Bijgewerkt: 27 maart 2023

Wat levert Google local guide zijn op?

Je hebt vast wel eens gezien dat je in Google maar ook op Maps reviews achter kunt laten. Bijvoorbeeld over een restaurant, winkel, dienstverlener of een pretpark. In eerste instantie doe je dit zonder dat het wat oplevert. Maar er zijn wel degelijk mensen die hier hun inkomsten uithalen. Geld verdienen met Google reviews: ontdek hoe dit werkt en wat het verdient.

Een local guide worden

Hoe fijn is het dat er van elk plekje op aarde en van elk bedrijf informatie beschikbaar is? Dat wil Google realiseren. Alle bedrijven die in Google staat kun je beoordelen. Dat zijn Google reviews. Maar je kunt ook bedrijven, voorzieningen en locaties in Google Maps van een beoordeling voorzien.

Wanneer je dit in Maps doet dan ben je een local guide. Oftewel een lokale gids. Je kunt in principe voor elke locatie een review achterlaten. Dit wil je eventueel met je eigen foto’s of misschien wel een leuke video aan.

De beloning voor local guides

Kun je geld verdienen als local guide? Nee, maar wacht even voordat je direct wegklikt. Want je kunt wel geld verdienen met het schrijven van Google reviews.

Eerst even iets over de beloning voor local guides. Voor het plaatsen van beoordelingen ontvang je punten. Hoe actiever je bent, hoe hoger het puntenaantal oploopt. Uiteindelijk krijg je een badge bij je naam. Niet dat het geld oplevert maar je doet het voor de eer.

Google doet wat vage beloftes dat je als actieve local guide wat voordeeltjes hebt. Maar in de praktijk komt hier heel weinig van terecht. Dus: als local guide verdien je helemaal niks, behalve wat eer maar daar betaal je je huur of hypotheek niet van.

Geld verdienen met Google reviews

Zoek in Google naar de naam van een bedrijf. Naast wat zoekresultaten zie je vaak ook een kadertje met informatie over het bedrijf staan. Aan de onderkant van het kadertje staan reviews. Ook staat hier een knop, wanneer je hierop klikt kun je een review schrijven.

Voor veel bedrijven zijn dit soort reviews erg belangrijk. Het toont aan hoe tevreden klanten over het bedrijf zijn. Bijvoorbeeld de dienstverlening, de prijzen of de klantenservice.

Kun je geld verdienen door op eigen initiatief een review te schrijven? Nee dit levert niks op. Maar toch, en nu moet je even goed opletten, kun je geld verdienen met Google reviews. Hieronder leg ik uit hoe dit werkt.

Samenwerken met bedrijven

Een van de beste methoden is een samenwerking met verschillende bedrijven aangaan. Vooral kleine of startende bedrijven hebben nog geen goede reputatie opgebouwd. Positieve reviews in zoekmachines kan ze hierbij helpen. Maar het is een beetje doorzichtig om zelf reviews over je bedrijf te schrijven. Dus is het interessant om dit door anderen te laten doen.

Bied je diensten als recensist aan. Dit houdt in dat je in opdracht reviews of recensies schrijft. Officieel gelden er wat regels omtrent het schrijven van reviews:

  • De review moet eerlijk zijn: je moet echt ervaring hebben met het bedrijf, de dienst of het product
  • Krijg je betaald voor de review? Dan moet dit erbij staan

En zo werkt het in de praktijk:

  • Een bedrijf betaalt jou om een Google een review over hen te schrijven
  • Het maakt hierbij niet uit dat je er geen ervaring mee hebt, zolang het maar redelijk positief over komt
  • Bij de review wordt niet vermeld dat je ervoor betaald bent

Je ziet dat theorie en praktijk ver uit elkaar liggen. JA bedrijven mogen recensies kopen maar ze moeten dit wel erbij vermelden. Zo niet dan is dit strafbaar. Maar in de praktijk blijft dit voorkomen. Niemand die erachter komt.

Dit verdien je met betaald Google reviews schrijven

Wat krijg je eigenlijk per review betaald? Dat verschilt heel erg. Meestal werkje voor kleine of startende bedrijven. Die hebben niet zo’n groot budget ligt gemiddeld krijg je tussen de € 5 en € 20 per review. Dat hangt er ook vanaf hoe lang deze is en welke meerwaarde hij biedt.

