Bijgewerkt: 31 maart 2023

Enkele ideeën om geld te besparen en rijk te worden

Was het maar zo eenvoudig: geld besparen en hier hartstikke rijk mee worden. Onmogelijk? Gek genoeg niet. In het verleden zijn sommige mensen hier echt rijk mee geworden. Hoe ze dat deden nadat je hieronder zien. Tussendoor vind je ook tips waar je wat aan hebt.

Maak een budget

Mensen die rijk werden door te besparen maakte allemaal een budgetplan. Door het opstellen van een budget krijg je inzicht in je financiën. Hierdoor kun je prioriteiten stellen en onnodige uitgaven verminderen. Het opstellen van een budget is eenvoudig en doe je online of op papier. Houd je inkomsten en uitgaven bij en stel een limiet aan hoeveel je aan elk categorie uitgeeft.

Gebruik cashback-apps

Cashback-apps zoals Ibotta en Rakuten bieden cashback op aankopen bij bepaalde winkels. Dit kan op de lange termijn aardig wat geld besparen. Maar let op dat je alleen dingen aankoopt die je echt nodig hebt.

Verlaag je energierekening

Dit is een hele goede tip want de energieprijzen zijn nog steeds veel te hoog. Bespaar op je energierekening door apparaten die niet in gebruik zijn, uit te schakelen. Vervang gloeilampen door LED-lampen (hoewel ik hoop dat je geen gloeilampen meer hebt). Verbeter als laatste de isolatie van je huis.

Eet thuis

Eigenlijk heel eenvoudig: thuis eten is veel goedkoper dan in een restaurant eten. Het is dan ook een van de eenvoudigste manieren om geld te besparen. Uit eten gaan maar ook afhalen is altijd duurder dan zelf een maaltijd bereiden. Door thuis te koken heb je meer controle over wat je eet en maak je gezondere maaltijden. Bovendien maak je met restjes creatieve nieuwe gerechten en verminder je voedselverspilling.

Verkoop onnodige spullen

Verkoop spullen die je niet meer nodig hebt. Doe dit via Websites zoals Marktplaats of eBay. Zo verdien je extra geld en creëer je ruimte in huis. Dat ruimt lekker op!

Maak gebruik van kortingsbonnen en aanbiedingen

Kortingsbonnen en aanbiedingen zijn een geweldige manier zijn om geld te besparen op dagelijkse aankopen. Het is een goed idee om te zoeken naar kortingsbonnen en aanbiedingen. Doe dit voordat je iets koopt, vooral als het om grote aankopen gaat. Websites zoals Groupon en CouponChief bieden veel kortingsbonnen en aanbiedingen voor verschillende producten en diensten.

Kies voor goedkopere alternatieven

Er zijn vaak goedkopere alternatieven voor producten en diensten die je regelmatig gebruikt. Bijvoorbeeld, koop een goedkoper merk van producten of een goedkopere mobiel telefoonabonnement. Het is belangrijk om te onderzoeken. Hiermee kun je ontzettend veel geld besparen.

Verminder onnodige uitgaven

Door onnodige uitgaven te verminderen bespaar je veel geld. Het kan gaan om kleine dingen zoals het stoppen met het kopen van koffie buiten de deur, of grotere dingen zoals het verkleinen van je huis of het verminderen van je auto-uitgaven.

Steengoede tips

Dat waren enkele van de belangrijkste tips om geld te besparen. Hieronder heb ik nog wat steengoede tips, zoals ik ze zelf noem. Dit is iets dat ik al ruim 30 jaar toepas.

Automatiseer je spaargeld

Stel automatische overschrijvingen in naar je spaarrekening. Zo wordt sparen een gewoonte. Je merkt het bijna niet en je bent minder snel geneigd om geld uit te geven. En oh ja, ik betaal al jaren veel te veel voor de energierekening. Het geld dat ik jaarlijks terugkrijg stort ik direct op een beleggersrekening. Zo laat ik het jaar na jaar groeien.

