Bijgewerkt: 27 maart 2023

Hoeveel verdient een spion en hoe word je er een?

Het mysterieuze figuur dat in het donker om een hoekje gluurt. Met zijn verrekijker, technische kennis en apparatuur verzamelt hij in het geheim informatie. Velen worden geïnspireerd door spionnenfilms zoals James Bond. Zie je het wel zitten om geld te verdienen als spion? Ontdek hoe je een carrière als spion opbouwt en wat je ermee verdient.

Wat doet een spion?

Als spion verzamel je vertrouwelijke informatie. Dit kan in opdracht van een particulier, een bedrijf, organisatie of een land zijn. Het kan dus best dat je voor de overheid werkt of voor je buurman. Hier zit heel veel tussen.

De informatie die je verzamelt geef je aan de opdrachtgever door. Dat kan van alles zijn, van informatie omtrent militaire activiteiten van een land tot politieke plannen die een regering maakt. Maar ook geheime technologieën of activiteiten die een bedrijf of een particulier uitvoert.

Een spion lijkt een beetje op een detective. Met dat verschil dat een spion vaak infiltreert. Hij doet net alsof hij ergens bij hoort en komt op deze manier aan vertrouwelijke informatie. Terwijl een detective toch meer op afstand blijft.

In Nederland of in het buitenland werken

Werken als spion kan overal. Gewoon in Nederland, in België of in een ander Europees land. Maar zelfs in of vanuit het buitenland. Dankzij het internet is het mogelijk om wereldwijd aan de slag te gaan. Maar alleen wanneer je een digitale spion bent. De meeste spionnen moeten toch op locatie aanwezig zijn.

Kansen op een baan als spion

Is er überhaupt wel vraag naar spionnen? Ja, er zijn verschillende organisaties die spionnen in dienst hebben. Bijvoorbeeld de CIA, de Mossad of de M16. Dat zijn niet direct organisaties waar je even op een vacature solliciteert. Meestal kom je hier via via terecht.

Er zijn ook beveiligingsbedrijven die met spionnen werken. Deze worden ingezet voor commerciële doeleinden. Bijvoorbeeld om werknemers te controleren, zoals bij verdenking op fraude. Dus ja: er is zeker een kans op een baan als spion.

Zoveel verdien je als spion

Geld verdienen als spion, hoe spannend is dat? Een van de meest opwindende aspecten is het salaris. Je kunt als spion namelijk ontzettend veel verdienen. De exacte inkomsten zijn lastig te voorspellen. Dit komt omdat je specialisatie, het land waar je werkt en ervaring meespelen. Wel kan ik een indicatie geven.

In de Verenigde Staten verdient een beginnende CIA-agent ongeveer $ 52.000 tot wel $ 81.000 per jaar. Oké, dat is misschien minder dan je verwacht had. Een Nederlandse spion die nog maar net begint verdient tussen de € 45.000 en € 75.000. Ook dit voldoet misschien niet aan je verwachting.

Bedenk dat een ervaren spion € 135.000 of meer per jaar verdient. Het kan dus flink oplopen. Overigens zijn er ook veel zelfstandig werkende spionnen. Die kunnen soms meer dan € 150.000 per jaar verdienen.

Een opleiding volgen

Stel je voor dat je naar een spionnenschool gaat.  En dan uiteindelijk een diploma als professioneel spion behaalt. Nee, dat bestaat niet. Wel zijn er wat opleidingen die je helpen om in je carrière als spion te groeien.

De eerste opleiding is criminologie. Dit is een opleiding die zich op criminaliteit en strafrecht richt. Misschien denk je dat dit iets voor een aankomende jurist of advocaat is maar dit soort informatie komt als spion ook heel goed van pas.

Inlichtingen- en veiligheidsstudies zijn ook geschikt. Je leert alles over spionage en inlichtingenwerk, informatieanalyse en andere belangrijke zaken.

Met een militaire opleiding leer je de juiste tactieken en strategieën. Die heb je zeker nodig wanneer je als spion aan de slag gaat.

