. Dit houdt in dat je niet afhankelijk bent van je werkgever of uitkeringsinstantie. Je creëert je eigen inkomensbron, waarbij je je eigen tijd indeelt. Financieel vrij zijn houdt ook in dat je geen zorgen hebt over je inkomen en uitgaven.

Hoe fijn zou het zijn om financiële vrijheid te creëren. Wil je volledig onafhankelijk zijn? Ja ik ook, daarom heb ik in het verleden verschillende opties bekeken en uitgeprobeerd. Ik leer je hoeveel geld je voor financiële vrijheid nodig hebt en hoe je dit realiseert.

De betekenis van financiële vrijheid

De een vindt dat financiële vrijheid gaat over een vermogen opbouwen. De ander wil volledig onafhankelijk van de werkgever zijn. Dit is de betekenis van financiële vrijheid:

“Geen zorgen maken over je inkomen en hierdoor minder stress ervaren”

Vaak komt het erop neer dat je een eigen bedrijf start of passief inkomen genereert. Maar je kunt ook vermogen opbouwen waardoor je eerder stopt met werken. In het beste geval deel je je tijd zelf in.

Zo krijg je financiële vrijheid

Wanneer je een vermogen hebt waardoor je niet afhankelijk bent van een werkgever, dan ervaar je financiële vrijheid. Maar het kan dat je een passief inkomen genereert, waardoor je niet meer hoeft te werken. Iedereen zou dit willen ervaren en weet je, en het is voor veel mensen te realiseren. Je betaalt rekeningen zonder dat je hoeft na te denken waar het geld vandaan moet komen.

Hieronder wat tips voor het creëren van financiële vrijheid.

Ga voor haalbare doelen

Binnen vijf jaar 1 miljoen op de bank? Dat is geen haalbaar doel, of je moet het geluk hebben dat je de hoofdprijs in de Staatsloterij wint. Ga altijd voor haalbare doelen. Bijvoorbeeld over vijf jaar de helft minder werken, of dat je € 10.000 op je rekening hebt staan.

Het is niet zo dat je voor jezelf een torenhoog inkomen moet realiseren. Zolang je elke maand rond kunt komen, zonder dat je je druk maakt over de manier waarop dit gebeurt, spreek je al van financiële vrijheid.

Inzicht in je inkomen en uitgaven

Vooral is in het begin is het praktisch om een kasboek bij te houden. Hierin zet je alle inkomsten en uitgaven. Dit geeft je meer inzicht in je uitgavepatroon. Veel mensen geven stiekem veel te veel geld uit. Hartstikke zonde want door te bezuinigen en bewust met je geld om te gaan, werk je naar financiële vrijheid toe.

Het is ook belangrijk om te weten hoeveel er binnenkomt. En op welke manier. Is dit via de werkgever of een uitkering, ontvang je toeslagen of heb je misschien een eigen bedrijf? Door op je uitgaven te bezuinigen kun je elke maand wat sparen. Omdat de spaarrente tegenwoordig weinig oplevert, is het ook een mogelijkheid om dit geld te beleggen.

Durf te investeren

Veel mensen met financiële vrijheid hebben het aangedurfd om te investeren. Ze hebben het geld in aandelen, bedrijven of cryptocurrency gestoken. Het gemiddeld rendement van aandelen ligt op 7% per jaar, uitgaande van de laatste 20 jaar.

Kijk je naar het gemiddeld rendement op crypto, dan ligt dit op ongeveer 8% per jaar. Iets hoger dan bij aandelen. Sommigen weten rendementen van 165% per jaar te behalen. Maar omdat de helft van de beleggers negatief uitkomt, wordt het gemiddelde flink omlaag gedrukt.

Handel de eerste € 1000 gratis, probeer het uit. Ontvang de bonus via de aanmeldlink.

Je kunt er ook voor kiezen om te investeren in bedrijven, zoals start-ups. Bijvoorbeeld via een platform. Kijk altijd goed naar de voorwaarden en de gemiddelde rendementen.

Durf je niet te investeren? Parkeer je geld dan op een spaarrekening. Houd er wel rekening mee dat de spaarrente erg laag is, waardoor je vermogen niet groeit. Wil je toch beleggen of handelen, doe dit dan met geld wat je kunt missen.

Creëer een passief inkomen

Elke maand geld op je bankrekening zonder dat je hiervoor werkt. Dat is het idee dat velen bij een passief inkomen hebben. Dit klopt slechts gedeeltelijk. Een passief inkomen betekent dat je vooral in het begin veel werkt. Je steekt er meer tijd in dan dat het oplevert. Maar uiteindelijk stroomt het geld binnen, terwijl je nog maar enkele uurtjes per week aan het werk bent.

Enkele voorbeelden van een passief inkomen:

 • Een blog beginnen en advertentieruimte verkopen
 • Producten of diensten van bedrijven promoten
 • Influencer op social media
 • Vloggen op YouTube
 • Een eigen webshop op basis van dropshipping
 • Onlinecursussen maken en verkopen
 • Een e-book schrijven en verkopen
 • Je eigen muziek maken en verkopen
 • (Digitale) kunst maken en verkopen

Het is belangrijk dat je iets bedenkt wat niet alleen nu maar ook in de toekomst nog geld oplevert. Denk maar aan je vlog die op YouTube staat. Wanneer je hier advertenties bij plaatst dan levert de vlog elke dag geld op. Of muziek maken en verkopen. Dat muziekstuk levert niet alleen volgende week maar misschien ook over 10 jaar nog geld op.

Je huidige baan aanhouden of een eigen bedrijf starten

Je hebt de keuze om een passief inkomen te genereren, je huidige baan aan te blijven houden of een eigen bedrijf te starten. Het maakt niet uit hoe je aan je geld komt, zolang je maar verzekerd bent van een goed inkomen.

Wil je je huidige baan bij je werkgever niet opzeggen, kijk dan of je loonsverhoging kunt krijgen. Bedenk een goed doordacht plan en laat zien dat je meerwaarde voor het bedrijf biedt. Je zou ook een eigen bedrijf kunnen starten en dit tijdelijk naast je huidige baan doen. Of je springt direct in het diepe, maar dan ervaar je misschien geen financiële vrijheid maar meer financiële onzekerheid.

Hoeveel geld heb je nodig om financieel onafhankelijk te zijn?

Wil je financieel onafhankelijk zijn, dan heb je net zoveel geld nodig als dat je maandelijks uitgeeft. Bedragen je vaste lasten, inclusief boodschappen en uitstapjes, € 2600 per maand? Dan heb je € 2600 per maand nodig om financieel onafhankelijk te zijn.

Let op want financiële onafhankelijkheid is wat anders dan financiële vrijheid. Kijk maar eens naar de verschillen:

 • Financieel onafhankelijk: je bent niet in loondienst en ontvangt geen uitkering
 • Financiële vrijheid: je maakt je geen zorgen over je inkomsten en uitgaven

Meestal hangen deze twee samen, maar kunnen ook los van elkaar staan. Zo kun je financiële vrijheid ervaren waarbij je toch afhankelijk bent van een werkgever of uitkeringsinstantie. Zolang er maar genoeg geld binnenkomt waardoor je geen financiële stress ervaart.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.