Wanneer je op de zwarte lijst staat betekent dit dat je een negatieve BKR-registratie hebt. Kredietverstrekkers zien dat je in het (nabije) verleden moeite had om aan je betalingsverplichting te voldoen. Sta je eenmaal op die lijst dan is het veel moeilijker om ergens geld te lenen. Helemaal onmogelijk is het niet want er zijn wat alternatieven.
Dit is de zwarte lijst
Een negatieve BKR-registratie betekent dat je in het verleden problemen had met het betalen van financiële verplichtingen. Dat kan het niet op tijd terugbetalen van een lening zijn. Ook kan het dat je een betalingsachterstand of een schuld hebt.
Deze informatie staat geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Op dat moment heb je een negatieve BKR-registratie. Dit is van invloed op de mogelijkheid om in de toekomst financiële producten te krijgen. Daarom noemen mensen het ook wel de zwarte lijst.
In de praktijk merk je dat, wanneer je op de zwarte lijst staat, maar moeilijk aan een lening of creditcard kunt komen. Daarom is het belangrijk om betalingsachterstanden te voorkomen en leningen op tijd terug te betalen. Maar wat doe je wanneer je al een negatieve BKR-registratie hebt en toch geld wilt lenen?
Geld lenen als je op de zwarte lijst staat
Als je op de zwarte lijst staat is het echt veel moeilijker om geld te lenen. Geldverstrekkers hebben namelijk inzicht in de zwarte lijst. Dat inzicht heb je zelf ook, je hoeft alleen maar je gegevens op te vragen. Sta je op de zwarte lijst van aarzelen geldverstrekker om jou geld te lenen. Dit komt omdat ze het vermoeden hebben je het geld niet terug kunt betalen.
Gelukkig zijn er nog steeds opties beschikbaar om geld te lenen, zelfs als je op de zwarte lijst staat. Hieronder zie je enkele van de mogelijke opties.
In gesprek gaan met de geldverstrekker
Mag een kredietverstrekker mij weigeren? Ja, een kredietverstrekker mag je aanvraag voor een lening of creditcard weigeren. Niet alleen omdat je op de zwarte lijst staat maar ook wanneer je onvoldoende inkomen hebt. Of wanneer je om een andere redenen niet aan de criteria voldoet.
Heel soms gaat de geldverstrekker toch overstag. Met zeer goede argumenten kun je hem overhalen om toch een lening te verstrekken. De kans hierop is klein maar het is altijd de moeite waard. Je moet vooral laten zien dat je in staat bent om de lening af te lossen. Dat doe je op de volgende manier.
Geef volledige informatie over je inkomsten en uitgaven. Hierdoor kan de kredietverstrekker beoordelen of je voldoende inkomsten hebt om de lening terug te betalen. Geef dus niet alleen informatie over je loon maar ook over andere inkomstenbronnen. Vergeet niet om je vaste lasten en uitgaven in kaart te brengen.
Toon bewijs van een stabiel inkomen. Dit helpt om aan te tonen dat je door om de lening terug te betalen. Laat zaken zoals inkomen tonen, zoals loonstroken, jaaropgaven of een werkgeversverklaring zien.
Verbeter je kredietgeschiedenis. Betaal je rekeningen op tijd en houd je kredietgebruik laag. Dit verbetert je kredietwaardigheid en helpt om in de toekomst gemakkelijker een lening te krijgen.
Bied onderpand aan. Denk hierbij aan waardevolle bezittingen zoals een auto of huis. Dit geeft de kredietverstrekker extra zekerheid dat je de lening terug kunt betalen. Als je de lening niet terugbetaalt kan de kredietverstrekker het onderpand gebruiken om de lening terug te krijgen. Deze afspraken zetten jullie vooraf in een overeenkomst.
Zorg voor een cosigner. Zoek iemand die bereid is om voor je te tekenen, bijvoorbeeld een familielid of vriend met een goede kredietgeschiedenis. De cosigner neemt de verantwoordelijkheid op zich om de lening terug te betalen als jij dat niet doet. Sta je op de zwarte lijst dan is dit een goede manier om geld te lenen.
Een minilening
Een andere optie is geld lenen via een minilening. Je kunt tot maximaal € 2000 lenen wanneer je voor het eerst een lening aangaat je vaak 500 lenen. Je moet laten zien dat je dit netjes terugbetaalt, hierna kun je meer in één keer krijgen. Een minilening betaal je binnen een tot drie maand terug. De rente ligt hoger dan bij traditionele lening maar door de korte looptijd weggetje hier niet zoveel van.
In Nederland is er maar één aanbieder van de minilening. Dat is Saldodipje. Wanneer je aanvraag is goedgekeurd staat het geld binnen 24 uur op je rekening.
Een lening van familie en vrienden
Dit is de makkelijkste optie om geld te lenen als je zwarte lijst staat. Deze methode vereist geen kredietwaardigheidscontrole. Natuurlijk mag degene waar je geld van leent hier wel om vragen. Je gegevens vraag je op bij het BKR in Tiel. Zorg ervoor dat je de leningsovereenkomst op schrift stelt. Hierbij is het belangrijk dat de voorwaarden duidelijk zijn en beide partijen zich eraan houden.
Kredietverstrekkers voor mensen met een slechte kredietgeschiedenis
Er zijn geldverstrekkers die gespecialiseerd zijn in het verstrekken van leningen aan mensen met een slechte kredietgeschiedenis. Dit lijkt geweldig maar er zit toch een addertje onder het gras. Deze leningen hebben vaak hogere rentetarieven en kosten. Doe dit alleen wanneer je dringend geld nodig hebt.
Een sociale lening
Lukt het niet om geld te lenen als je op de zwarte lijst staat? Sommige gemeenten bieden sociale leningen aan mensen met een laag inkomen of financiële problemen. Het voordeel van deze leningen is dat ze lagere rentetarieven hebben. Wel zit je aan beperkingen vast, bijvoorbeeld hoeveel je kunt lenen. Ook is dit niet voor iedereen mogelijk.
Een lening met onderpand
Zowel bij een normale kredietverstrekker als een particulier kun je soms lenen met onderpand. Het onderpand gebruik je om de lening te krijgen. Gebruik alleen waardevolle dingen als onderpand zoals een huis, vakantiewoning, auto of dure kunstvoorwerpen. Omdat de kredietverstrekker een onderpand heeft is het risico voor hem kleiner dat hij zijn geld niet terugkrijgt. Vaak is zo iemand dan wel bereid om je geld te lenen, zelfs als je op de zwarte lijst staat.
Een lening bij je werkgever
Ben je in loondienst? Dan kun je de werkgever om een lening vragen. Of een voorschot op je salaris. Geef duidelijk richting je werkgever aan dat je in financiële problemen zit. Voor de werkgever is het belangrijk dat je lekker in je vel zit, dit komt de prestaties op de werkvloer en goede. Daarom willen sommige werkgevers wel meewerken aan een lening of een voorschot op je salaris.
Crowdfunding
Als laatste zou je nog aan crowdfunding kunnen denken. Hiermee haal je geld op. Mensen moeten wel een reden hebben om in jou te investeren. Bijvoorbeeld omdat je een bedrijf start of een geweldig idee voor een nieuw product hebt. Crowdfunding is geen manier om een lening voor privézaken te krijgen.
Geef een reactie