Als spion merk je vaak in het buitenland. Dan is het wel handig om een taalcursus of een cultuurstudie te volgen. Je moet immers alles over het andere land weten. Om goed te infiltreren moet je de andere taal vloeiend spreken.

Als laatste heb je nog de opleiding cybersecurity. Dit is vooral voor digitale spionage erg interessant. Je leert veel over cyberaanvallen en hoe je een goede digitale beveiliging opzet. Dit betekent ook hoe je deze digitale beveiliging openbreekt.

over welke vaardigheden moet je beschikken?

Moet je sterk, slim of snel zijn? Wil je geld verdienen als spion dan moet je over een aantal vaardigheden beschikken. Dat zijn:

  • goede communicatievaardigheden. Wel zo makkelijk bij het verzamelen van informatie en wanneer je een rapport uit moet brengen.
  • Relaties opbouwen. Je gaat veel met mensen om en je moet vertrouwen bij hen opwekken. Je beschikt dus over goede sociale vaardigheden.
  • Flexibiliteit. Je moet snel kunnen schakelen en je aan kunnen passen.
  • Sterk analytisch vermogen. Je krijgt soms veel informatie binnen en die moet je direct kunnen analyseren en verwerken. In je hoofd, later zet je dit op papier of digitaal vast.
  • Onopvallend zijn. Ook wel belangrijk want je moet als spion niet te veel opvallen. Je moet als elk ander lijken.

Natuurlijk is het handig wanneer je over een goede gezondheid en conditie beschikt. Je hebt er niks aan wanneer je in een noodsituatie nog geen 10 meter ver komt, omdat je helemaal buiten adem bent.

Vergelijkbare beroepen

vind je geld verdienen als spion net iets te spannend? Er zijn wat beroepen die de nodige spanning bieden en ook goed verdienen. Dit zijn vijf vergelijkbare beroepen:

  1. Undercoveragent
  2. Beveiligingsadviseur
  3. Politieagent
  4. Diplomaat
  5. Inlichtingenanalist

Met deze jobs verzamel of analyseer je informatie, lost misdaden op of zorgt voor een goede beveiliging.

Vacatures waarin een spion wordt gevraagd

Heb je het al eens op een vacaturesite of bij een uitzendbureau zien staan: spion gevraagd. Nee, dit soort vacatures kom je niet zomaar tegen. Het is namelijk een geheim beroep. Toch zijn er wel degelijk vacatures waarin een spion wordt gevraagd. Deze vacatures worden door inlichtingendiensten en overheidsinstanties aangeboden.

Niet altijd wordt direct om een spion gevraagd. Soms is de organisatie op zoek naar een inlichtingenanalist, een inlichtingenofficier of een cybersecurity specialist. Maar het kan ook dat er om een geheimagent wordt gevraagd. Vacatures kom je niet zomaar online kregen. Meestal loop je er via via tegenaan, waarbij je gebruik maakt van een goed opgebouwd netwerk.

Het is ook mogelijk om bepaalde bedrijven of organisaties rechtstreeks te benaderen. Bijvoorbeeld een (digitaal) beveiligingsbedrijf of een grote organisatie. Er is altijd een kans dat ze een cybersecurity specialist of spion kunnen gebruiken.

Het gevaar van dit werk

Veel spionnen vinden hun werk leuk en uitdagend. Toch kan het ook gevaarlijk zijn. Je moet complexe problemen oplossen en soms beland je in gevaarlijke situaties. Je speelt ook een belangrijke rol in de nationale en internationale veiligheid. Het is belangrijk om met dit soort risico’s rekening te houden. Houd ook rekening met de stress die dit werk met zich meebrengt. Je kunt altijd te maken krijgen met geweld en intimidatie.

Waarom het zo leuk is

Ondanks de mogelijke gevaren is het ook een leuk en uitdagend beroep. Op voorwaarde dat je stressbestendig bent en rekening houdt met de risico’s. Bovendien moet je in staat zijn om dingen geheim te houden. Dit betekent dat je informatie nooit met vrienden of familie mag delen. Vaak moet je ook je ware identiteit verbergen. Anderen mogen niet weten dat je spion bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.