Geld lenen boven 80 jaar: senioren lening

Is het mogelijk om geld te lenen boven 80 jaar? Leeftijd speelt namelijk een belangrijke rol. Niet alle kredietverstrekkers bieden een senioren lening aan. Ontdek waar je een lening afsluit, ongeacht de leeftijd. We hebben tenslotte allemaal wel eens extra geld nodig.

Hét moment om in te stappen? Kies je platform.


Geld lenen voor senioren

In Nederland wonen meer dan 2,7 miljoen mensen van 65 jaar of ouder. Doordat we langer leven, is er vaak ook meer behoefte aan extra geld. Veel banken hanteren een maximumleeftijd. Oudere mensen hebben namelijk een grotere kans om te overlijden. Hierdoor is het voor senioren vaak lastig om een lening af te sluiten.

In 2012 hebben verschillende banken de maximale leeftijd verhoogd. Voorheen moest een krediet voor het 68e levensjaar zijn afgelost. De seniorenlening loopt tot het 74e jaar. Dit betekent dat het krediet uiterlijk op het 74e levensjaar afbetaald is.

Er zijn verschillende aanbieders van de seniorenlening. Vergelijk de rentes goed.

Geld lenen boven 80 jaar

Mensen vanaf 75 jaar en ouder vallen tussen wal en schip. Een senioren lening afsluiten is niet meer mogelijk. Van een AOW rondkomen is moeilijk. Toch is er extra geld nodig. Waar kun je geld lenen boven 80 jaar? Hier zijn wel een aantal mogelijkheden voor. Hieronder 3 methodes om geld te lenen boven het 80e levensjaar.

1. Geld lenen van familie

Op de leeftijd van 80 jaar zijn er altijd wel kinderen, kleinkinderen, neven en nichten of andere familie in de buurt. De nieuwe generatie heeft veel geld te besteden. Misschien willen ze financieel bijspringen. vraag familie om een geldlening en maak duidelijke afspraken over de terugbetaling.

2. Particuliere geldlening

Een particuliere geldlening is hetzelfde als bij familie lenen, behalve dat je van een vreemd persoon geld leent. Je belast hiermee geen familie of vrienden. Particulier geld lenen kent wel wat haken en ogen. Zo is niet iedere aanbieder even betrouwbaar. Laat afspraken op papier zetten en betaal nooit vooraf. Aflossing start pas wanneer je het geleende bedrag ontvangen hebt.

3. Creditcard en rood staan

Wie een creditcard heeft, betaalt pas achteraf. Dankzij een creditcard is het mogelijk om aankopen te doen, zelfs wanneer er even geen geld is. Het blijft natuurlijk wel belangrijk om creditcard schulden af te betalen.

Rood staan bij de eigen bank is een tweede optie. Zo ontstaat er meer financiële ruimte. Houd er wel rekening mee dat de rente van creditcardschulden of rood staan erg hoog ligt. Dit is dan ook zeker niet de goedkoopste oplossing.

Toch bij een kredietbank?

Ik heb de mogelijkheden bij verschillende kredietbanken of gewone banken bekeken. Bij sommigen was het voorheen mogelijk om een lening tot een leeftijd van 80 jaar af te sluiten. Velen hebben deze leeftijd verlaagd naar 74 jaar. Ook het afsluiten van een minilening (minikrediet) is met 80 jaar niet mogelijk. Alle aanbieders houden zich aan de maximale leeftijd van 74 jaar.

Geld lenen boven 80 jaar is dus alleen mogelijk via familie, vrienden of een particuliere lening. We kunnen het helaas niet mooier maken dan het is.

Aanvulling op de AOW uitkering

Soms is een recht op een aanvulling op de AOW uitkering. Dit geldt wanneer iemand geen volledige AOW uitkering ontvangt. De aanvullende inkomensvoorziening ouderen is een bijstandsuitkering. Deze vult het tekort aan. Hoe hoog de AIO uitkering is, hangt van de inkomsten en situatie af. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank bekijk je of er recht is op deze AOW aanvulling.

Ouderen die moeilijk rondkomen van hun AOW kunnen kijken of ze in aanmerking komen voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. De gemeente bepaalt welke kwijtschelding mogelijk is. Hierbij kijkt de gemeente naar het vermogen.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Een overlijdensrisicoverzekering betaalt uit bij overlijden. Wel zo prettig voor de nabestaanden, vooral wanneer je een lening afsluit. Zo blijven nabestaanden niet met financiële lasten zitten.

Het is belangrijk om een overlijdensrisicoverzekering zo vroeg mogelijk af te sluiten. Tot een leeftijd van 75 jaar is het mogelijk om deze verzekering aan te gaan. Een overlijdensrisicoverzekering loopt in veel gevallen tot en met het 80e levensjaar. Je bent direct verzekerd vanaf de aanvraag.


GeldKip is een blogger van midden 40. Eigen huis met zonnepanelen (heel milievriendelijk), gezin, bedrijfje én een hond. Droomt van rijkdom en zoekt naar duizend manieren om dat te bereiken. Al die tips en ideeën komen in de blogs tot leven. ✍️Schrijven kost tijd en geld. Daarom staan er in de artikelen soms affiliate linkjes die naar een product of dienst verwijzen. Hiervoor ontvangt GeldKip een vergoeding, waar niet jij maar de adverteerder voor betaalt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *