Bijgewerkt: 27 maart 2023

Om geld uit een automaat te halen heb je een bankpas nodig. Kun je geld pinnen zonder pinpas? Dit lijkt onmogelijk en toch kun je het doen. Dit doe je met behulp van je mobiele telefoon (smartphone). In de toekomst ga je dit steeds vaker tegen komen. Het is dus goed om je alvast voor te bereiden op pinnen zonder pinpas.

Betalen zonder bankpas

Velen zijn er al bekend mee: betalen zonder dat je de bankpas tevoorschijn haalt. Hierbij maak je gebruik van de smartphone-app van je bank. Je houdt de smartphone dichtbij de betaalautomaat om te betalen. Dit kan alleen met kleine en vooraf ingestelde bedragen.

Natuurlijk kan betalen zonder pinpas ook op andere manieren. Bijvoorbeeld middels een Tikkie of door het scannen van een QR-code. De laatste kom je steeds vaker binnen de horeca tegen.

Geld pinnen zonder pinpas

Geld afhalen oftewel pinnen doe je bij een geldautomaat. Tegenwoordig zijn er niet meer zoveel geldautomaten. Je vindt ze nog bij supermarkten maar op straat, tegen een gevel, verdwijnen ze langzaam. Ook een bank binnenlopen behoort niet meer tot de standaardmogelijkheden.

Geld pinnen zonder pinpas kan wel bij een geldautomaat. Verschillende banken bieden hier de mogelijkheid toe. Hieronder lees je hoe je dit doet.

Voorwaarden opnemen zonder betaalpas

Om geld te pinnen zonder betaalpas/pinpas heb je een betaalrekening bij een Nederlandse bank nodig. Je moet particuliere klant zijn en je hebt de speciale bank app geïnstalleerd. Ben je klant bij ABN AMRO dan moet je de ABN AMRO app op je smartphone hebben staan.

Let even goed op de bank waar je klant bent. Bij niet alle banken kun je geld pinnen zonder pinpas.

De QR-code op de geldautomaat scannen

Om geld op te nemen zonder pinpas moet je de QR-code die op de geldautomaat staat met je smartphone scannen. Kies allereerst voor de optie ‘zonder betaalpas’. Vervolgens krijg je een QR-code te zien die je met je smartphone moet scannen. Klik nu op de knop ‘doorgaan’, deze verschijnt automatisch op het scherm van je smartphone.

Heb je meerdere rekeningen? Dan moet je de gewenste rekening selecteren waar je geld van op wil nemen. Dit doe je door erop te tikken (op je smartphone).

Het bedrag kiezen

Wil je € 20, een bedrag van € 100 of misschien wel € 250 opnemen? Afhankelijk van de bank zie je verschillende bedragen op het scherm van je smartphone staan. Selecteer het bedrag dat je op wil nemen.

De transactie bevestigen

Hierna moet je laten weten dat je het eens bent met de transactie. Hiervoor log je met je identificatiecode in. Dit doe je ook via je smartphone, dus niet via het scherm van de betaalautomaat. Wanneer je de order bevestigt verschijnt het geld uit de geldautomaat.

Bij welke bank kan ik geld opnemen zonder pinpas?

Sinds september 2022 kunnen ABN AMRO klanten geld pinnen zonder pinpas. Het is hiermee de eerste bank in Nederland die dit aanbiedt. Deze mogelijkheid is alleen bij Nederlandse geldautomaten. Ben je in het buitenland dan heb je nog steeds een pinpas nodig.

In de toekomst zullen meer banken deze functie aanbieden. Houd de nieuwsberichten van je eigen bank goed in de gaten.

Geld opnemen bij een kantoor

Ben je de pincode kwijt of vind je het niet fijn om ergens te pinnen? Dan kun je ook geld opnemen bij een kantoor. Dit kan alleen bij het kantoor waar je al je bankzaken regelt. Heb je bijvoorbeeld een betaalrekening bij de ING dan moet je geld opnemen bij een ING kantoor. Rabobankklanten nemen geld op bij een Rabobank kantoor.

Om geld bij een kantoor op te nemen neem je de volgende twee dingen mee:

  • Je betaalpas
  • Je identiteitskaart of paspoort

Kijk goed of in jouw woonplaats nog een fysiek kantoor aanwezig is. Sinds het jaar 2010 zijn er heel veel kantoren verdwenen. De kantoren die over zijn gebleven werken vaak alleen op afspraak.

Misschien heb je een groot bedrag nodig. Het is niet altijd mogelijk om bij het bankkantoor geld te halen wanneer het om grote bedragen gaat. Dit doen banken om witwassen tegen te gaan. Wil je toch grote bedragen opnemen, neem dan contact op met je eigen bank. Vervolgens verschijn je aan de balie waar je geld opneemt.

Hier vind je geldautomaten

Geldautomaten kom je niet overal meer tegen. Toch zijn ze er wel. Onder andere de geldautomaten van Geldmaat, deze zitten verspreid in verschillende winkelcentra. Ook vind je geldautomaten in de winkels van Bruna, Primera, Albert Heijn en The Readshop. Vaak ook in andere supermarkten.

Wil je muntgeld opnemen? Dit kan bij de speciale muntautomaten die je in de bouwmarkten van Gamma en Karwei tegen komt. Let op want niet elke vestiging heeft een geldautomaat.

Wat te doen als er geen geld uit de automaat komt?

Of je nu met je betaalpas geld opneemt of je pint geld zonder pinpas: het geld moet uit de automaat komen. Wanneer je met je smartphone geld pint dan wil het wel eens gebeuren dat je niet alle stappen goed doorloopt. In dit geval komt er geen geld uitautomaat. Herhaal de stappen zorgvuldig.

Alles goed doorlopen of pin je geld met je pinpas? Wanneer er geen geld uit de automaat komt kunnen er drie dingen aan de hand zijn:

  • Er is sprake van een storing
  • Er zit geen papiergeld meer in de automaat
  • Je bent opgelicht

Bij een storing kun je het beste contact opnemen met het telefoonnummer dat je op de automaat ziet staan. Blijf ondertussen wel bij de automaat staan en laat je zeker niet wegjagen.

Soms zit er geen papiergeld meer in de automaat. Normaal gesproken moet de automaat dit herkennen en opnames blokkeren. Het kan toch dat je de transactie bijna voltooid hebt en dat er dan pas een melding verschijnt dat er geen papiergeld meer aanwezig is. Breek de transactie af.

Heb je de transactie al voltooid en komt er geen geld uit de automaat? Bel met de bank of de beheerder van de automaat. Het telefoonnummer staat altijd op de automaat vermeld.

Waarschuwing: welk nummer je ook belt, geef nooit je pincode door. Een bankmedewerker zal hier niet om vragen.

Het kan ook dat je bent opgelicht. Ook in dit geval is het belangrijk om bij de geldautomaat te blijven staan. Bel direct met de politie. Loop niet de bank binnen om het personeel te waarschuwen. Criminelen kunnen er dan snel met je geld vandoor gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.