Bijgewerkt: 27 maart 2023

Nee, geld verdienen met cashback is geen methode om stinkend rijk te worden. Sterker nog: door de cashback methode geef je misschien veel te veel geld uit. Het is een methode waarbij je een vergoeding of terugbetaling over je online aankopen ontvangt. Dat klinkt geweldig maar eigenlijk is het dat helemaal niet.

Spaarprogramma’s en cashback

In de jaren 90 ontstonden de eerste spaarprogramma’s. Je kon toen geld verdienen door een tijdje naar een advertentie te kijken, ergens op te klikken of een e-mail te lezen. De verdiensten konden oplopen tot wel meer dan 50 euro per maand.

Veel spaarprogramma’s werken nog steeds op een vergelijkbare methode. Daar is geld verdienen met cashback bijgekomen. Juist dat vormt een groot risico want het kan je ontzettend veel geld kosten.

Zo werkt geld verdienen met cashback

Eigenlijk is cashback niks anders dan een beloning omdat je online aankopen doet. Je ontvangt 2 tot 6 procent korting over je aankopen. Die korting krijg je in de vorm van spaarpunten in je account gestort. De punten spaar je op totdat je er genoeg hebt voor een uitbetaling. De uitbetaling vindt cash of in cadeaubonnen plaats.

Waarom dit een slecht idee juist

Is het je doel om een rijke GeldKip geworden? Dan moet je helemaal niet meedoen met dit soort cashback acties. Ze kosten je uiteindelijk meer dan dat je kunt besparen.

Dit komt omdat een spaarprogramma heel verslavend werkt. Wanneer je er eenmaal inzit dan ben je continu bezig met het bijhouden van je spaartegoed. Natuurlijk wil je dit spaartegoed laten groeien. Hierdoor ben je op zoek naar methoden om dit te realiseren.

Omdat je met cashback je spaartegoed flink ziet groeien is dit een hele verleidelijke manier om toe te passen. Voordat je het weet koop je van alles aan om maar aan spaarpunten te komen. Na een jaar heb je allerlei spullen in huis staan die je nooit gebruikt. Een wasrekje, aircooler, stoomstrijkijzer, vergiet en een ledstrip voor de trap. Wat moet je met al die spullen?

Natuurlijk, sommige spulletjes kun je goed gebruiken. Maar waarschijnlijk had je ze nooit gekocht wanneer je niet meedeed aan de cashback acties.

Wat is het nut van cashback?

Feitelijk zijn het niet de consumenten maar de webwinkels die rijker worden van cashback acties. Want dat is het nut van cashback: webshops ontvangen hierdoor meer klanten en verkopen meer producten.

Cashback actie in een winkel of webshop

Natuurlijk zijn niet alle cashback acties slecht. Je hebt namelijk ook acties vanuit winkels of webshops zonder dat die aan een spaarprogramma vasthangen. Denk maar eens aan Coolblue of MediaMarkt, deze twee werken regelmatig met cashback acties.

Hierbij ontvang je geld terug wanneer je een elektrisch product aanschaft. Bijvoorbeeld een stofzuiger, wasmachine of televisie. De geldterug-actie is bedoeld om jou als consument te verleiden om voor een bepaald merk te kiezen. De cashback actie is niet afkomstig van de winkel of webshop zelf maar wordt opgezet door het merk of de fabrikant.

Met dit soort acties kun je niet veel geld verliezen. Je gaat tenslotte niet elke dag op zoek naar elektrische apparaten waarop je geld terug kunt krijgen. Wanneer je een elektrisch apparaat in een winkel of webshop kocht had je het waarschijnlijk toch al nodig. Wel kan het dat je door de actie voor een ander merk kiest dan je eerst in gedachte had. Dit kan ook betekenen dat je misschien wat duurder uit bent, maar het kan net zo goed dat je hiermee juist geld bespaart.

Hoelang duurt het voor ik mijn geld krijg?

Wanneer je meedoet aan een spaarprogramma kan het vrij lang duren voordat je geld krijgt. Je moet namelijk eerst een minimumaantal punten bij elkaar hebben gespaard. Dan pas kun je voor een uitbetaling kiezen.

Doe je mee aan een cashback actie in een winkel of webshop? Ook dan moet je er rekening mee houden dat het enige tijd kan duren voordat je het geld krijgt. Je moet namelijk je gegevens op een website invullen en hierbij de aankoopbon uploaden. Hierna kan het 4 tot 6 weken duren voordat je het geld krijgt. Het merk of de fabrikant stort het geld op je rekening. Het is dus belangrijk dat je bankrekeningnummer bekend is.

Zo werkt cashback bij bol.com

Misschien wist je het nog niet maar ook bol.com werkt met cashback acties. Dit kan op twee verschillende manieren. Ten eerste heb je spaarprogramma’s waarbij bol.com is aangesloten. Wanneer je via dit spaarprogramma iets bij bol.com bestelt dan ontvang je het cashback tegoed in je spaarprogramma account.

Daarnaast kun je bij bestellingen die je rechtstreeks bij bol.com doet soms ook cashback ontvangen. Deze cashback is niet van bol.com maar van de fabrikant van het product afkomstig. In dit geval moet je bepaalde stappen doorlopen om het geld te krijgen. Het is wel altijd belangrijk dat je de digitale kassabon goed bewaart, die heb je namelijk als bewijs nodig.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.