Het gasverbruik verschilt sterk per huishouden. De gemiddelde gasrekening ligt op €1000 per jaar. Besparen op gas betekent een lagere energierekening. Bekijk de mogelijkheden om je gasverbruik omlaag te brengen. Dit doe je met energiebesparende maatregelen, maar ook door slim om te gaan met bepaalde zaken.

Hoeveel gas gebruikt een gezin per jaar?

Het gasverbruik hangt samen met het type woning. Hoe groter of vrijstaander de woning, hoe hoger het verbruik van gas. Gemiddeld gebruikt een gezin per jaar tussen de 1300 m3 en 1700 m3. Hieronder vind je een overzicht, gesorteerd naar het type woning:

  • Appartement: 900 m3
  • Tussenwoning: 1300 m3
  • Hoekwoning: 1600 m3
  • Twee-onder-een-kapwoning: 1700 m3
  • Vrijstaande woning: 2200 m3

Ook het aantal gezinsleden bepaalt het gasverbruik. Alleenstaanden gebruiken gemiddeld 650 m3 gas per jaar. Voor elke persoon extra komt hier nog eens tussen de 100 m3 en 425 m3 per jaar bij. Vooral een eerste kind of een volwassen persoon verbruikt het meest: volgende kinderen verbruiken een stuk minder.

Besparen op gas – 5 tips op een rij

Gas beslaat ongeveer 60% van de energierekening. Breng het gasverbruik omlaag en bespaar direct op de energiekosten. Je moet natuurlijk wel weten hoe je kunt besparen. Daarom ontvang je van mij 5 handige tips.

1. De woning isoleren

Een van de belangrijkste energiebesparende maatregelen: isoleren. Vooral voor de koopwoning is dit erg interessant. denk aan spouwmuurisolatie, dakisolatie of isolerend glas (HR++ of hoger). Met het isoleren van een dak bespaar je jaarlijks tussen de €450 en €800. Het vervangen van enkel glas door isolatieglas levert je ruim €350 per jaar op.

Ga je voor isolatie en kun je dit niet direct financieren? Vraag dan een lening aan. Zo is een groene lening interessant, maar kun je natuurlijk ook voor een persoonlijke lening gaan. Voordeel is dat je na het aanbrengen van isolatie direct begint met het verlagen van de energierekening (gasrekening). Het geld dat je hiermee bespaart, los je boetevrij af op je lening. Zo ben je eerder van je lening af en begint het échte besparen.

2. Moderne (HR) ketel

Oude ketels (15 jaar of ouder) verbruiken teveel gas. Een moderne HR-ketel zorgt voor een besparing van ruim 20%. De prijs van een HR-ketel ligt tussen de €800 en €3000 (combiketel). Ga je voor HRe, dan ben je tussen de €8000 en €12000 kwijt. HRe staat voor hoogrendements en elektriciteit. Dit is een energiezuinige cv-ketel die stroom opwekt, wat voor een nog grotere kostenbesparing zorgt. Houd er rekening mee dat een HRe ketel zwaarder is dan een normale cv-ketel. De wand moet geschikt zijn om deze ketel te dragen.

3. Thermostaat lager zetten

Misschien heb je de thermostaat altijd op 22 graden staan. Zet hem een graad lager (21 graden) en je bespaart al direct 7% op het gasverbruik. Twee graden lager betekent een nog grotere besparing. Ga je slapen of van huis weg? Zet de thermostaat dan een uur van tevoren lager. Een nachttemperatuur van 15 graden is meer dan voldoende. Vloerverwarming in huis? Bij goed geïsoleerde woningen is het energiezuiniger om de vloerverwarming ’s nachts lager te zetten.

4. Waterbesparende douchekop en korter douchen

Bespaar water én gas met een waterbesparende douchekop. Dit scheelt je jaarlijks vijf tientjes. Kun je toch weer wat leuks van doen. Een waterbesparende douchekop kost niet veel: ergens tussen de €15 en €25. Deze investering haal je er binnen een half jaar uit.

Bekijk de best verkochte waterbesparende douchekoppen

Tip: korter douchen scheelt ook al veel. Gebruik een douchetimer om maximaal 5 minuten te douchen. Dit bespaart je op jaarbasis een dikke €60.

Naar de douche timers

5. Overstappen naar een andere energieleverancier

Jaarlijks stappen heel wat mensen over naar een andere energieleverancier. Dit kan je veel geld besparen, maar levert je vaak ook nog een korting of cadeau op. Vooral jaarlijks overstappen is zinvol. Het eerste jaar levert je dit enkele honderden euro’s op. Voor de jaren daarop is de besparing iets minder groot, maar altijd nog interessant. Overstappen is slechts een administratieve handeling: je wordt niet afgesloten van gas en stroom. Je moet er wel even de tijd voor nemen, maar het levert je ook direct geld op!

Naast besparen op gas ook je stroomverbruik omlaag brengen? Hieronder 3 tips.

6. Schakel verlichting uit

Laat lampen niet onnodig branden. Ben je niet in de slaapkamer, dan kan hier de verlichting uit. Dit geldt natuurlijk ook voor andere ruimtes. Vervang ouderwetse gloeilampen en halogeenlampen zoveel mogelijk door led verlichting. Met led lampen bespaar je tot wel €80! Bovendien gaan led-lampen zeer lang mee, waardoor je ze niet snel hoeft te vervangen.

Naar de led lampen

7. Ingevroren producten in de koelkast ontdooien

Een handige tip waar je misschien nog niet aan gedacht had. Ontdooi ingevroren producten niet in de magnetron maar in de koelkast. Allereerst bespaar je op de energiekosten voor de magnetron. Bovendien komt tijdens het ontdooien kou vrij, waardoor de koelkast minder energie verbruikt.

8. Stap over op een tablet

Maak je dagelijks gebruik van een desktop-pc? Een tablet is ruim 90% zuiniger dan een pc met monitor. Hiermee bespaar je jaarlijks tot wel €200 aan energiekosten. Vooral interessant wanneer je dagelijks je social media checkt, e-mails verstuurt of andere online zaken regelt. De moderne tablet doen niet onder voor desktop-pc. Mocht je toch het gevoel van een desktop-pc willen behouden, ga dan voor een Surface tablet pc. Deze werkt op Windows en is compatibel met het Microsoft Surface toetsenbord. Ik ben er helemaal fan van, maar ik moet ook eerlijk bekennen dat ik hem heel veel gebruik.

Houd er rekening mee dat deze tablet-pc niet de goedkoopste is. Alleen handig wanneer je toch al toe bent aan een nieuwe pc of liever overstapt op een tablet.

Dit waren in totaal 8 tips om te besparen op gas en stroom. Heb jij nog een goed idee? Laat het weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.