Bijgewerkt: 27 maart 2023

Met een (negatieve) BKR codering een lening afsluiten: het is mogelijk. Hoe zit het met geld lenen met BKR codering H? Dit is de meest positieve codering die je kunt hebben. Hierdoor verloopt de aanvraag van een krediet een stuk soepeler. Ontdek alles over de H-codering en geldleningen.

Uitleg BKR registratie

Meer dan de helft van alle Nederlanders staat BKR geregistreerd. Jawel, je hebt vrij snel een BKR-registratie te pakken. Denk maar eens aan een lening (krediet), een creditcard, kopen op afbetaling of rood staan. Ook een mobiel abonnement inclusief smartphone (vanaf €250) levert je een BKR registratie op.

Is dat erg? Nee, in veel gevallen niet. Je moet er alleen rekening mee houden dat je met een BKR registratie minder geld kunt lenen. Zo zal de maximale hypotheek lager uitvallen.

Positieve of negatieve notering

Veel mensen hebben een positieve BKR-registratie: er staat geen notering achter hun naam. Bij een negatieve notering verschijnt er een code. Elke code heeft zijn eigen betekenis:

  • A-codering: er is sprake van een betalingsachterstand.
  • H-codering: je bent weer bij met de betalingen.

Achter de A-codering staat ook altijd een cijfer. Dit betekenen de cijfers:

  • 1: er is een betaalregeling of schuldregeling getroffen
  • 2: je moet het openstaand bedrag in één keer terugbetalen
  • 3: er is sprake van een kwijtschelding of een afboeking
  • 4. je bent onbereikbaar voor de kredietverstrekker
  • 5: er is sprake van een betalingsregeling voor een hypotheek

Achter een H codering staat geen cijfer. De H staat namelijk voor herstel: je hebt geen betalingsachterstand meer.

Hoe lang blijft codering H staan?

Bij een betalingsachterstand krijg je een A-codering. Nadat je deze betalingsachterstand hebt voldaan, verandert dit in een H notering. Deze code blijft 5 jaar lang na afloop van de lening staan. Veel mensen denken dat de codering eerder verdwijnt, maar dat is dus niet het geval. Hieronder een voorbeeld.

Je hebt in 2010 een lening met een looptijd van 10 jaar afgesloten. In 2019 heb je betalingsproblemen. Datzelfde jaar los je deze betalingsachterstand op. Je krijgt in 2019 een H van herstel. In 2020 is de lening volledig afgelost. Vanaf 2020 begint de termijn van 5 jaar te lopen. Je hebt dus tot en met 2025 een BKR registratie met codering H.

Geld lenen met BKR codering H

Je hebt dus een BKR-codering met H (herstel). Kun je met deze codering geld lenen? Ja, in veel gevallen wel. Houd er rekening mee dat de kredietaanvraag soms wat moeizamer verloopt. De kredietverstrekker kijkt naar de A-codering uit het verleden. Had je eerder een A1 codering, dan vormt dit geen probleem. Bij een A2 code kan het wat lastiger worden. Met een A4 code kun je het in veel gevallen wel vergeten. Je was namelijk onbereikbaar, en dat vinden kredietverstrekkers niet prettig. Met een A5 codering en nu een H codering kun je in veel gevallen gewoon geld lenen. Dit komt omdat een A5 code van tijdelijke aard is. Na de betalingsregeling verdwijnt deze code weer.

Goed vergelijken

Leningen vergelijken loont. Er zijn namelijk verschillende kredietverstrekkers of kredietbanken die allemaal weer anders met een BKR notering omgaan. Bovendien kan de rente per kredietverstrekker flink verschillen. Ook daarom is leningen vergelijken zo belangrijk.

Hoe doe je dat eigenlijk: leningen vergelijken? Soms ben je het overzicht kwijt. Welke kredietverstrekker heeft een lagere rente en wie heeft betere voorwaarden? Vind jij het ook zo lastig om een keuze te maken?

Hoe groot is de kans dat je een lening krijgt?

Dit is een moeilijke vraag! Of je een lening krijgt, hangt er namelijk van verschillende factoren af:

  • Hoogte van je inkomen
  • Woonsituatie (vaste lasten)
  • Lopende leningen
  • (Negatieve) BKR registratie

Wist je dat een positieve BKR registratie je kan helpen bij het krijgen van een lening? Hiermee laat je namelijk zien dat je geen betalingsachterstanden hebt, of de afgelopen 5 jaar hebt gehad. Dit werkt dus in je voordeel. Je ziet: geld lenen met BKR codering H is zeker mogelijk. Fijn om te weten, toch?

Mocht het toch niet lukken om een lening te krijgen, kijk dan eens naar een minilening.

Minilening bij Ferratum

Minikrediet bij Saldodipje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.