Bijgewerkt: 27 maart 2023

Geld lenen wanneer je in Nederland woont of hierbuiten, wat zijn de mogelijkheden? Het is natuurlijk belangrijk dat je bepaalt hoeveel je nodig hebt. Daarna begint de zoektocht naar een geldlening. Hierbij heb je de keuze uit verschillende leenvormen met bijbehorende rentes en looptijden.

Dit is een geldlening

Een geldlening noem je ook wel een krediet. Je leent geld van een kredietaanbieder of financierder, vaak is dit een bank. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je geld van iemand anders leent, bijvoorbeeld van familie, een bedrijf of een particulier.

Een geldlening kenmerkt zich altijd door een rente, looptijd en bepaalde voorwaarden. Wanneer je de geldlening niet hoeft terug te betalen dan noem je dit een schenking.

Hoe werkt geld lenen in Nederland?

Ben je niet bekend met geld lenen in Nederland of wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? Hieronder volgt wat uitleg over verschillende leenvormen, de rentes en hoe het allemaal werkt.

Eerst het leendoel en het gewenste leenbedrag bepalen

Het start allemaal bij het bepalen van het leendoel. Waarvoor wil je geld lenen? Is dit bijvoorbeeld voor een nieuwe auto of caravan, een verbouwing of misschien wel een vakantie? Natuurlijk moet je ook weten hoeveel geld je nodig hebt. Een nieuwe keuken kost tussen de € 5000 en € 15.000, een aanbouw loopt al snel tot € 25.000 op.

Ga je voor een nieuwe auto, motor of caravan, dan hangt het er vanaf of je voor een nieuwe occasion of een tweedehands gaat. Probeer vooraf te bepalen hoeveel je nodig hebt. Twijfel je, vraag dan een offerte bij de verkoper aan.

Geld lenen in Nederland: de leenvormen

Er zijn twee verschillende leenvormen mogelijk, de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Het vaakst wordt voor de persoonlijke lening gekozen. Kredietaanbieders proberen dit ook te stimuleren, juist vanwege de gunstige voorwaarden.

Een persoonlijke lening kent altijd een vaste rente en looptijd. Het maandbedrag staat vast, zodat je weet wat je elke maand betaalt. Mocht de rente van de lening tussendoor stijgen, dan blijft de rente van jouw lening gewoon hetzelfde. Bij een persoonlijke lening ontvang je altijd het gewenste leenbedrag in één keer op je rekening.

Dan is er nog het doorlopend krediet, waarbij de kenmerken net iets anders zijn. De rente en looptijd staan namelijk niet vast. Toch mag de looptijd tegenwoordig niet langer dan 15 jaar bedragen, maar dit kan dus ook vijf jaar of 10 jaar zijn. Bij het doorlopend krediet leen je een geldbedrag en begin je met aflossen. Alles wat je hebt afgelost is weer opnieuw opneembaar, dit kan echter alleen tot aan de maximale kredietlimiet.

Wanneer je eerder wil aflossen

Bij geld lenen in Nederland zijn er nog wat regels. Heb je wat spaargeld of ontvang je een bonus of erfenis? Misschien wil je dit op de lening aflossen. Dit is altijd verstandig, want hiermee bespaar je geld. In het verleden kreeg je bij voortijdig aflossen vaak met een boete te maken. Hierin zijn de regels wel iets veranderd.

Tussentijds of voortijdig aflossen op je doorlopend krediet mag altijd zonder boete. Bij een persoonlijke lening kan dit tegenwoordig ook. Heb je nog een oudere lening lopen, dan moet je soms wel een boete betalen. De meeste kredietverstrekkers hanteren een boeterente van 0,5%. Dit kan echter ook meer of minder zijn.

Geld lenen in Nederland wanneer je in het buitenland woont

Wie in Nederland woont kan in eigen land een lening afsluiten. Mits je natuurlijk aan de voorwaarden voldoet. Hoe zit het wanneer je in het buitenland woont, kun je dan ook geld lenen in Nederland? Veel Nederlandse kredietverstrekkers weigeren buitenlandse aanvragen. Dit is op zich vreemd, want Nederlanders kunnen in het buitenland wel makkelijker geld lenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.