Bijgewerkt: 27 maart 2023

Jongeren mogen geen fulltime baan hebben, werk wordt als bijbaan gezien. School blijft op deze leeftijd het belangrijkst en is zelfs verplicht. Wil je geld verdienen als je 10 jaar oud bent, dan zijn er een aantal geschikte klusjes. Let op: officieel mag je niet bij een bedrijf werkzaam zijn.

Werken vanaf de leeftijd van 13 jaar

De Nederlandse wetgeving zegt dat je pas vanaf je 13e klusjes mag doen. Dit mag bij een bedrijf zoals een winkel, een fabriek of binnen de horeca. Kinderen van 13 of 14 jaar oud mogen bepaalde werkzaamheden niet uitvoeren. Wat ze wel mogen is niet- industrieel werk zoals vakken vullen of het bezorgen van reclameblaadjes. Ook auto’s wassen, dieren verzorgen of oppassen op een baby/kind is toegestaan.

Hebben: spaarpot voor al het verdiende geld

Zo kun je geld verdienen wanneer je 10 jaar oud bent

Voor alle kinderen tot 15 jaar oud geldt dat ze geen industrieel werk mogen doen. Ze mogen dus niet met of bij machines werken. Vaak wordt gezegd dat kinderen ook niet in een fabriek mogen werken maar dit klopt niet helemaal. Ze mogen bijvoorbeeld wel de honden die op het erf van een fabriek rondlopen, uitlaten of verzorgen. En ze mogen ook het magazijn vegen, zolang dit maar niet in de buurt van machines is.

Wanneer je 10 jaar oud bent mag je officieel niet bij een bedrijf werkzaam zijn. Dit betekent dat je geen vakken kunt vullen in een winkel en ook niet mag helpen binnen de landbouw. Maar wat mag of kan dan wel? Hieronder enkele mogelijkheden.

De hond van de buren, familie of vrienden uitlaten

Een leuk klusje en geschikt voor 10-jarigen is het uitlaten van honden. Omdat je op de leeftijd van 10 jaar nog niet over voldoende kracht beschikt, zijn alleen kleine hondenrassen geschikt. Een enthousiaste labrador of een sterke bouvier uitlaten zit er niet bij. Wandel met één hond tegelijk, zeker niet met meerdere dieren. Het is belangrijk dat de hond altijd aangelijnd blijft. Honden zien jonge kinderen namelijk nog niet als leider.

Fiets, scooter of auto wassen

Geld verdienen op deze leeftijd kan soms lastig zijn. Voor kinderen in deze leeftijdsgroep is het leuk om een fiets, scooter, brommer of auto te wassen. Dit mag niet in een bedrijf dus zeker niet bij een fietshandelaar of garage. Maar wel bij familie, vrienden of mensen uit de straat. Met het wassen van een voertuig verdient een tienjarige tussen de € 3 en € 5.

Laat het wassen altijd onder toezicht gebeuren. Vooral bij auto’s is het belangrijk dat het wassen zorgvuldig en zonder krassen gebeurt.

Helpen in de tuinbouw (of landbouw)

Boeren of tuinders mogen geen tienjarige kinderen laten werken. Maar wanneer het om een familiebedrijf gaat, kan een kind van deze leeftijd best een handje helpen. Door het wat geld na het werk toe te stoppen, ontstaat er een leuke bijverdienste. Let op: werken met machines is niet toegestaan! Maar aardbeien plukken of prei poten kan natuurlijk wel.

De tuin of het erf onderhouden

Een jongen of meisje van tien kan makkelijk klusjes in de tuin doen. Denk hierbij aan het vegen van de stoep, het tuinpad of het erf. Maar ook onkruid wieden, hoewel dit niet te lang achter elkaar mag. Bovendien kan iemand van deze leeftijd helpen bij het planten van kruiden, groenten, fruit, bloemen of sierplanten. Het moet wel om ondersteunende werkzaamheden gaan, en tienjarige mag niet al het werk alleen doen. Bovendien is dit ook onmogelijk want het zal zelden voorkomen dat een kind al voldoende verstand van de tuin of de moestuin heeft.

Waarschuwing: gras maaien is niet toegestaan, net als de heg knippen met een (elektrische) heggenschaar. Andere gevaarlijk gereedschap zijn de bijl, zaag, tang en al het elektrisch gereedschap (bekabeld of op batterij).

Dieren voeren of verzorgen

Op een kinderboerderij is het soms mogelijk om op tienjarige leeftijd mee te helpen bij lichte werkzaamheden. Het gaat dan om het voeren van dieren, de vacht borstelen of ermee wandelen. Ook hokken schoonmaken kan tot de klusjes behoren. Een kinderboerderij werkt vrijwel altijd met vrijwilligers. Dit betekent dat het kind geen financiële vergoeding ontvangt, maar vaak wel wat lekkers en iets te drinken. Daar staat ook tegenover dat het kind altijd welkom is en er een leuke bezigheid aan overhoudt.

Dieren voeren of verzorgen kan natuurlijk ook als betaald klusje, voor familie of vrienden. Het is niet aan te raden om een tienjarige de volledige verantwoording over een of meerdere dieren te geven. Mocht het om verzorging tijdens de vakantie gaan dan moet dit zeker onder toezicht van een volwassene gebeuren.

In crypto handelen

Steeds meer jongeren zijn bekend met bitcoin en andere cryptocurrency. Er zijn zelfs kinderen die er actief in handelen. Omdat een kind geen handelsaccount mag aanmaken, gebeurt dit vaak onder naam van een van de ouders of een volwassen broer/zus. Deze handelt dan voor of in overleg met het kind. Maak een account aan bij Bitvavo en betaal over de eerste € 1000 geen handelskosten.

Meld je aan bij Bitvavo

Let op: handelen in crypto is risicovol. Je kunt je inleg kwijtraken, maar er zijn ook kids die het weten te verdubbelen (of zelfs nog wel meer).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.