Vergelijk prijzen

Het vergelijken van prijzen doe ik al jaren. Het is mijn tweede hobby geworden en wanneer een supermarkt de prijs van een product heeft aangepast dan merk ik dat direct. Probeer verschillende aanbiedingen en prijzen van producten met elkaar te vergelijken. Dit kost wat extra tijd en moeite maar het leidt zeker tot flinke besparingen.

Stel doelen

Stel concrete doelen voor je spaargeld op. Houd dit in gedachte wanneer je geld wilt uitgeven. Zo motiveer je jezelf om te besparen. Het helpt ook om rijkdom op te bouwen.

Nadelen van geld besparen

Geld besparen met als doel rijk worden heeft ook wat nadelen. Hieronder laat ik je een aantal belangrijke nadelen zien.

Beperkte vrijheid

Soms is het moeilijk om te besparen. Je legt jezelf beperkingen op en hebt minder geld om uit te geven. Toch is dit belangrijk om financiële doelen te bereiken. Ondanks die motivatie wil je misschien een grote uitgaven doen die op dat moment niet bij je budget past. Het kan ook dat je sociale activiteiten of reizen gaat vermijden. Dit maakt het lastig om relaties te onderhouden en nieuwe ervaringen op te doen.

Mogelijk minder plezier

Soms leidt het besparen van geld soms tot minder plezier in het leven. Door minder uit te geven, kan het zijn dat je minder leuke activiteiten doet. Denk hierbij aan uit eten gaan, reizen of het kopen van nieuwe kleding. Misschien voel je je minder tevreden over je leven, vooral als je denkt dat je hard hebt gewerkt en jezelf dingen ontzegt om te sparen.

Probeer een balans te vinden tussen sparen en genieten van het leven, zodat je financiële doelen bereikt zonder jezelf volledig te beroven van plezier.

Tijdsinvestering

Om geld te besparen moet je prijzen vergelijken of kortingsbonnen zoeken. Deze activiteiten zijn tijdrovend en vragen extra inspanning. Het kan zijn dat je verschillende websites moet bezoeken of moet wachten op kortingsacties. Het is daarom een kwestie van prioriteit stellen en afwegen of de tijd die je investeert in geldbesparende activiteiten het uiteindelijk waard is.

Nog minder om van rond te komen

Het kan moeilijk zijn om je uitgaven te verminderen als je al een beperkt inkomen hebt. Of als je al veel bezuinigd hebt.

Het duurt een tijd voor je resultaat ziet

Het kan enige tijd duren voordat je de voordelen van besparingen ziet. Het opbouwen van rijkdom is een langdurig proces.

Nee zeggen tegen verleidingen is lastig

Het is erg lastig om vast te houden aan een budget en om nee te zeggen tegen verleidingen om geld uit te geven. Al helemaal wanneer je voorheen deed wat je wilde.

Voorbeelden uit de praktijk

Tom en Daisy besparen geld door elke maand een vast bedrag opzij te zetten en hun uitgaven te beperken tot wat ze zich kunnen veroorloven. Door deze discipline hebben ze hun schulden afgelost en kunnen ze sparen voor hun droomhuis.

John was al een tijdje bezorgd over zijn hoge energierekening en besloot om actie te ondernemen. Hij verving zijn oude gloeilampen door energiezuinige LED-lampen en zette de thermostaat op een lagere temperatuur. Hij merkte al snel dat zijn maandelijkse energierekening daalde, en na verloop van tijd bespaarde hij duizenden euro’s. John was blij dat hij een simpele verandering in zijn dagelijkse gewoonten had aangebracht en tegelijkertijd het milieu hielp.

Sarah verkoopt spullen die ze niet meer nodig heeft via websites zoals Marktplaats. Door deze extra inkomsten kan ze meer sparen en haar financiële doelen sneller bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.