Het geheim van financiële groei

Je hoort steeds vaker van mensen die naast hun baan op een andere manier geld verdienen. Dit doen ze door ergens in te investeren. Denk hierbij aan crypto (steeds meer Nederlanders doen dit), aandelen of investeren in vastgoed.

Wil je geld verdienen door te investeren? Ik zet wat mogelijkheden op een rij. Ook laat ik zien of deze investering zijn geld waard is.

Investeer geld in aandelen

Meer dan 2 miljoen Nederlanders investeert in aandelen of effecten. Dit aantal is sinds 2020 fors gestegen, toen waren het nog 1,6 miljoen mensen.

De meest populaire aandelen bij Nederlandse beleggers zijn Shell, ING, ASML, Aydin, ABN AMRO en Tesla.

Het is lastig om te zeggen wat het rendement op aandelen is. Vaak wordt gekeken naar het jaarlijks gemiddelde rendement. In 2022 komt het gemiddeld rendement op ongeveer 9% uit. Een goed rendement ligt ergens tussen de 6% en 10% per jaar. Dat is meer dan op een spaarrekening.

Naast aandelen richten beleggers zich ook op effecten. Dit zijn verhandelbare rechten en/of plichten met een financiële waarde waaronder aandelen, opties, obligaties en termijncontracten.

Rendement op rendement: een groot succes bij beleggers

Wil je geld verdienen met je investering, denk dan eens aan het rendement-op-rendement effect. Hierbij laat je de investering voor langere periode staan. Je ontvangt niet alleen rendement over je inleg, maar ook over het rendement dat je al ontvangen hebt.

Stel dat het rendement op 8% per jaar ligt. Je legt € 1000 in, dus na het eerste jaar ontvang je € 80 aan rendement. Dat is in totaal € 1080. Je zou denken dat je na het tweede jaar € 160 aan rendement hebt, maar dit klopt niet. Je ontvangt namelijk 8% over hetgeen je al hebt: € 1080. Na het tweede jaar heb je dus geen € 1160 maar € 1166,40.

Dat is het rendement-op-rendement effect. Je vermogen groeit zonder dat je hier iets voor doet. Let op: beleggen brengt financiële risico’s met zich mee. Rendementen zijn dan ook nooit gegarandeerd.

Investeren in ETF’s

ETF is de afkorting van Exchange Traded Funds, dit zijn indextrackers. Deze fondsen volgen een specifieke index. ETF’s worden op de beurs verhandeld. Beleggen in ETF is geschikt voor mensen die wat meer rust willen. Het koersverloop van een ETF is niet zo heftig. Een index of grondstof kan immers niet failliet gaan.

Vaak valt een grote groep bedrijven onder één ETF. Natuurlijk kan een van die bedrijven failliet gaan, maar dit heeft slechts een kleine invloed op de koers van het ETF. Een ander voordeel van ETF’s is dat ze voordeliger zijn en meer flexibiliteit kennen.

Handelen in cryptocurrency

Vooral op social media zie je veel berichten omtrent cryptocurrency voorbijkomen. Iedereen kan hierin handelen want er is geen controle op. Bij het aanmaken van een handelsaccount moet je wel jezelf identificeren, dit is wereldwijd verplicht. Het maakt dus niet uit of je een account bij een Nederlandse beurs aanmaakt, of voor een buitenlandse beurs kiest.

Wel is het zo dat Nederlandse beurzen je tegoeden beter beschermen. Bitvavo (Nederlands) beschermt gebruikers financieel goed, beter dan bij veel andere beurzen. Ook zijn de handelskosten hier betrekkelijk laag (0,25%).

Betaal tijdelijk over de eerste € 1000 geen handelskosten. Maak een account aan bij Bitvavo en ontvang deze bonus (alleen geldig via de link).

In 2018 lag het gemiddeld rendement op 165%. In 2022 bracht het een stuk lager, maar nog altijd fors hoger dan bij aandelen. Naar schatting handelen ongeveer 1,8 miljoen Nederlanders in crypto.

Investeer geld in vastgoed (onroerend goed)

Koop een eengezinswoning en verhuren deze, dit is een strategie die inkomsten kan opleveren. Maar alleen wanneer de huurbetaling je hypotheek, verzekering, belastingen en onderhoud dekt. Voor velen zal dit niet het geval zijn, waardoor een woning kopen en verhuren niet de beste investering is.

Dat wordt het wel wanneer je over eigen geld beschikt. Hiermee bespaar je op de hypotheek, waardoor de overheadkosten laag zijn.

Mensen die woningen kopen en verhuren worden huisjesmelkers genoemd. Door een nieuwe wet kunnen gemeenten een verhuurvergunning verplicht stellen. Dit betekent dat je zonder vergunning geen woning meer mag verhuren. Wil je investeren in vastgoed, dan is het belangrijk om vooraf bij de gemeente informatie in te winnen.

Een andere manier om geld te investeren in vastgoed is de aankoop van u of meerdere vakantiewoningen. Er staan betrekkelijk weinig vakantiehuisjes in Nederland te koop. Een klein aanbod betekent hogere kostprijzen, maar hier kun je ook weer op verdienen i. S dit doe je door de vakantiewoning te verhuren en uiteindelijk tegen een fors hoger bedrag te verkopen.

Andere methoden om geld te verdienen met vastgoed is je geld uitlenen aan vastgoedinvesteerders. Ook kun je een eigen vastgoedbeheerbedrijf starten.

Investeren in bedrijven

Je kunt ook geld verdienen door te investeren in bedrijven. Vaak wordt dan aan aandelen gedacht, maar er zijn ook andere manieren om je geld mee te verdienen. Startende bedrijven (start-ups) zijn op zoek naar een startkapitaal. Dat kunnen ze niet altijd via de bank krijgen. Door je als investeerder aan te melden raak je betrokken bij het bedrijf.

Het bedrijf gaat in feite een lening bij je aan en betaalt dit met rente terug. Het kan ook dat je aanspraak maakt op aandelen of een deel van de winst. Het is niet zo dat je met je investering van de een op de andere dag rijk wordt. Maar er is wel een goede methode om een passief inkomen te creëren.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.