Bijgewerkt: 27 maart 2023

Heb je extra geld nodig? Verkoop je haar en ontvang hier een mooi bedrag voor. Het klinkt misschien gek maar je haar verkopen is handig wanneer je in geldnood zit. Soms help je hier mensen mee die met haarverlies te maken krijgen, bijvoorbeeld door een ziekte of medische behandeling. Benieuwd wat het oplevert? Ik leg het je haarfijn uit.

Waarom je haar verkopen?

Sommige mensen verkopen hun om aan een goed doel te doneren. Dat is een mooie gedachte maar je bent pas een echte Geldkip wanneer je hier geld mee verdient. Je kunt op twee verschillende manieren je haar verkopen:

 • Aan een organisatie of goed doel dat er haarstukken van maakt
 • Aan mensen die het fijn vinden om menselijk haar in bezit te hebben (een fetisj)

Wanneer je het haar aan een goed doel of organisatie doneert dan krijg je er zelden geld voor. Daarom heet het ook doneren: je schenkt iets om je medemens te helpen. De organisatie maakte van het verzamelde haar mooie haarstukken. Die zijn bedoeld voor mensen die met haarverlies te maken krijgen. Zoals bij alopecia areata of als gevolg van kanker.

Wil je geld verdienen met je haren verkopen? Dan kom je op de particuliere markt uit. Sommige mensen hebben een voorkeur voor menselijk haar. Ze vinden het fijn om vast te houden of langs het lichaam te strijken. Wanneer ze je ook nog eens opgewonden van raken dan noem je het een fetisj ligt

Er zijn ook mensen die menselijk haar eten, deze aandoening heet pica. Daarnaast heb je verzamelaars van menselijk haar. Als laatste zijn er (particuliere) kappers of haarbewerkers die pruiken of haarstukken van menselijk haar maken en verkopen. In bovenstaande gevallen willen mensen graag voor jouw haar betalen. Er is dus altijd een markt voor je haarlokken.

Lang of kort haar

Je haar verkopen om hier een pruik of haarstuk van te laten maken? Dan is de lengte van je haar een belangrijke factor. Lang haar levert meer geld op dan kort haar. Veel kopers eisen dat het haar een lengte heeft van minimaal 20 cm. Wanneer je aan een goed doel doneert dan moet het haar een lengte van minimaal 25 cm hebben.

Het is niet zo dat je kort haar niet kunt verkopen. Er is een hele kleine markt voor kort haar, vaak kom je dan toch bij particulieren uit.

Hoeveel geld krijg je als je je haar doneert?

Bij het doneren van haar krijg je er geen geld voor. Dat is ook de hele gedachte achter doneren: je doet het vrijwillig zonder dat hier een vergoeding tegenover staat. Dit betekent dat je je haar gratis weggeeft. Aan de lange kant lever je een bijdrage aan een goed doel.

Dit verdien je met de verkoop van haren

Zowel particulieren als bedrijven zijn op zoek naar menselijk haar. Het liefst zo lang mogelijk en ook van een gezonde kwaliteit.

Je krijgt per 50 of 100 gram betaald. Heb je lang en dik haar dan levert dit meer op dan wanneer je kort en/of heel dun haar hebt. Niet alleen het gewicht maar ook de lengte speelt mee. Hieronder zie je de standaard verdiensten voor het verkopen van je haar.

