Bijgewerkt: 27 maart 2023

Met een WIA-uitkering ben je langdurig ziek. Je krijgt deze uitkering omdat je door ziekte niet je oude loon kunt verdienen. Zit je in financiële nood? Dan is het soms nodig om een lening af te sluiten. Geld lenen met een WIA uitkering is niet vanzelfsprekend. De meeste kredietverstrekkers houden hun deur voor jou gesloten. Toch is het mogelijk om met een uitkering geld te lenen.

Hoe kredietverstrekkers tegen een WIA uitkering aankijken

Je hebt een WIA uitkering omdat je een chronische ziekte of aandoening hebt. Dat is iets waar je zelf niet voor kiest. Het is al vervelend genoeg dat je niet (volledig) aan het werk kunt. Of dat je inkomen er op achteruit gaat.

Dat kredietverstrekkers ook nog eens moeilijk gaan doen dat is extra vervelend. Je hebt tenslotte geld nodig, en het liefst op korte termijn.

Waarom doen kredietverstrekkers moeilijk wanneer je een WIA-uitkering hebt? Omdat dit niet als stabiel inkomen wordt gezien. Het is namelijk onzeker of je deze uitkering in de toekomst ook nog hebt. Bovendien kan de uitkering te laag zijn om voor een lening in aanmerking te komen.

Soms toch in de beoordeling meenemen

Sommige kredietverstrekkers willen een WIA-uitkering toch in hun beoordeling meenemen. Hiervoor is het nodig om zoveel mogelijk gegevens aan te leveren. Bijvoorbeeld hoe lang je ziek bent, sinds wanneer je de uitkering krijgt en wat je van de toekomst verwacht.

Daarnaast is het belangrijk dat je aangeeft dat je weer snel aan het werk wil. Of laat zien dat je hiermee bezig bent, bijvoorbeeld door sollicitaties aan te tonen. Of een re-integratieproject waar je middenin zit. Met een goed verhaal lukt het soms om toch een lening los te peuteren.

Andere opties

Lukt geld lenen door je wia uitkering niet bij een standaard bank of kredietverstrekker? Dan zijn er wat alternatieven om toch aan geld te komen.

Samen met je partner geld lenen

Wanneer jij een uitkering hebt en je partner inkomen, dan is het zeker mogelijk om een lening te krijgen. Je sluit een lening dan op een basis van het inkomen van je partner af. Je partner is degene waarmee je getrouwd bent of waarmee je een geregistreerd partnerschap hebt.

Wonen jullie ongehuwd of ongeregistreerd samen of misschien wel apart? Dan ziet een kredietverstrekker dit niet als je partner. De enige optie is dan dat je partner op zijn of haar naam een lening afsluit en vervolgens aan jou doorleent.

Persoonlijke lening voor mensen met een uitkering

Sommige kredietverstrekkers richten zich op mensen met een uitkering. Bij dit soort aanbieders is het mogelijk om een persoonlijke lening af te sluiten. Wel moet je er rekening mee houden dat de rente vaak hoger ligt dan bij een andere aanbieder. Dit komt omdat je vanwege je uitkering een hoger risico vormt.

De sociale bank

Heb je door je uitkering moeite om een lening te krijgen? Bij een sociale bank kun je soms een lening krijgen zondag dat je uitkering een probleem vormt. De sociale bank hanteert lagere rentetarieven. Houd er rekening mee dat een sociale bank bedoeld is voor mensen met schulden. Je spreekt in dit geval van een sociale kredietverlening. Het is dus geen methode om geld te lenen voor een luxe vakantie of een dure auto.

Kredietbank via de gemeente

In sommige gemeenten is een kredietbank aanwezig. Wanneer je een laag inkomen hebt kun je hier terecht. Meestal zijn de leningen van een kredietbank erg goedkoop. Ook de voorwaarden zijn gunstiger dan wanneer je bij een traditionele kredietverstrekker geld geleend.                   

Of je gemeente hieraan meedoet achterhaal je door het zelf te vragen. Neem hiervoor contact op met de gemeente waar je woont. Dus niet bij een andere gemeente. Kan de gemeente je geen lening verstrekken dan kunnen ze je vaak op een andere manier helpen om van je schulden af te komen.

Een minilening

Heb je niet zo’n groot bedrag nodig? Dan is een minilening een geschikte optie. De eerste keer mag je maximaal € 500 lenen. Je betaalt dit bedrag terug aan wanneer dit goed gaat mag je de volgende keer een groter bedrag lenen. Dit kan oplopen tot wel € 2500, als je dit ook nodig hebt.

De rente van een minilening of flitskrediet ligt wat hoger maar omdat je dit op korte termijn afbetaalt merk je hier weinig van. Wanneer je bijvoorbeeld € 800 leent dan betaal je binnen twee maanden in totaal € 809 terug. Persoonlijk vind ik dit wel meevallen. Bijkomend voordeel is dat je niet BKR geregistreerd of getoetst wordt.

Saldodipje is de enige aanbieder in Nederland die minileningen verstrekt.

Omdat je heel makkelijk een minilening afsluit is het verleidelijk om vaker geld te lenen. Laat je hier niet toe verleiden, leen alleen geld wanneer er geen andere manier is om je rekeningen of schulden te betalen.

Kopen op afbetaling

Geld lenen met een WIA-uitkering kan soms erg lastig zijn. Heb je behoefte aan een nieuwe smartphone, televisie of misschien wel een auto? Kijk dan eens of kopen op afbetaling mogelijk is. Je maakt direct gebruik van het product en betaalt dit in maandelijkse termijnen terug.

Kopen op afbetaling is mogelijk voor iedereen met een inkomen, dus ook wanneer je een uitkering hebt. Wel kan het dat je bij de ene winkel heel makkelijk op de pof kunt kopen, terwijl een andere winkel wat moeilijker over je wia uitkering doet. Het loont dus om bij verschillende winkels naar de voorwaarden te vragen.

Bezoek een pandjeshuis

Een pandjeshuis is een winkel of bedrijf waar je tijdelijk geld leent. Dit doe je in ruil voor een onderpand. Meestal gaat het om waardevolle goederen zoals sieraden of elektronica. Het pandjeshuis houdt het onderpand in bewaring totdat je de lening terugbetaald. Hierover betaal je rente en kosten.

Wanneer je de lening niet binnen de afgesproken termijn terugbetaald dan mag het pandjeshuis het onderpand verkopen. Dat ben je dan kwijt. Wanneer je zeker weet dat je de lening binnen de gestelde termijn terug kunt betalen dan is dit een ideale methode om aan geld te komen. Er wordt namelijk niet naar je uitkering gekeken. Bovendien ontvang je geen BKR-registratie.

Leen geld van familie of vrienden

Misschien wil familie of een goede vriend je helpen. Al helemaal wanneer het om niet al te grote bedragen gaat. Bijkomend voordeel is dat familie of vrienden vaak geen rente in rekening brengt.

Let op wanneer je een groot bedrag leent. Gaat het om enkele duizenden euro’s en betaal je hier geen rente over? Dan denkt de belastingdienst dat je een schenking hebt ontvangen. Hier moet je vrij veel belasting over betalen. Daarom is het goed om bij grote bedragen een leenovereenkomst op te stellen. Niet alleen voor de belastingdienst maar ook om de band tussen jou en familie of vrienden goed te houden.

Je ziet dat er genoeg methoden zijn om met een WIA uitkering een lening af te sluiten. Heb je zelf ideeën? Laat een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.