Bijgewerkt: 27 maart 2023

Veel bedrijven doen het al: geld lenen met negatieve rente. Wordt dit voor particulieren ook mogelijk? Op deze manier kun je namelijk verdienen aan een lening. Hoe leuk is dat? Bekijk de voor- en nadelen van de negatieve rente.

Negatieve rente op staatsobligaties

Geld lenen kost geld. Nou ja, niet altijd. Halverwege 2019 is de rente op Nederlandse staatsobligaties negatief. Dit betekent dat de Nederlandse staat geld terugkrijgt wanneer het een lening afsluit. Goed nieuws voor de overheid, want ze willen op deze manier miljarden euro’s ophalen.

Verdienmodel voor bedrijven

Geld lenen met negatieve rente: bedrijven verdienen eraan. Omdat een bedrijf geen lening mag uitschrijven met een negatieve rente, hebben ze een iets andere constructie bedacht. Het bedrijf leent van een belegger €1000 met een rente van -0.5%. De belegger geeft het bedrijf geen €1000 maar €1005 (vanwege de negatieve rente). Het bedrijf betaalt de lening netjes terug: €1000. De overgebleven €5 mag het bedrijf zelf houden.

Lening moet een doel hebben

Er zit wel een addertje onder het gras: de lening moet een doel hebben. Zonder doel moet het bedrijf het geleende geld bij de bank stallen, en dát kost geld. Geld lenen met een negatieve rente is daarom alleen interessant voor bedrijven die de lening direct investeren.

Negatieve rente voor particulieren

Kan de gewone burger ook geld lenen met een negatieve rente? De lening met negatieve rente is vooralsnog alleen als hypotheek verkrijgbaar (2019). Niet in Nederland maar wel in Denemarken. Wie hier een hypotheek met een korte rentevaste periode afsluit, krijgt geld toe. De hypotheekverstrekker lost jaarlijks wat extra op de hypotheek af. Dat scheelt ongeveer €1500 per jaar aan extra aflossing.

De meeste mensen nemen een hypotheek met lange looptijd. Hierbij geldt een positieve rente Helaas is de hypotheek met negatieve rente in Nederland nog niet verkrijgbaar.

Persoonlijke lening met negatieve rente

De persoonlijke lening is de meest gekozen leenvorm door consumenten. Dankzij de persoonlijke lening is het mogelijk om een verbouwing, nieuwe auto of iets anders te financiëren. De rente van de persoonlijke lening staat lager dan die van het doorlopend krediet. GeldKip heeft gekeken of er een persoonlijke lening met negatieve rente verkrijgbaar is.

Ondanks de historisch lage rente is het nergens mogelijk om een persoonlijke lening met negatieve rente af te sluiten. Helaas maar waar. De laagst mogelijke rente bedraagt 3,90% (peildatum: september 2019).

Hierbij geldt: hoe meer je leent, hoe laat gaat de rente. Leen je een klein bedrag, dan zal de rente een stuk hoger liggen.

Is 3,9% rente veel? Nee, niet wanneer je dit met historische rentes vergelijkt. In 2009 bedroeg de rente over leningen 8,90% – 12,80%. Dat is een stuk meer dan de huidige rentestand! Lenen is in deze periode goedkoper, dat is een feit.

Goedkoopste persoonlijke lening (en doorlopend krediet) vinden

Let altijd goed op de rente en voorwaarden. Er zijn veel verschillende aanbieders, juist daarom is vergelijken zeer belangrijk. Sommige aanbieders zijn eigenlijk bemiddelaars: ze zoeken voor hun klanten naar een lening met de laagste rente. Dit bespaart je een hoop werk, omdat je een duidelijk overzicht krijgt toegestuurd. Vraag één of meerdere offertes aan en ontdek hoeveel je kunt lenen en wat de rente is.

Wat gebeurt er met de spaarrente?

We zitten allemaal te wachten op een lening met negatieve rente, omdat je zo goedkoop geld leent. De ECB verlaagt de rente om de economie te stimuleren. De huidige rente staat zo laag dat banken moeten betalen om hun overtollig geld bij de ECB onder te brengen. Hierdoor lenen banken hun geld liever uit, uiteraard tegen een zeer lage rente.

Jouw spaargeld komt bij de bank terecht. Wanneer de bank dit niet kan uitlenen, moet deze het spaargeld bij de ECB onderbrengen. Dit kost geld. Daarom verlagen banken de spaarrentes. Je krijgt anno 2019 minder dan 0,05% rente over je spaargeld. Banken zouden het liefst een negatieve spaarrente in rekening brengen. Toch zijn er veel banken die dit niet goed durven. De kans is namelijk groot dat mensen hun geld bij banken weghalen. Dit kan op de lange of korte termijn nadelige gevolgen hebben.

De ING bank is de eerste die over negatieve spaarrente nadenkt. Dit wil de ING in de vorm van een negatieve rente doen, maar ook door bijvoorbeeld extra kosten voor bankieren in rekening te brengen. Ook Rabobank en ABN-AMRO zijn met soortgelijke ontwikkelingen bezig. Het is eigenlijk te bizar voor woorden: een bank betalen om hier je geld onder te brengen.

Politiek Nederland bekijkt de mogelijkheden voor een eventueel verbod op negatieve rente. Dit verbod kent ook nadelen, omdat een bank dan op een andere manier kosten in rekening brengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.