Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je moet er niet aan denken om iets gratis weg te geven. Je droomt namelijk net als elke andere Geldkip van grote rijkdom. Toch is het binnen de digitale marketing normaal om gratis eBooks weg te geven. Het is een veelgebruikte strategie om meer klanten te krijgen en je verkoop te verhogen. Het is ook een methode om stinkend rijk te worden. Maar hoe werkt Het precies? In deze blogpost vertel ik over weggeven van gratis eBooks, wat affiliate marketing is en hoe je affiliate linkjes in je eBook verwerkt.

Uitleg over het eBook

Een eBook is een digitaal boek. Je leest het op een tablet, smartphone of e-reader. Het is een handige manier voor het delen van informatie of het overbrengen een boodschap. Het voordeel van eBooks is dat je ze eenvoudig en goedkoop maakt. Ze nemen geen ruimte in dus je hoeft niet aan opslagruimte te denken.

Wat is affiliate marketing?

Geld verdienen met een gratis eBook, hoe is dat mogelijk? Ik ga nu iets uitleggen over affiliate marketing. Dit is namelijk het verdienmodel achter je gratis eBook.

Bij affiliate marketing betaalt een adverteerder een vergoeding aan een affiliate (een persoon of bedrijf). Dit doet de adverteerder voor het doorverwijzen van klanten naar de webwinkel op de website. Het doorverwijzen gebeurt via een unieke affiliate link, die de adverteerder in staat stelt om te traceren welke klanten door de affiliate zijn doorverwezen.

In veel gevallen promoot je producten of diensten via een affilate netwerk. Dit netwerk staat tussen adverteerder en affiliate in. Het voordeel hiervan is dat het netwerk anders monitort en voor een correcte uitbetaling zorgt.

Zo verdien je geld met gratis eBooks

Het idee achter het weggeven van gratis eBooks is dat je hiermee potentiële klanten aantrekt en aan je bindt. Handig wanneer je zelf producten of diensten aanbiedt. Staan ze eenmaal op je mailinglijst dan kun je ze regelmatig interessante informatie sturen. Zo maak je ze warm voor je product of dienst.

Bied jezelf geen producten of diensten aan? Geef een gratis eBook weg en verdien je geld mee. Dit doe je met behulp van affiliate marketing. Je verdient commissie op de aankopen die lezers bij samenwerkende webwinkels of bedrijven doen.

Dit verdien je met je eBook en affiliate marketing

Je hebt één voordeel wanneer je een gratis eBook weggeeft: de kans is groot dat mensen op een linkje in het boek klikken. Wanneer dit linkje in een verkoop resulteert levert het jou geld op.

Hoeveel je precies verdient met het weggeven van gratis eBooks en het implementeren van affiliate marketing is heel verschillend. Het gaat er voornamelijk om hoeveel mensen je boek lezen. Maar ook wat de doelgroep is aan hoe populair de producten of diensten zijn waar je naar verwijst.

Hier is het moeilijk om een specifiek bedrag te noemen. Sommige mensen verdienen echt tientallen euro’s per maand mee. Anderen weten duizenden euro’s per maand binnen te halen. Je moet vooral een ster zijn in het promoten van je gratis eBook.

Zo verwerk je affiliate linkjes in je eBook

Het is een hele kunst om affiliate linkjes goed in je digitale boek te verwerken. Het moet er namelijk niet als een catalogus uitzien. Het eerste doel is dat het boek informatief of amuserend is.

Om commissies te verdienen moet je affiliate linkjes in je eBook plaatsen. Bedenk dat een affiliate linkje traceerbaar moet zijn. Niet voor de lezer van het boek maar wel voor de webwinkel of het bedrijf waar je zaken mee doet.

Zorg dat de linkjes herkenbaar zijn, bijvoorbeeld door ze als knop te presenteren. Of als onderstreepte tekst. Verder is het belangrijk dat de linkjes niet te opdringerig zijn maar meerwaarde bieden.

Waarom zou je affiliate linkjes in je eBook verwerken?

Niet iedereen vindt het prettig om linkjes in een digitaal boek te verwerken. Toch helpt je bij het opbouwen van een passief inkomen. Je kunt ook duizenden euro’s per maand verdienen, wie wil dit nu niet?

Je voorziet je lezers van nuttige informatie en tegelijkertijd verdien je geld. Of je promoot de verkoop van je eigen producten of diensten. Het is daarom altijd een goed idee om iets met affiliate marketing te doen.

Heb je een eigen website of wil je meer volgers op je sociale media-account? Dan is een gratis eBook ook een goede manier om dit te realiseren. Wellicht niet middels affiliate linkjes maar nu je toch hier mee bezig bent, promoot gelijk jezelf.

Zo maak je een eBook

Je weet nu hoe geld verdienen met een gratis eBook weggeven in zijn werking gaat. Nu is het tijd voor de volgende stap: een eBook maken. Het is niet moeilijk en kan zelfs gratis of tegen lage kosten. Je maakt gebruik van verschillende tools en software. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Kies een onderwerp dat relevant is voor je doelgroep.
 2. Maak een eerste opzet met de belangrijkste onderwerpen en subonderwerpen.
 3. Schrijf de inhoud voor je eBook en zorg ervoor dat het helder en toegankelijk is voor de doelgroep die je voor ogen hebt.
 4. Laat eventueel de inhoud door een professional nakijken, bijvoorbeeld tekstschrijven of een tegenlezer.
 5. Gebruik een tool of software om het eBook te ontwerpen en maak het aantrekkelijk en overzichtelijk. Bekende tools zijn Microsoft Word, Google Docs of Calibre.
 6. Controleer de tekst en het ontwerp zorgvuldig.
 7. Publiceer het eBook op je website of op een platform.

Waar of hoe bied je het eBook aan?

Er zijn verschillende manieren om je eBook aan te bieden. Hier zijn enkele veelgebruikte methoden:

 1. Op je eigen website. Bied het aan als gratis download voor mensen die zich voor je nieuwsbrief inschrijven. Ook heb je de mogelijkheid om het via je website te promoten, bijvoorbeeld door hoog in Google te staan.
 2. Via Amazon Kindle. Niet alleen betaalde maar ook gratis eBooks kun je op Amazon Kindle publiceren. Je bereikt hier een breed publiek mee.
 3. Via social media: laagdrempelig en het kost niets. Het is wel handig wanneer je over een goed social media account beschikt.

Het promoten van het eBook

Je wilt geld verdienen met je gratis eBook. Dan is het belangrijk dat het bij een zo groot mogelijk publiek aankomt. Promoot het boek via social media en moedig je volgers aan om je bericht te delen. Je kunt ook gebruik maken van e-mail marketing. Dit mag alleen wanneer je op de juiste wijze aan e-mailadressen bent gekomen. Je mag geen spammailtjes verzenden.

Heb je een eigen website? Schrijf een blogpost over je eBook en zorg dat dit hoog in de organische zoekresultaten scoort. Of deel de blogpost op social media. Daarnaast kun je het boek op andere websites weggeven. Benader hiervoor relevante websites en vraag of ze mee willen werken.

Overzicht van de verdiensten met gratis eBooks weggeven

Bij de totale verdiensten moet je rekening houden met verschillende factoren:

 • Of en hoeveel geld het kost om het te maken
 • Kosten voor het promoten van je eBook
 • Commissie die je over het promoten van producten en diensten verdient
 • Eventuele belasting die je nog moet afdragen

Het is vooral belangrijk om naar de commissie van afiliate marketing te kijken. Soms krijg je 1% van de verkoopprijs als commissie. In andere gevallen kan dit oplopen tot wel 50%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.