Wanneer je recensies voor grote bedrijven schrijft dan liggen de verdiensten tussen de € 10 en € 25. Dat levert gelijk een stuk meer op. Aan de andere kant zullen grote bedrijven niet zo snel reviews kopen. Ze hebben al een goede reputatie opgebouwd en mensen plaatsen vrijwillig recensies over bedrijven. Alleen wanneer je recensies erg negatief zijn dan wel een groot bedrijf soms toch Google reviews laten schrijven.

Via een platform schrijven

Sommige bedrijven kopen reviews via een platform in. Sinds de regels omtrent het inkopen van reviews strenger zijn geworden, zijn veel van deze platforms verdwenen. Maar ze zijn er nog wel. Soms vind je bij Textbroker een opdracht voor het schrijven van een recensie.

Heel veel verdient het niet, ergens tussen de twee en acht euro per geschreven review. In ieder geval minder dan wanneer je rechtstreeks met bedrijven zakendoet.

Klanten via sociale media binnenhalen

Een inkomen met het schrijven van Google reviews, het is zeker mogelijk. Maar het kan lastig zijn om aan klanten te komen. Al helemaal omdat er een aantal grote aanbieders in de markt actief zijn. Het is lastig om met deze aanbieders te concurreren. Dit komt omdat ze goede posities in Google hebben. Of adverteren en hierdoor veel klanten naar zich toe trekken.

Er liggen kansen voor jou wanneer je op social media erg actief bent. De grote aanbieders laten zich namelijk nauwelijks op social media zien. Terwijl hier wel veel kleine bedrijven zijn die behoefte hebben aan positieve reviews.

Het is dus heel makkelijk om via sociale mediaklanten binnen te halen. Het enige wat je moet doen is een social media-account aanmaken, op je account wat voorbeelden plaatsen en actief bedrijven benaderen. Zoek vooral naar zzp’ers, die vinden het vaak wel interessant om reviews te kopen.

Wat je er maandelijks mee verdient

Wanneer je veel klanten binnenhaalt dan kun je maandelijks tussen de € 1500 en € 2000 verdienen. Maar dan moet je wel ontzettend veel reviews schrijven. Op zich is het schrijven van een review niet zo moeilijk en het kost je weinig tijd. Vaak zal het bedrijf wel vragen of jij deze review wil publiceren. Daar gaat extra tijd inzitten.

Natuurlijk kun je die extra tijd in rekening brengen. Zo doe je jezelf niet tekort. Houd wel in de gaten dat je niet duurder wordt dan andere aanbieders. Wanneer je flink wat meer geld vraagt dan prijs je jezelf uit de markt. Er is dan geen enkel bedrijf die nog zaken met jou wil doen.

Belasting betalen

Trap even op de rem want je moet jezelf niet gelijk rijk rekenen. Een inkomen van € 2000 per maand is zeker mogelijk. Maar je moet nog inkomstenbelasting betalen. Wanneer reviews schrijven je enige inkomstenbron en je verdient € 2000 per maand, dan heb je een bruto jaarinkomen van € 24.000.

Gelukkig hoef je met dit jaar inkomen niet zoveel belasting te betalen. Dit blijft er over wanneer je als zzp’er € 24.000 per jaar verdient.

Omzet: € 24.000

Bedrijfskosten: € 0

————————–
zelfstandigenaftrek: € 5030-
MKB-winstvrijstelling: € 2656-
————————-
inkomen box 1: € 16.315
belasting & premie volksverzekering: € 6024

Algemene heffingskorting: € 1394-
arbeidskort in: € 4630-
————————
verschuldigde inkomstenbelasting: € 0
inkomensafhankelijke bijdrage zvw: € 885

Je houdt netto 23.115 euro over. Je hebt een besteedbaar inkomen van € 1926 per maand.

Waarschuwing: soms strafbaar

In Italië kreeg een man een gevangenisstraf van negen maanden plus een boete van enkele duizenden euro’s voor het verkopen van reviews. In Nederland zijn dit soort straffen nog niet voorgekomen. Toch kan het dat dit in de toekomst bestraft wordt. Volg daarom de laatste nieuwsberichten zodat je weet waar je aan toe bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.