Bijgewerkt: 27 maart 2023

Wanneer je in Nederland of België woont dan is het niet zo dat je helemaal geen geld hebt. Je hebt namelijk altijd recht op een basisuitkering. Toch kan dit onvoldoende zijn om een lening af te sluiten. Kan je geld lenen als je geen geld hebt? Dit wordt lastig maar helemaal onmogelijk is het niet.

Geld lenen zonder inkomen

Over het algemeen is het moeilijk om zonder enige vorm van inkomen geld te lenen bij een bank. Dit komt omdat banken bij het verstrekken van leningen rekening houden met het risico dat de lening niet wordt terugbetaald. Als je geen inkomen hebt wordt het voor een bank lastig om te beoordelen of je in staat bent om de lening terug te betalen.

Heb je een uitkering? Dit wordt niet altijd als inkomen gezien. Het hangt wel van het type uitkering af. Een WW-uitkering of een AOW-uitkering wordt vaak wel als inkomen beschouwd. Maar met een bijstandsuitkering kun je geen geld bij een bank lenen.

Wanneer je een onderpand hebt

In sommige gevallen is het wel mogelijk om geld te lenen zonder inkomen. Bijvoorbeeld wanneer je een onderpand hebt. Dit onderpand bied je als zekerheid aan. Te denken valt aan waardevolle bezittingen zoals een huis of auto. Je zou ook waardevolle kunstobjecten als onderpand aan kunnen bieden. Of wanneer je bijvoorbeeld aandelen of effecten in bezit hebt.

Met hulp van mede-aanvrager die inkomen heeft

Geld lenen als je geen geld hebt is lastig. Tenzij je de lening samen met iemand anders aanvraagt die wel inkomen heeft. In dat geval wordt de lening afgesloten op basis van het inkomen van de mede aanvrager. Wel onderteken jullie beiden de overeenkomst.

Geld lenen met een laag inkomen

Het komt zelden voor dat je helemaal geen geld hebt. Meestal heb je toch wat geld in de vorm van een uitkering of krijg je toeslagen van de belastingdienst. Dit zet een kleine deur open om ergens geld te lenen.

Het is mogelijk om met een laag inkomen geld te lenen maar je moet er rekening mee houden dat je niet zomaar wordt goedgekeurd. Mogelijk krijg je ook met hogere rentetarieven of strengere voorwaarden te maken.

Hieronder enkele opties om met een laag inkomen een lening af te sluiten.

De minilening of de flitslening

Een minilening is een lening van een klein bedrag, meestal tussen de €100 en €1.500 Je sluit deze snel af. Binnen een korte termijn betaal je hem terug. Dit type lening is bedoeld als een snelle oplossing voor financiële noodgevallen, zoals een onverwachte rekening of reparatie. Het is ideaal om geld te lenen wanneer je geen geld hebt. Of wanneer je geen toegang hebt tot andere kredietvormen, zoals een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

De voordelen van een minilening zijn onder andere dat je snel geld leent zonder veel papierwerk. Het bedrag staat snel op je rekening. Bovendien is er geen kredietcheck nodig, waardoor je ook met een minder goede kredietgeschiedenis in aanmerking komt voor een minilening.

Het nadeel van een minilening is dat de rente en andere kosten over het algemeen hoger is dan bij andere kredietvormen. Hierdoor betaal je uiteindelijk meer voor het geleende bedrag. Bovendien moet je de lening binnen een korte termijn terugbetalen, vaak binnen een maand of zelfs binnen enkele weken. Als je de lening niet op tijd terugbetaalt komen er extra kosten en boetes bij.

Saldodipje is de enige aanbieder van minileningen die je in Nederland of België vindt.

De persoonlijke lening

Een persoonlijke lening krijg je bij een bank, kredietverstrekker of een andere financiële instelling. Je leent een vast bedrag dat je in termijnen terugbetaalt, inclusief rente.

Bij de aanvraag geef je informatie over jezelf zoals je naam, adres, inkomen en werkgeversgegevens. Je geeft ook aan hoeveel je wilt lenen en voor welk doel. De kredietverstrekker beoordeelt je aanvraag op basis van je kredietgeschiedenis, inkomen, uitgaven en andere financiële factoren. Ze kunnen je kredietwaardigheid controleren bij het BKR.

Als je aanvraag is goedgekeurd doet de kredietverstrekker je een aanbieding. Hierin staat de rentevoet, het leenbedrag en de voorwaarden van de lening. Je kunt deze aanbieding accepteren of weigeren.

Accepteer je de aanbieding dan ontvang je het geld op je rekening. Dit gebeurt meestal binnen een paar dagen na goedkeuring. Je betaalt de lening in vaste termijnen gedurende een bepaalde periode terug. De termijnen bestaan uit aflossingen en rente. Ze worden maandelijks van je rekening geïncasseerd.

Nadat je de laatste termijn hebt betaald is de lening volledig afgelost. Dit is het einde van de lening.

Houd er rekening mee dat je met een laag inkomen of weinig vermogen niet zoveel kunt lenen. De kredietverstrekker mag jou op basis van je (lage) inkomen weigeren.

Het doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een leenvorm waarbij je flexibel geld leent tot een bepaald maximumbedrag. Dat bedrag wordt vooraf door de kredietverstrekker vastgesteld. Het is een vorm van consumptief krediet, wat betekent dat het bedrag dat je leent bedoeld is voor consumptieve doeleinden zoals de aanschaf van een auto, een verbouwing of een vakantie.

Bij een doorlopend krediet bepaal je zelf hoeveel geld je opneemt en wanneer je dit doet. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt opgenomen. Wanneer je een bedrag hebt terugbetaald kun je dit opnieuw opnemen.

Een doorlopend krediet heeft meestal een variabele rente. Dit betekent dat de rente kan veranderen gedurende de looptijd van de lening. Dit is van invloed op de hoogte van je maandelijkse aflossing en de totale kosten van de lening.

De looptijd van een doorlopend krediet is oneindig. Je betaalt maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing, totdat het geleende bedrag volledig is terugbetaald. Je kunt ook eerder aflossen of extra aflossen zonder dat hier extra kosten aan verbonden zijn.

Het is belangrijk om goed op te letten bij het afsluiten van een doorlopend krediet. Een doorlopend krediet kan namelijk verleidelijk zijn omdat je steeds opnieuw geld kunt opnemen. Hierdoor is het mogelijk dat je uiteindelijk meer leent en rente betaalt dan nodig is. Zorg er dus voor dat je je goed laat informeren en dat je alleen leent wat je echt nodig hebt.

Kredietverstrekkers voor consumenten met een laag inkomen

Er zijn een aantal kredietverstrekkers die zich richten op mensen met een laag inkomen. Deze leningen hebben doorgaans hogere rentetarieven en beperkte leenbedragen.

Geld lenen bij de Kredietunie

Je kunt overwegen om lid te worden van een kredietunie. Kredietunies zijn non-profitorganisaties die leningen aanbieden aan hun leden. Ze hebben vaak lagere rentetarieven en flexibelere voorwaarden dan traditionele banken. Vaak is een kredietunie alleen voor ondernemers toegankelijk.

Lening van familie of vrienden

Het is makkelijker en goedkoper om geld van familie of vrienden te lenen. Het is belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken en alles op papier vast te leggen. Je wil geen ruzie vanwege geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.