Alle woningen moeten van het gas af. Zonnepanelen zijn een goede investering. Geld lenen voor zonnepanelen: vaak de enige optie om dit te financieren. In dit artikel informatie over de besparing en hoe je hier een lening voor afsluit.

Waarom zonnepanelen?

Met zonnepanelen bespaar je veel op de energiekosten. Bovendien passen zonnepanelen binnen het gasloos wonen. Warmte van deze panelen wordt namelijk aan een warmtepomp boiler afgegeven, geschikt voor het verwarmen van de woning.

De terugverdientijd van zonnepanelen ligt op ongeveer 8 jaar. Het rendement bedraagt 6%: dit is meer dan op een spaarrekening. Met zes panelen bespaar je jaarlijks €370 op de energierekening. Heb je 18 panelen, dan bespaar je jaarlijks €1100. Hiermee zijn zonnepanelen een rendabele investering.

Wat kosten zonnepanelen?

Energiebesparende maatregelen kosten geld. Wat kosten zonnepanelen? Voor een volledig systeem met zes panelen betaal je ongeveer €3100. Een set van 18 panelen kost in totaal €7600. De btw mag je terugvragen. Dit betekent dat je €500 (6 panelen) tot €1400 (18 panelen) terugkrijgt.

Geld lenen voor zonnepanelen

Je bent tussen de €3100 en €7600 voor zonnepanelen kwijt. Hoe groter het gezin, hoe meer zonnepanelen je nodig hebt. Misschien wil je tegelijkertijd met de installatie van zonnepanelen nog andere energiebesparende maatregelen nemen. denk maar eens aan isolatie of de aanschaf van een warmtepomp/ warmtepompboiler. Een warmtepomp boiler kost ongeveer €3000 – €4000 inclusief plaatsing.

Heb je geen eigen spaargeld, dan kun je ook geld lenen voor zonnepanelen. Een lening is mogelijk vanaf €5000: hiermee financier je de aanschaf en installatie. Hoewel je over een lening rente betaalt, is het rendement op zonnepanelen vaak hoger. Het is hierbij wel belangrijk om voor de laagste kredietrente te gaan.

Welke lening voor zonnepanelen?

Er zijn twee leenvormen mogelijk: de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Daarnaast is er ook nog het WOZ-krediet: alleen voor huiseigenaren. Welke lening voor zonnepanelen is het meest geschikt? De persoonlijke lening heeft meer voordelen. Zo is de rente wat lager en staan de looptijd en rente vast. Hierdoor heb je meer zekerheid. Bij de persoonlijke lening ontvang je het leenbedrag in één keer op je rekening. Zo kun je direct de zonnepanelen financieren.

Het doorlopend krediet kent een wat hogere rente. Bij deze leenvorm ontvang je een geldbedrag op je rekening. Reeds afgeloste bedragen mag je opnieuw opnemen. Het doorlopend krediet is handig wanneer je vaker geld tekort komt.

Over het WOZ-krediet

Wat is WOZ-krediet? Deze kredietvorm is vergelijkbaar met een gewone lening, alleen krijg je korting op de rente. Het WOZ-krediet is alleen voor mensen met een koopwoning. De WOZ-waarde biedt extra zekerheid voor de kredietverstrekker, daarom krijg je korting op de rente. Belangrijk: bij een WOZ-krediet moet de WOZ waarde hoger zijn dan de hypotheek. De overwaarde van de woning geldt als onderpand. Wil je dit niet, ga dan voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Een lening aanvragen

Heb je plannen voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen? Dan is het belangrijk om ook gelijk de financiering te regelen. Een lening aanvragen kost niet veel tijd, toch moet je een aantal gegevens doorgeven. denk maar aan je persoonlijke gegevens, maar ook informatie over je inkomen.

De kredietverstrekker voert een BKR check uit. Hiermee bekijkt deze of je een lening kunt afsluiten. Het is namelijk niet de bedoeling dat je in financiële problemen komt. Een BKR check beschermt je dus eigenlijk. Zolang je geen betalingsachterstanden hebt, komen de meeste mensen zonder problemen door deze BKR toetsing.

Een lening aanvragen kan gewoon online. Bij de volgende twee aanbieders ontvang je een offerte van meerdere kredietbanken. Zo heb je gelijk een handig overzicht van verschillende rentes.

Goedkoopste zonnepanelen: verstandige keuze?

Zijn de goedkoopste zonnepanelen wel zo verstandig? Natuurlijk zijn low budget zonnepanelen interessant, maar goedkoop is vaak duurkoop. Let daarom op de volgende punten:

  • Kijk naar de hellingshoek en de plaats van installatie (in schaduw of zon)
  • Plaats zonnepanelen in zuidelijke richting, in ieder geval ergens tussen het oosten en het westen
  • Koop geen zonnepanelen uit Aziatische landen: fabrieksgarantie is vaak niets waard
  • Het aarde van metalen constructies is verplicht: doet de installateur dit?
  • Bekijk compleet pakket zonnepanelen (verschillende wattages)

Schaf je een compleet pakket aan, dan moet je deze zelf installeren. Je kunt natuurlijk ook een installateur vragen, maar zelf doen bespaart altijd op de kosten. Zorg wel dat je weet waar je mee bezig bent of vraag hulp.

Conclusie geld lenen voor zonnepanelen

Je hebt gezien wat zonnepanelen kosten en wat het jaarlijks oplevert. Geld lenen voor zonnepanelen is alleen interessant wanneer je voor een lage kredietrente gaat. Het is daarom belangrijk om goed te vergelijken. Vraag één of meerdere offertes aan en maak een keuze. Hierbij helpt het om een offerte aan te vragen bij één van bovenstaande aanbieders (vergelijkers), of om zelf op zoek te gaan naar een vergelijker. Je ontvangt een duidelijk overzicht van verschillende kredietbanken en de bijbehorende rentes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.