Bijgewerkt: 27 maart 2023

Kun je goed dichten? Geld verdienen met gedichten schrijven is dan misschien iets voor jou. Er is namelijk altijd vraag naar mooie, inspirerende of ontroerende gedichten. Je opdrachtgever is een bedrijf of webshop maar kan ook een uitgeverij zijn. Of je geeft zelf een dichtende bundel uit. Geld verdienen met gedichten schrijven: in dit artikelniche er alles over.

Een inkomen dankzij poëzie

Je ziet het niet veel maar geld verdienen met gedichten schrijven bestaat toch echt! Een aantal dichters heeft hier een fulltime baan van gemaakt. Dit betekent dat hier ook een volwaardig salaris mee verdienen. Maar let op, de meeste dichters doen dit als bijbaan. Toch kun je zelfs als bijbaan met poëzie best wel wat verdienen.

Hoe dit werkt? Veel dichters schrijven dichtbundels voor een uitgeverij of geven de dichtbundel zelf uit. Maar er zijn ook dichters die hun poëzie op het internet plaatsen.

Geld verdienen met gedichten schrijven: de opdrachtgevers

In veel gevallen ben je zelf verantwoordelijk voor geld verdienen met gedichten schrijven. Dit betekent dat je zelf een dichte bundel maakt en deze ook in eigen beheer uitgeeft. Het kan ook dat een uitgeverij hier interesse in heeft. Deze benader jezelf of de uitgeverij vindt jou. Dit laatste is alleen van toepassing wanneer je als dichter echt bekend bent.

Voor wie kun je nog meer gedichten schrijven? Sommige bedrijven zijn altijd op zoek naar goede gedichten. Vaak gaat het hier dan wel om korte gedichten, versjes of rijmpjes. Dit soort gedichten is bedoeld voor plaatsing in een boekje, tijdschrift maar ook om af te drukken op bijvoorbeeld een T-shirt of poster. Het gaat hierbij om de verkoop van producten.

Geld verdienen met gedichten schrijven kan ook via een website. Bepaalde website plaatsen gedichten, soms als onderdeel van een product of dienst. Maar het kan ook ter ondersteuning van een informatief artikel.

Gedichten schrijven voor een schrijversplatform

Je hebt ook nog een schrijversplatform of een artikelensite. Bijvoorbeeld Infonu. Ook hier kun je geld verdienen met gedichten schrijven. Hoe dit werkt? Op InfoNu plaats je jouw gedicht. InfoNu zorgt dat er advertenties bij komen te staan. Vervolgens ontvang je ongeveer de helft van de advertentieinkomsten. De andere helft is voor InfoNu zelf. Maar let op, want InfoNu heeft een strenge keuring en zal gedichten niet zomaar goedkeuren. Ze zien liever informatieve artikelen.

In het verleden waren er nog meer soortgelijke artikelssites die bijna allemaal verdwenen zijn. Je kunt je ook aanmelden op een schrijversplatform waar verschillende schrijvers en geïnteresseerden bijeen komen. Misschien lukt het je om hier je gedichten aan de man te brengen en er wat mee te verdienen.

Wat levert geld verdienen met gedichten schrijven op?

De vraag is hoeveel geld je kunt verdienen met het schrijven van gedichten. Is dit € 20 per maand of € 2000 per maand? Reken je niet rijk want gedichten schrijven levert niet heel veel op. Tenzij je hier fulltime mee bezig bent. Een enkeling verdient hier dan ook tussen de € 1500 aan € 2500 per maand mee.

In veel gevallen zul je niet verder komen dan een inkomen dat tussen de € 20 en € 200 per maand ligt. Je moet gedichten schrijven dan ook vooral als bijverdienste zien. Toch is het een leuke bijverdienste waarbij je gebruik maakt van jouw creativiteit.

Dit moet je weten over jouw inkomsten

Wil je geld verdienen met gedichten schrijven dan is het niet altijd makkelijk om een opdrachtgever te vinden. In veel gevallen schrijf je de gedichten zelf en geeft deze in een gedichtenbundel uit. Promoot deze gedichtenbundel op je website, via sociale media en misschien ook via Bol.com.

Verdien je flink wat geld met je gedichten? De belastingdienst ziet het als inkomsten. Deze inkomsten moet je dus wel opgeven waarbij je inkomstenbelasting betaalt. Heb je naast geld verdienen met gedichten schrijven nog een andere inkomstenbron dan is het vrijwel zeker dat je belasting betaalt. Als je gedichten je enige bron van inkomsten zijn dan betaal je misschien geen belasting. Dat hangt een beetje van de hoogte van de inkomsten af. Je mag tot een bepaalde drempel belastingvrij bijverdienen.

Een cursus gedichten schrijven

Wil je geld verdienen met het maken van gedichten maar ben je hier niet zo goed in? Dan is het misschien een idee om een cursus gedichten schrijven te volgen. De meeste cursussen volg je gewoon online. Dat is wel zo makkelijk, je combineert het namelijk prima met je werk of andere studie.

Voor een cursus gedichten schrijven betaal je tussen de € 300 en € 800. Sommige cursussen zijn nog duurder maar zijn niet per definitie beter. Maak je van gedichten schrijven je beroep? Dan zijn de kosten van de cursus aftrekbaar via de belastingdienst.

Ads: Fast Invest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.