Bijgewerkt: 1 december 2023

Zet jouw passie voor reizen om in een online inkomen.

Met een reisblog deel je je avonturen over je vakantie, reis of werkvakantie. Sommige reisblogs zijn voorzien van commerciële informatie. Is reizen je passie? Ontdek hoe je jouw blog omzet in een online verdienmodel. Er zijn verschillende methoden om hier veel geld mee te verdienen.

Blog over reizen

Hoe geweldig is dat, je reist de hele wereld rond en krijgt hier ook nog eens voor betaald. Reisblogs zijn ontzettend populair. Dit komt omdat je via je blog alle ins en outs omtrent je reizen deelt. Handig voor mensen die op zoek zijn naar een leuke vakantie, stage of werk in het buitenland. Je vertelt namelijk niet alleen over je verblijf maar ook de activiteiten, cultuur en andere zaken.

Het opzetten en bijhouden van een blog kost veel tijd

Geld verdienen met een reisblog is zeker mogelijk. Wat velen vergeten is dat het opzetten en bijhouden hiervan veel tijd kost. Tenzij je veel geld hebt en de bouw van je website uitbesteedt, moet je er rekening mee houden dat je hier toch zeker 60 uur mee bezig bent.

Dan ben je er nog niet want je moet wekelijks bloggen. En je website onderhouden. Dat kost je tussen de 5 en 10 uur per week. Hoe groter het blog, hoe meer tijd je kwijt bent.

Weet je na het lezen van bovenstaande nog steeds zeker dat je geld wil verdienen met je reisblog? Daar gaan we dan.

7 methoden om geld te verdienen met je reisblog

Allereerst is het belangrijk dat je een goede blogwebsite opzet. De homepage is de etalage van je site. Daarnaast maak je een over-ons/mij pagina, een contactpagina en misschien nog wat andere belangrijke pagina’s.

Het belangrijkste is het bloggedeelte. Dit is een overzicht van al je reisverhalen. Je bent niet verplicht om alleen maar reisverhalen te delen. Je kunt ook algemene informatie delen, bijvoorbeeld over specifieke landen of steden. Maar ook over cultuur, voedsel, festivals en andere zaken.

Is je reisblog helemaal klaar? Dan moet je een keuze maken tussen de verschillende verdienmodellen. Het zijn er in totaal 7.

1. Affiliate marketing

Iets waar veel reisbloggers geld mee verdienen is affiliate marketing. Je meldt je aan bij een affiliate netwerk en zoekt het juiste programma op. Je gebruikt unieke affiliate links waarmee je producten of diensten promoot. Voor elke verkoop die je via je link genereert ontvang je commissie.

Affiliate marketing is een zeer lucratieve manier om aan je reisblog wat over te houden. Het kan zelfs voor een inkomen van meer dan € 5000 per maand zorgen. Toch is het niet zo dat iedereen dit weet te realiseren. Enerzijds heeft dit met online concurrentie te maken. Anderzijds omdat er niet altijd de juiste affiliate programma’s worden gekozen. Of omdat de linkjes niet goed worden toegepast.

In de cursus Actieve Affiliates leer je alles over dit verdienmodel. Je krijgt toegang tot de lesstof, tips en zelfs persoonlijk advies. Dit laatste is alleen voor jou en op jouw situatie afgestemd. Bovendien ontvang je exclusieve lijsten met betrekking tot aflfiliate netwerken en nog veel meer.

2. Gesponsorde content

Een ander verdienmodel is het aanbieden van gesponsorde content. Je schrijft blogs voor bedrijven waarin je hun producten of diensten promoot. Maar het kan ook om het promoten van een merk of alleen een bedrijfsnaam gaan.

Een andere optie is dat bedrijven zelf een blog aanleveren en jij die op je reiswebsite plaatst. Hoeveel je met gesponsorde content verdient is afhankelijk van de populariteit van je website. Bij kleine websites liggen de verdiensten op 10 tot 40 euro per gesponsorde blog. Grote websites vragen makkelijk € 200 of meer.

