Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je vuilnis is euro’s waard! Geld verdienen met afval en het milieu een handje helpen: hoe leuk is dat? Is al die rommel toch nog ergens goed voor. Lees hoe je rijk wordt met verschillende soorten afval zoals plastic, papier, ijzer en nog veel meer.

Afval: de cijfers

Voordat je overgaat tot geld verdienen met afval, is het belangrijk om te weten hoeveel afval we produceren en wat we ermee doen. Daarom hieronder wat afval cijfers op een rij:

 • We gooien jaarlijks 487 kg afvallen per persoon weg
 • 274 kg afval bestaat uit gescheiden afval (papier, plastic glas etc.)
 • Bijna 70% van het papier en glas gaat naar de papierbak of glasbak
 • Ruim 60% van het gft wordt gescheiden

Ondanks dat we al veel afval scheiden, kan het nog veel beter. Wat gebeurt er eigenlijk met het gescheiden afval? Deze materialen worden gerecycled. Ze dienen als grondstoffen voor nieuwe producten. Dit bespaart fabrikanten weer op de aanschaf van nieuwe grondstoffen. Juist hierdoor is er veel vraag naar afvalproducten. Dat is mooi, want jij kunt er geld mee verdienen.

Afvalstoffenheffing en variabele lasten

Ieder gezin in Nederland betaalt afvalstoffenheffing. Dit is een belasting op het afval dat je produceert. Helaas kun je de kosten van afvalstoffenheffing niet omlaag brengen. Wél kun je iets aan de variabele lasten doen. Dit zijn de kosten die je betaalt voor alle keren dat je de container (kliko) aanbiedt. Door het scheiden van afval hoef je de kliko minder vaak aan de straat te zetten. Bovendien verdien je ook nog eens geld met gescheiden afval.

Geld verdienen met afval

Hoe werkt dat nu: geld verdienen met afval? In sommige gevallen bespaar je door afvalscheiding, in andere gevallen ontvang je hier geld voor. Hieronder alle methoden op een rij.

Gft-afval – compost verkopen

Bijna alle gemeenten werken met een aparte gft-container en restcontainer. De gft-container zet je wekelijks of tweewekelijks aan de straat. Het bedrijf dat het ophaalt maakt hier compost van. Helaas kost dit proces jou wel geld. Wees slim en maak je eigen compost of. Geschikt voor je volkstuin, maar ook voor de wederverkoop. Zo verdien je geld met je gft-afval:

 1. Koop een composteerbak of compostvat (zie boodschappenlijst hieronder)
 2. Verzamel hier (weinig) tuinafval met bij voorkeur veel keukenafval in
 3. Steek een of twee keer per week met een beluchtingsstok zo diep mogelijk recht naar beneden en draai de stok een kwartslag

Het duurt 6 – 12 maanden voordat de compost bruikbaar is. Hoe hoger de zuurgraad, hoe langer het duurt. Af en toe kalk toevoegen versnelt het proces.

Gebruik de compost voor je eigen tuin of moestuin. Compost verkopen kan natuurlijk ook. Het levert niet veel op, ongeveer 10 cent per liter. Maar goed, aan de andere kant bespaar je weer op het aanleveren van gft-afval aan de gemeente.

Boodschappenlijst:

Composteerbak

Compostmaker

Kalk

Oud papier inleveren

Papierhandelaren en papierfabrieken komen graag het oud papier ophalen. Dit dient als grondstof (pulp) voor nieuwe papierproducten. Denk maar eens aan wc-papier, schrijfblokken en nog veel meer. Verzamel je heel wat oud papier/ karton? Als particulier ontvang je hier gemiddeld 4,5 cent per kilo voor. Karton levert je ongeveer 3 cent per kilo op. Voor kantoren is het inleveren van kantoorpapier (kleurschrijf) nog interessanter: dit levert gemiddeld 9 cent per kilo op. Let op: inzamelingsbedrijven betalen per 1000 kilo. Je zult dus heel wat moeten verzamelen. Vraag ook eens bij de papierfabriek in jouw buurt: die betalen soms per kilo.

Plastic inleveren

Plastic verpakkingen lever je apart in. Bij veel gemeenten gaat dit samen met drinkpakken en metalenverpakkingen (blik). Kun je ook geld verdienen met plastic? Doet jouw gemeente mee met afvalloont.nl, dan verdien je geld door het scheiden van plastic. Je ontvangt hier een vergoeding van 13 tot 15 cent per kilo voor. Niet alle gemeenten doen hieraan mee, maar Rotterdam, Barendrecht, Den Haag en een aantal andere gemeenten in ieder geval wel.

Oud ijzer: prijs per kilo

De prijs van oud ijzer wordt bepaald door vraag en aanbod. Er zijn veel particulieren of jonge ondernemers die zich alleen maar bezighouden met het ophalen van oud ijzer, rvs en lood. De dagprijs wisselt, maar dit ontvang je ongeveer per kilo:

 • IJzer: 12 – 18 cent per kg
 • Rvs 304 70 – 80 cent per kg
 • Lood: €1,20 – €1,30 per kg
 • Zink: €1,50 – €1,60 per kg
 • Koper rood: €4,10 – €4,30 per kg

Je ziet dat je heel wat kunt verdienen met het ophalen van oud ijzer en andere metalen. Wil je oud ijzer verkopen? Dit kan via een metaalhandel.

Geld verdienen met hout

Ook hout levert wat op. Het is namelijk een uitstekend bouwmateriaal voor verschillende producten, bouwwerken en nog veel meer. Ben je handig met gereedschap en ook nog eens creatief? Maak houten speelgoed, meubels of producten op bestelling. Dit kan gewoon met ingezameld (afval)hout.

Je kunt natuurlijk ook een handel in hout beginnen. Populaire houtsoorten zijn steigerplanken, hardhouten vloerplanken en Douglas hout. Er zijn altijd wel mensen die wat restjes houtplanken hebben liggen en hier graag vanaf willen. Jij haalt het gratis op en je verdient er geld mee.

Overige afvalsoorten

Met welk afval kun je nog meer geld verdienen? Dit kan met textiel, frituurvet of klein elektrisch afval. Let ook goed op lege flessen en statiegeld. Verder kun je oude meubels ophalen, deze opknappen en weer doorverkopen. Je ziet: afval is geld waard. Wil je meer tips op de hoogte blijven? Volg GeldKip op Facebook en word lid van de community.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.