Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je hebt geen vast inkomen maar een uitkering. Misschien kom je wat geld tekort of staat er een grote uitgaven op de planning. Kan ik geld lenen met een uitkering? Dat je een uitkering hebt wil niet zeggen dat alle deuren gesloten blijven. Bij sommige aanbieders kun je onder bepaalde voorwaarden een lening afsluiten. Omdat je met een uitkering een risico voor een kunnen de kosten hoger liggen.

Verschillende soorten uitkeringen

Het maakt voor de aanvraag van een lening vaak uit welke soort uitkering je hebt. Dit zijn de meest voorkomende uitkeringen:

  • Bijstandsuitkering
  • WW uitkering (werkloosheidsuitkering)
  • WAO uitkering
  • WIA uitkering
  • AOW uitkering (algemeen ouderdomspensioen)

Bekijk dus eerst welke uitkering je hebt. Het is best mogelijk dat je meerdere uitkeringen naast elkaar hebt lopen. Ga in dit geval voor de uitkering met de hoogste uitbetaling. Deze neem je mee bij de aanvraag van een lening. Heb je inkomen naast je uitkering? Dan is dat mooi meegenomen want dankzij dit inkomen kun je meer lenen. Of is het makkelijker om een lening te krijgen.

Leenmogelijkheden met een uitkering

Kan ik geld lenen met een uitkering? Natuurlijk kan dat. Het is ten eerste belangrijk dat de uitkering een toekomst heeft. Dit betekent dat het niet om een kortlopende uitkering gaat, maar dat je deze uitkering gedurende minimaal 2 tot 3 jaar ontvangt.

Ook de hoogte van de uitkering speelt een belangrijke rol. Je moet namelijk voldoende inkomen hebben om de lening terug te betalen. Dit geldt niet alleen voor een uitkering maar ook voor een (vast) inkomen.

Heb je een partner met een inkomen? Dan heb je nog meer leenmogelijkheden. Je ziet, ook met een uitkering kun je geld lenen. Hieronder de verschillende uitkeringen en of je daadwerkelijk geld kunt lenen.

Bijstandsuitkering en geld lenen

Kun je met een bijstandsuitkering geld lenen? Met een bijstandsuitkering leef je van een minimum inkomen. Je merkt dat het vrij moeilijk is om hiervan rond te komen. Logisch dat je soms wat extra geld nodig hebt. Helaas kun je met een bijstandsuitkering geen normaal krediet afsluiten. Een minilening is wel geschikt voor jou. Hierbij leen je een bedrag tussen €50 en €1500. Dit bedrag betaal je in 30 tot 62 dagen terug (soms iets langer).

Bij een minilening vindt er geen inkomenstoets of BKR check plaats. Ook wordt je niet BKR geregistreerd. Hierdoor is een minilening geschikt voor (bijna) iedereen. Wel moet er iemand garant staan. De garantsteller betaalt jouw lening terug wanneer je dit zelf niet kunt. Vraag familie of vrienden of ze garant willen staan. Of je kiest voor een garantsteller via de aanbieder, dat kan natuurlijk ook. Hier betaal je extra voor. Vroeger waren er twee aanbieders van minileningen in Nederland. Dat is er tegenwoordig nog maar een: Saldodipje.

Geldlening met een WW uitkering

Ben je (tijdelijk) werkloos dan krijg je een WW uitkering. Tenminste, wanneer je in loondienst was en wanneer je aan de voorwaarden voor een WW-uitkering voldoet. Met een WW uitkering geld lenen is mogelijk. Dit kan echter alleen wanneer je partner een inkomen heeft. Een (krediet)bank mag een ww-uitkering namelijk niet als inkomen berekenen. Dit komt omdat een WW uitkering maximaal 24 maanden duurt.

Heeft je partner inkomen, bekijk dan of je in aanmerking komt voor een lening. Kijk wel even wie je partner is. Zijn jullie gehuwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap dan is het makkelijk om aan een lening te kopen. Wonen jullie samen dan moet je dit aan kunnen tonen. Wanneer jullie niet samenwonen en ook niet gehuwd/geregistreerd zijn dan is je partner niet zomaar je financiële partner.

WAO uitkering

Bij ziekte ontvang je een WAO uitkering. Deze loopt door tot aan het AOW pensioen. Met een WAO uitkering geld lenen is mogelijk. Hierbij is het belangrijk dat je aantoont hoe lang de uitkering loopt en hoe hoog deze is. Je moet dus inkomensgegevens aantonen.

WIA uitkering

Ook een WIA uitkering ontvang je bij ziekte. Net als bij de WAO uitkering kun je met de WIA uitkering geld lenen. Helaas kan dit niet overal. Er zijn kredietverstrekkers die er moeilijk over doen. Terwijl anderen je best willen helpen. Hoe je uitkering, hoe groter de kans op een lening.

Krediet aanvragen met een AOW uitkering

Kan ik geld lenen met een AOW uitkering? De AOW geldt als basispensioen. Deze uitkering is niet al te hoog, toch kun je hier geld mee lenen. Vooral wanneer er sprake is van een aanvullend pensioen. Afhankelijk van de woonlasten en de woonsituatie (met of zonder partner) sluit je heel eenvoudig een lening af. Het is wel belangrijk dat je deze lening voor het 75e levensjaar is afgelost.

Uitkering en looptijd van de lening

Kredietverstrekkers kijken goed naar de duur van de uitkering en de looptijd van de lening. Het is namelijk belangrijk dat je gedurende de uitkeringsperiode de lening kunt afbetalen. Duurt de uitkering bijvoorbeeld 5 jaar? Dan kun je geen lening afsluiten met een looptijd van 8 jaar. Na 5 jaar is het namelijk onzeker of en hoeveel uitkering je nog krijgt.

Heb je naast je uitkering ook nog een bron van inkomsten, dan wordt het allemaal een stuk gemakkelijker. Het hangt wel weer van de inkomsten af hoeveel je kunt lenen. Hoe hoger de inkomsten, hoe meer geld je mag lenen. Daarnaast speelt ook de inkomstenbron een rol. Een vast inkomen heeft de voorkeur. Ben je zelfstandige (zzp’er of ondernemer), dan moet je de jaarcijfers van de afgelopen drie jaren aantonen.

Succes met het vinden van een goede lening. Geef nooit op en blijf het proberen. Gewoon meerdere offertes aanvragen. Ik zeg altijd maar: nee heb je, ja kun je krijgen. Of andersom, het is maar net hoe positief of negatief je er tegenaan kijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.