Bijgewerkt: 27 maart 2023

Verbeter je geldzaken en kom elke maand beter uit. Geld besparen is heel simpel met de grote checklist die ik voor je heb. Bespaar niet alleen elke maand geld maar bekijk ook hoe je meer en beter spaart.

Zet je inkomsten en uitgaven op een rij

Het begint allemaal met een duidelijk overzicht van je inkomsten en uitgaven. Gebruik een huishoudboekje of kasboek om dit inzichtelijk te krijgen.

Schrijf aan de linkerkant altijd de inkomsten op. Denk hierbij aan salaris of uitkering, inkomsten uit je bedrijf, zorgtoeslag, huurtoeslag, geld dat je van de belastingdienst ontvangt of misschien wel een bonus.

Aan de rechterkant zet je alle uitgaven neer. Dit zijn niet alleen de vaste lasten maar ook boodschappen, kleding, auto’s en uitstapjes.

Zorg dat je alles per maand inzichtelijk krijgt. Aan de hand hiervan ga je geld besparen. Lees onderstaande checklist goed door.

Zorg altijd voor een buffer voor onverwachte uitgaven

De wasmachine is kapot of je hebt nieuwe veiligheidsschoenen nodig. Dit zijn onverwachte uitgaven waar je altijd rekening mee moet houden. Zorg dat er altijd een buffer is voor dit soort uitgaven. Het gemiddelde gezin heeft een financiële buffer van € 5000. Zet dit op een spaarrekening en gebruik het alleen in noodsituaties.

Geef jezelf een vast bedrag voor boodschappen

Geld besparen doe je door jezelf regels op te leggen. Bepaal vooraf wat je wekelijks aan boodschappen kwijt bent. Geef jezelf elke week een vast bedrag waar je de boodschappen van doet. Vind je het lastig om te bepalen hoeveel je nodig hebt? Hieronder vind je een indicatie.

  • Eenpersoons huishouden: € 75 per week
  • Tweepersoons huishouden: € 115 per week
  • Driepersoons huishouden: € 135 per week
  • Vierpersoons huishouden: € 165 per week
  • Vijfpersoons huishouden: € 180 per week

Zit je hier ver boven? Dan kan het dat je alleen maar A-merken koopt, veel huisdieren hebt of dat er misschien nog hele jonge kinderen zijn. Zolang jonge kinderen in de luiers zitten ben je wekelijks meer aan boodschappen kwijt.

Ga zuinig met stroom en gas om

In mijn geld besparen checklist ontvang je ook tips omtrent energiezuinig leven. De energieprijzen zijn de laatste jaren fors gestegen. Een gezin betaalde in 2020 gemiddeld € 220 per maand aan stroom en gas. Dit is in 2023 gestegen naar gemiddeld € 680 per maand.

Zet de thermostaat in de winter niet hoger dan 18 °C, en ‘s nachts op 15 °C. Ga je van huis? Schakel ook dan de thermostaat terug naar 15 °C. In de zomermaanden kan de thermostaat helemaal uit.

Gebruik minder vaak de centrale verwarming. Kies voor een van de verschillende soorten bijverwarming. Zo hoef je niet het hele huis te stoken, dit bespaart ontzettend op de stookkosten.

Douche niet vaker dan drie keer per week en niet langer dan 5 minuten achter elkaar. Gebruik ook zeker een waterbesparende douchekop. Hiermee bespaar je tot wel 20% op warm water en energieverbruik.

Laat lampen niet onnodig aanstaan. Dit geldt ook voor deuren: sluit ze zoveel mogelijk. Hiermee voorkom je een koude luchtstroom. Probeer wel dagelijks te ventileren. Dit doe je door een raampje open te zetten, gebruik te maken van ventilatieroosters of het mechanisch ventilatiesysteem.

Stap over op een andere zorgverzekering

Het loont om tegen het einde van het jaar naar een andere zorgverzekeraar uit te kijken. Je mag uiterlijk 31 december je zorgpolis opzeggen. Hierna heb je nog tot 1 februari om ergens anders een nieuwe zorgpolis af te sluiten.

Overstappen doe je omdat je wensen en eisen anders zijn dan vroeger. Misschien ben je ontevreden over je huidige zorgverzekeraar of ben je ergens anders veel goedkoper uit. Kijk elk jaar of overstappen verstandig is.

Vergelijk internet, televisieabonnement en energieaanbieders met elkaar

Wil je veel geld besparen? Vergelijk dan verschillende aanbieders van internet, mobiele telefonie, televisie en energie. Je mag altijd overstappen naar een andere energieleverancier, provider of verzekeraar. Houd hierbij wel rekening met de opzegtermijn.

Heb je nog een contract lopen? Kijk dan of je een opzegboete moet betalen. Soms is het beter om even te wachten zodat je geen boete krijgt.

Probeer schulden versneld af te lossen

Schulden kosten je een hoop geld. Je betaalt niet alleen het leenbedrag af maar ook nog eens rente. Probeer schulden altijd versneld af te lossen. Hiermee bespaar je een hoop geld.

Let op wanneer je een hypotheek versneld aflost want dit mag tot een maximum per jaar. Boetevrij aflossen kan met een percentage tussen de 10% en 20% per jaar.

Soms mag je een persoonlijke lening of een doorlopend krediet geheel boetevrij aflossen. Maar het kan ook dat je hier een boete over betaalt. Check dit altijd van tevoren.

Kijk wat je terug kunt krijgen van de belastingdienst

Jaarlijks blijft er heel wat geld bij de belastingdienst liggen. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders miljoenen euro’s laten liggen. Vaak komt dit door onwetendheid met verschillende regelingen. Bijvoorbeeld de middellingsregeling of het recht op een of meerdere toeslagen.

Bereken online of je recht hebt op huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag. Probeer dit eenmaal per jaar terug te vragen. Je kunt ook maandelijks een voorschot krijgen maar wanneer je inkomen onverwacht hoger uitvalt dan moet je dit weer terug betalen.

Elke maand automatisch sparen

Geld besparen betekent ook dat je elke maand sparen geld opzij zet. Hoeveel je maandelijks spaart is afhankelijk van je vaste lasten en je leefwijze. Het advies is om maandelijks 10% van je netto inkomen opzij te zetten. De ene maand mag dit wat meer zijn dan de andere maand.

Ga voor automatisch sparen, dan heb je er ook geen last van. Elke maand verschijnt er wat op je spaarrekening zonder dat je dit in de gaten hebt. Na enkele jaren zal het je verbazen hoeveel er op de spaarrekening staat.

Leen zo min mogelijk geld

De laatste in deze checklist: probeer zo min mogelijk geld te lenen. Bij elke lening ga je een betalingsverplichting aan. Bovendien betaal je ontzettend veel rente. Moet je toch geld lenen? Kijk of dit via familie of vrienden kan. Of regel een lening met een zo laag mogelijke rente. Zorg ook dat je het gehele bedrag boetevrij mag aflossen.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.