 • Meer dan 20 cm lang: € 15 per 50 gram
 • Meer dan 25 cm lang: € 20 per 50 gram
 • Meer dan 30 cm lang: € 25 per 50 gram
 • Meer dan 35 cm lang: € 30 per 50 gram
 • Meer dan 40 cm lang: € 35 per 50 gram
 • Meer dan 45 cm lang: € 40 per 50 gram
 • Meer dan 50 cm lang: € 45 per 50 gram
 • Meer dan 60 cm lang: € 55 per 50 gram
 • Meer dan 70 cm lang: € 65 per 50 gram
 • Meer dan 80 cm lang: € 75 per 50 gram

Vaak wordt gedacht dat wit of grijs haar minder waard is. Integendeel, wit of grijs haar is niet makkelijk verkrijgbaar. Hierdoor heeft het een hogere waarde:

 • Meer dan 20 cm lang: € 20 per 50 gram
 • Meer dan 25 cm lang: € 25 per 50 gram
 • Meer dan 30 cm lang: € 35 per 50 gram
 • Meer dan 35 cm lang: € 40 per 50 gram
 • Meer dan 40 cm lang: € 45 per 50 gram

Kun je 15 of 20 centimeter haar verkopen?

Ja, je kunt zeker 15 of 20 centimeter haar verkopen. Veel kopers zijn juist op zoek naar deze lengte. Houdt er wel rekening mee dat de minimumlengte voor goede doelen of die haarstukken maken vaak ook 20 cm ligt. Houd er ook rekening mee dat je niet zomaar het haar kunt afknippen en ergens aan kunt bieden. Het kost soms veel tijd voordat je haar is verkocht. Doe dit daarom alleen wanneer je 100% zeker bent dat je er een koper voor hebt.

Is het haram om je haar te doneren?

Mensen met een getinte of donkere huidskleur hebben vaak dik haar. Het is logisch dat dit haar veel meer oplevert. Binnen de islamitische traditie wordt het doneren van haar als een goede daad gezien. Over het verkopen van haar zijn de meningen verdeeld.

Sommige moslims beschouwen het als haram, omdat je een deel van je lichaam verkoopt. Andere moslims vinden het halal, omdat ze het geld dat ze ermee verdienen gebruiken voor een goed doel. Of het haram of halal is, moet je voor je zelf uitmaken.

Hoeveel is mijn haar nu echt waard?

Hierboven heb je gezien wat bedrijven of kappers voor menselijk haar willen betalen. De prijzen gelden voor ongeverfd haar en niet voor extensies of haarstukken. Is het haar beschadigd of heeft het veel gespleten haarpunten dan verdien je er veel minder mee. Niet iedereen biedt een eerlijke prijs voor je haar. Het loont dus om verschillende kopers met elkaar te vergelijken.

Op de particuliere markt kun je veel meer met je haar verdienen. Denk maar aan mensen met een fetisj of verzamelaars. Die willen tot wel € 100 per haarlokje. Een hele bos haar kan makkelijk meer dan € 1000 opleveren.

Waar verkoop je particulier je haar? Dit doe je via social media, op een marktplaats, een forum of via je eigen website.

Hoe lang duurt het voordat het haar weer aangroeit?

Wanneer je je haar verkoopt moet je er rekening mee houden dat het enige tijd duurt voordat het weer aangroeit. Haargroei verschilt per persoon en is afhankelijk van verschillende factoren. Vooral je leeftijd, gezondheid en genetica spelen een belangrijke rol.

Over het algemeen groeit haar ongeveer 1 centimeter per maand. Dit betekent dat het enkele jaren duurt voordat je haar weer de lengte heeft die het had voordat je het afknipte. Je kunt dus niet elke maand geld verdienen met je haren verkopen.

Er zijn wat middeltjes op de markt die beloven dat je haar er sneller van gaat groeien. Onzin, je kunt de haargroei van buitenaf niet versnellen. Wel van binnenuit, dit doe je door gezond te eten en te leven.

Conclusie: geld verdienen met je haar is geen vetpot

Het probleem met je haar verkopen is dat je dit slechts eenmaal in de paar jaar kunt doen. Heb je snel geld nodig dan is je haren verkopen zeker een manier om aan dit geld te komen. Heb je na een aantal maanden opnieuw dringend geld nodig dan moet je toch echt een andere manier verzinnen.

Het is ook goed om er rekening mee te houden dat je lange haar afknippen je uiterlijk verandert. Denk hier dus goed over na voordat je besluit om dit te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.