Naast gesponsorde blogs kun je ook kiezen voor een gesponsorde video. Daarnaast zijn er reisbureaus of accommodaties die je een gesponsorde reis aanbieden, in ruil voor het schrijven van een blog hierover. In het begin krijg je niet zomaar gratis overnachtingen in ruil voor een vermelding. Durf zelf accommodaties of reisbureaus af te stappen. Laat je niet door negatieve antwoorden ontmoedigen.

3. Advertentieruimte op je website

Je kunt ook advertentieruimte aan bedrijven verkopen. Meestal verloopt dit via Google Adsense, de meest makkelijke manier om advertentieruimte aan te bieden. Alles gaat geautomatiseerd, je hoeft alleen maar code aan de bron van je website toe te voegen. Helaas is dit niet het allerbeste verdienmodel. Je moet ontzettend veel bezoekers hebben, wil je er enkele tientjes tot honderden euro’s per maand aan overhouden.

Het alternatief is zelf advertentieruimte verkopen. Meestal levert dit veel meer op. Aan de andere kant is het moeilijk om met de juiste bedrijven in contact te komen. Bovendien moeten ze ook interesse in advertentieruimte op je website hebben.

4. Producten verkopen

Bundel een aantal van je beste blogs samen en maak hier een e-reisgids van. Of maak een boek over een bepaald land of rondom en thema. Verkoop deze producten via je website. Andere producten om te verkopen zijn koffers, kampeertenten, wandelschoenen, powerbanks, reisspelletjes en andere reisgerelateerde zaken.

Producten verkopen kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld zelf producten inkopen en een voorraad aanleggen. Maar je kunt het ook via dropshipping laten verlopen. Hierbij leg je geen eigen voorraad aan en loop je weinig risico. In de cursus Slimme Sales wordt alles omtrent geld verdienen met e-commerce besproken (dropshipping).

5. Donaties ontvangen

Sommige reisbloggers vragen hun lezers om een donatie. Op die manier kunnen ze hun website onderhouden. Meestal zijn het vrienden en familie die een donatie geven. Tenzij je hele goede content hebt met een hoop trouwe bezoekers, dan willen die soms ook wel eens doneren. Houd er rekening mee dat je hier niet rijk van wordt en het zal je ook geen fulltime inkomen opleveren.

6. Exclusieve content aanbieden

Trekken je reisblogs veel bezoekers? Kijk welke blogs ontzettend populair zijn. Zet deze achter een betaalmuur. Laat bezoekers voor exclusieve content betalen. Dat hoeven niet alleen je meest populaire blogs te zijn. Je zou ook kunnen denken aan zeer uitgebreide artikelen waarin alle informatie die een reiziger nodig heeft.

Je kunt bezoekers per artikel laten betalen of een abonnement aanbieden. Het is belangrijk dat je de lezer laat zien wat hij bij een abonnement krijgt en hoeveel dat kost. Zo bepaalt de lezer of het abonnement de moeite waard is. Maak de lezer wel nieuwsgierig: geef een sneakpreview erg.

Laat weten dat het abonnement altijd online opzegbaar is. Dit maakt de drempel voor het afnemen van een abonnement een stuk kleiner.

7. Reisfoto’s verkopen

Wanneer je veel op reis bent maak je vast de nodige foto’s. Sommige bedrijven hebben interesse in jouw reisfoto’s. Verkoop ze op een stockwebsites of via je eigen reisblog. Zorg dat je altijd de juiste licentie bij de foto’s levert. Dit betekent dat degene die de foto koopt het recht heeft om gebruik te maken van de foto, zonder dat dit problemen met auteursrecht oplevert.

Je kunt een enkele reisfoto toch gauw honderden keren (met licentie) verkopen. Het is dus niet zo dat elke foto uniek moet zijn. Zorg wel dat je de foto’s helemaal zelf hebt gemaakt. Wees voorzichtig met het maken van foto’s van bepaalde gebouwen of kunstvoorwerpen, niet altijd heb je hier auteursrecht over. Zo mag je bijvoorbeeld geen foto’s van de nachtwacht van Rembrandt van Rijn maken en die doorverkopen.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.