Je wil geld lenen voor een winkelpand. Hoeveel heb je nodig en hoe regel je de financiering? In ieder geval leuk dat je zo ondernemend bent. Ik laat je zien hoe de aankoop van een eigen winkelpand werkt.

Bedrijfshypotheek of zakelijke lening

Er zijn twee mogelijkheden: de bedrijfshypotheek of zakelijke lening. Wat is het verschil tussen beiden? Een bedrijfshypotheek is een lening waarbij het winkelpand als onderpand dient. Mocht je deze lening niet terug kunnen betalen, dan mag de bank het winkelpand verkopen. Bij een zakelijke lening (bedrijfsfinanciering) is er geen sprake van een onderpand.

Wat is beter? In veel gevallen is dit bedrijfshypotheek een betere keuze. In sommige gevallen lukt het niet om een bedrijfshypotheek rond te krijgen en moet je terugvallen op een zakelijke lening.

Financiering berekenen

Geld lenen voor een winkelpand: het begint met het berekenen van de benodigde financiering. Weet je al hoeveel je nodig hebt? Het gaat namelijk niet alleen om de aankoop van het winkelpand maar ook bijkomende kosten.

Eerst even over de btw. Over een nieuw pand (niet ouder dan 2 jaar) betaal je btw. Is het pand ouder dan 2 jaar dan is dit vrij van btw. Toch kun je samen met de verkoper bepalen dat je btw betaalt. Deze btw is aftrekbaar middels de voorbelasting. Met deze kosten moet je rekening houden:

  • Aankoopprijs winkelpand
  • Eventueel btw
  • 6% overdrachtsbelasting
  • Advieskosten (hypotheek)
  • Notariskosten
  • Verbouwing en inrichting winkelpand

Tel alle bijkomende kosten bij elkaar op. Dan weet je in ieder geval hoeveel je nodig hebt. Houd er rekening mee dat de bank een hypotheek voor de aankoop van het winkelpand verstrekt, maar niet altijd voor bijkomende kosten zoals de inrichting. Het kan dus best dat je dit op een andere manier moet financiëren.

Geld lenen voor winkelpand: alle mogelijkheden op een rij

Laten we eens naar de mogelijkheden kijken. Hieronder vind je alle opties met betrekking tot geld lenen voor een winkelpand.

Bedrijfshypotheek via de (eigen) bank

Het gemakkelijkste is wanneer je een hypotheek via de eigen bank afsluit. Heb je hier een zakelijke lening, dan kent de bank jouw bedrijfsgegevens. Je hebt in veel gevallen van minimaal 2 jaar jaarcijfers nodig. Draai je een positieve omzet, dan is de kans groter dat je een bedrijfshypotheek krijgt. Ben je startende ondernemer? Dan wordt het vaak lastig om bij de (eigen) bank een bedrijfshypotheek rond te krijgen. Dit geldt al helemaal als je als zzp’er aan de slag gaat.

Privé hypotheek

Bij de aankoop van een winkelpand kun je deze via het bedrijf of vanuit privé geld financiëren. Voor een BV is het altijd beter om dit via het bedrijf te financieren. Ga je voor privé geld, dan ben je ook privé eigenaar van het winkelpand. Zzp’ers komen hier altijd op uit. In andere gevallen heb je hier de vrije keuze in.

Ga je voor een privé financiering, dan is het beter om eens bij een vergelijken of vergelijkingssite te kijken.

Je kan natuurlijk ook een privé hypotheek bij je eigen bank afsluiten. Vaak loop je als zzp’er tegen dezelfde problemen aan.

Zakelijke lening om het bedrijfspand te financiëren

Een derde optie: een zakelijke lening. Dit is dus iets anders dan een bedrijfshypotheek. Met een zakelijke lening ben je veelal wat duurder uit maar het is wel gemakkelijker om deze te krijgen. Bij een kortlopende zakelijke leningen moet je zeker omzet hebben om deze lening terug te betalen. Voordeel is dat je met een kortlopende lening ook weer sneller van je financiële verplichtingen af bent.

Liever een zakelijke lening bij de eigen bank afsluiten? Dat kan. Houd er rekening mee dat de bank van minimaal 2 jaar de jaarcijfers wil zien. Bovendien zijn banken niet altijd gemakkelijk met het verstrekken van een bedrijfskrediet.

Maak een afspraak met een adviseur van de (eigen) bank. Deze bespreekt wat er allemaal mogelijk is. Bij sommige aanbieders hoef je geen afspraak te maken: je regelt het allemaal online.

Geld lenen voor winkelpand? Bespreek met je boekhouder of accountant de fiscale voor- en nadelen door. Ook niet onbelangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.